Linkuri accesibilitate

Moldova pe locul 56 în Clasamentul Mondial al Libertății Presei 2014


Organizația internațională „Reporteri fără Frontieră” a dat astăzi publicității Clasamentul Mondial al Libertății Presei 2014. Potrivit acestuia, libertatea presei a cunoscut o ușoară diminuare anul trecut, fiind relevate impactul negativ al conflictelor asupra libertății de informare și a ziariștilor și faptul că într-un număr mare de țări libertatea presei este afectată de interpretarea prea largă și abuzivă a conceptului de protecție a securității naționale, în detrimentul dreptului de a informa și a fi informat. Această ultimă tendință, afirmă organizația „Reporteri fără Frontieră” constituie o amenințare crescîndă la nivel global, primejdioasă pentru libertatea de informare pînă în centrul „statelor de drept”.
Clasamentul include 180 de state, Finlanda rămînînd pe locul întîi, pentru al patrulea an consecutiv, urmată de Olanda si Norvegia. La extremitatea opusă, în josul clasamentului, se situează Turkmenistanul, Coreea de Nord și Eritreea, state în care „libertatea presei este cu totul inexistentă”.
Potrivit clasamentului, Moldova se situează pe locul 56, iar România pe locul 45. Mult în urmă, Ucraina este clasată pe locul 127, iar Rusia pe locul 148.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG