Linkuri accesibilitate

Ai cui sunt avocaţii parlamentari? (Ziarul de Gardă)


85% din moldoveni şi 72% din moldovence consumă băuturi alcoolice în mod regulat (Adevărul)



„Ziarul de Gardă” atrage atenţia asupra unei analize a prestaţiei avocaţilor parlamentari efectuate de Transparency International Moldova. Articolul se întitulează „Ai cui sunt avocaţii parlamentari?” Mai degrabă ai parlamentului, decât ai poporului, este concluzia. Dependența față de Parlament a Centrului pentru Drepturile Omului este mult prea mare și mult prea evidentă. Prezentarea raportului anual de respectare a drepturilor omului poartă caracterul unei dări de seamă. În această situaţie, publicul percepe Centrul ca pe o instituţie dependentă de Parlament. Autorul articolului observă totodată că legea care urmează să reformeze activitatea Centrului a stârnit mai multe controverse, deputații modificând-o radical, fără consultări cu societatea civilă.

Jurnalistul Victor Moşneag de la aceiaşi publicaţie constată lipsa de progrese timp de un an în dosarul penal în care Anatol Plugaru, primul conducător al actualului Serviciu de Informații și Securitate (SIS), împreună cu Ion Plugaru, nepotul său, sunt învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari. Ba chiar dosarul este suspendat. Cei doi ar fi primit, potrivit dosarului care este suspendat în acest moment, cel puțin 10 milioane de lei pentru a construi un bloc locativ pe str. Ciuflea din Chișinău, însă nici până astăzi clădirea nu a fost ridicată, iar banii nu au fost reîntorși oamenilor. De la începutul anului 2013, în dosarul aflat în gestiunea Dariei Sușchevici, de la Judecătoria Centru, nu a avut loc nicio ședință de judecată, părțile fiind în așteptarea rezultatelor unei expertize cerute de avocatul lui Plugaru.

„Adevărul” citează din datele unui nou sondaj, care arată că moldovenii sunt nehotărâţi în privinţa viitorului ţării lor: 44% vor în UE, iar alţi 40% – în Uniunea Vamală. Experţii pun divizarea pe seama dezinformării populaţiei. „Dacă aceste reforme erau explicate cuvenit, atunci încrederea în ele ar fi fost mai mare”, spune bunăoară Victor Chirilă, directorul executiv al Asocieţiei pentru Politică Externă. Analistul mai crede că soft power-ul pe care îl promovează în regiunea noastră UE are sorţi de izbândă doar în momentul în care va face faţă instrumentelor dure ale Federaţiei Ruse, care fac parte din jocul geopolitic pe care Rusia încearcă să-l impună Uniunii Europene.

Andrei Rizescu face trimitere într-un alt articol din aceiaşi publicaţie la un raport al Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Moldova, potrivit căruia circa 85% din moldoveni şi 72% din moldovence consumă băuturi alcoolice în mod regulat, iar 50% din aceştia o fac la vârste fertile. O persoană de peste 15 ani ajunge să bea şi 18 litri de alcool pur, pe an. În 2012, rata deceselor cauzate de consumul de alcool a fost de 176 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar cea a deceselor provocate de ciroză - de 82 de cazuri. Potrivit lui Lars Møller, managerul programului privind consumul de alcool şi de droguri din cadrul Biroului Regional al OMS pentru Europa, adulţii din ţara noastră preferă vinul, în timp ce printre tineri berea este din ce în ce mai populară. În acelaşi timp, 50% din băuturile consumate sunt produse în condiţii casnice, iar calitatea acestora adesea lasă de dorit.

Reducerea numărului instanţelor judecătoreşti şi formarea unor judecătorii mai mari, care ar deservi două-trei raioane – este recomandarea autorilor unui studiu realizat de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova despre care relatează Agenţia de ştiri IPN. Potrivit concluziilor prezentate, optimizarea instanţelor de judecată este necesară pentru a asigura calitatea justiţiei şi eficienţa sistemului. Instanţele mai mari ar putea crea un mediu mai bun de lucru, iar unicul argument împotriva desfiinţării instanţelor mici este proximitatea acestora de comunităţile locale, care oferă cetăţenilor acces convenabil la justiţie, subliniază autorii.

Moldova devine prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care obţine liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile în spaţiul Schengen. Declaraţia aparţine raportorului Tanja Fajon, după ce miercuri, 12 februarie, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, a aprobat raportul privind abolirea regimului de vize pentru Republica Moldova, scrie pagina electronică a cotidianului „Evenimentul Zilei”. „Ţara a întrunit toate condiţiile şi vreau să felicit sincer Moldova pentru eforturile sale, acesta fiind un prim pas în parcursul său European” a declarat Tanja Fajon. Raportoarea a spus că negocierile cu R. Moldova, care au durat mai mult de trei ani, este un eveniment important pe care ţara îl merită cu adevărat.
XS
SM
MD
LG