Linkuri accesibilitate

Disputa dintre Uniunea Europeană şi Moscova pe tema practicilor Gazprom în Europa


Este într-adevăr gata Bruxelles-ul să arunce acum Gazpromului mănușa?



În următoarele câteva luni, se poate afla deznodământul unei dispute majore între Uniunea Europeană și Moscova pe tema practicilor controversate ale concernului rus Gazprom în țările europene. Relatarea corespondentului Europei Libere Charles Recknagel este prezentată în rezumat de Alexandru Eftode:

Concernul gigant Gazprom domină demult piața gazelor din Europa, iar criticii spun că încalcă fără frică regulile acestei piețe.

Însă primăvara aceasta, Comisia Europeană urmează să dea publicității rezultatele unei anchete de doi ani împotriva gigantului rus, suspectat de practici monopoliste și manipularea prețului. Nimeni nu se așteaptă că rezultatele anchetei vor absolvi Gazpromul.

Edward Lucas este editorul secției internaționale a revistei britanice "The Economist" și autorul unei cărți despre politica Rusiei față de Occident în care avansează teza că Rusia practică mereu o politică a inducerii în eroare, a păcălirii Occidentului.

"Cred că vom avea parte în primul rând de o porție impresionată de publicitate negativă pentru Gazprom fiindcă va fi înșiruită o lungă listă de plângeri despre relele pe care le-a făcut. Apoi vor veni amenzile, care pot fi substanțiale. Iar apoi companiile care au plătit facturi mărite pentru gaze vor putea lansa procese împotriva Gazpromului pentru prețurile extraordinar de umflate pe care le practica”.

Lucas, care a urmărit disputa îndeaproape, se așteaptă că raportul Comisiei Europene va fi dat publicității în luna mai. După aceasta, spune el, lucrurile vor decurge foarte repede sub presiunea comisarului pentru energie Gunther Oettinger și celui pentru competiție, Joaquin Almunia, care vor dosarul încheiat până le expiră mandatele, în noiembrie.

Dar care este substanța disputei? Principala conductă care transportă gazul siberian în Europa tranzitând prin Ucraina a fost construită în epoca sovietică și se află integral în proprietatea Gazprom. Concernul rus decide de unul singur ce alți furnizori mai pot exporta gaze prin conducta trans-Ucraina și conducta Nord Stream către Germania. Acest monopol pe transport îi permite Gazpromului să dicteze prețurile pentru consumatorii europeni. Iar faptul că furnizează o pătrime din consumul Europei îi întărește poziția și mai mult.

Ani de zile, Bruxelles-ul a lăsat Gazpromul să acționeze după bunul plac în țări ale Europei Centrale și de Est. Este într-adevăr gata Bruxelles-ul să arunce acum Gazpromului mănușa?

Agata Lokot-Strachota este analistă pe probleme energetice la Centrul pentru Studii Estice de la Varșovia. Ea spune că oficialii europeni din domeniul energetic și al concurenței par mai hotărâți ca altădată.

"Bruxelles-ul dorește ca legile europene să fie aplicate, inclusiv în sectorul gazelor. Nu dorește deloc o relație excepțională cu nici un actor dacă asta înseamnă derogări de la vreo lege”.

Mai exact, Uniunea Europeană dorește aplicarea așa numitului ”pachet energetic trei” care a intrat în vigoare în 2009 și care are scopul să separe companiile care furnizează gaze de cele care transportă gazele, pentru a preveni monopolul și alimenta concurența.

”Pachetul energetic trei” poate avea efecte mai ales în fostele țări comuniste, cel mai dependente de Gazprom. Acestea plătesc mai mult pentru gazele rusești decât țările vest-europene, chiar dacă sunt mai aproape de Rusia și costurile de transport sunt mai mici.

Dar țările vest-europene au acces la mai multe surse, inclusiv din Orientul Mijlociu, iar conductele nu aparțin vreunui monopolist. Toate acestea trag prețul în jos, forțând și Rusia să livreze mai ieftin.

Stephan Meister este expert pe probleme rusești la Consiliul European pentru Relații Externe de la Berlin. El spune că Uniunea Europeană dorește o situație asemănătoare și în partea ei estică.

NC020559
"Dacă va fi o mai mare liberalizare, atunci pot să apară și alte companii azere, turkmene sau din alte țări ale Asiei Centrale care să furnizeze gaze prin conductele Gazpromului”.

Germania plănuiește deja o măsură concretă pentru a sparge monopolul conductelor Gazprom în Europa de Est. Anume – gazele pe care, datorită competiției, le cumpără ieftin de la Gazprom să le să redirecționeze unor țări ca Polonia, care nu au o altă alternativă.

Ideea inversării fluxului de gaze dinspre vest spre est înfurie Moscova. Într-un contra-atac, Rusia a semnat o serie de acordul bilaterale de tranzit cu Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovenia pe unde ar trebui să treacă o nouă conductă a Gazpromului, South Stream.

Așa încât așteptatul raport al Comisiei Europene despre practicile monopoliste ale Gazpromului nu este decât un element al acestei dispute complexe. Este foarte probabil că va fi un raport negativ pentru Gazprom. Dar ce va urma după el este mai puțin sigur.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG