Linkuri accesibilitate

Un gest de recuperare istorică în Spania


Pietre tombale la cimitirul sefarad din București...
Pietre tombale la cimitirul sefarad din București...

O legislație ce va permite acordarea dublei cetățenii evreilor sefarzi de descendență iberică urmează să fie votată în Parlament de la Madrid.



O reparație târzie s-a anunțat ieri în Spania, care ar putea facilita redobândirea cetățeniei spaniole de către persoane care au pierdut-o în urmă cu peste 500 de ani.

Guvernul spaniol a anunțat luni că vrea să ușureze procesul obținerii cetățeniei Spaniei de către descendenții evreilor alungați din țară în 1492. AFP notează că Madridul permite deja conferirea cetățeniei spaniole evreilor sefarzi, urmașii celor expulzați într-o perioadă de zel catolic în vremea regilor Isabela și Ferdinand. Una din noutățile legislației propuse luni de cabinetul premierului Mariano Rajoy este că solicitanții vor putea să-și păstreze și cetățenia actuală.

Până acum legea prevedea renunțarea la cetățenia anterioară, ceea ce era un motiv de descurajare pentru mulți. Legislația care va permite dubla cetățenie evreilor sefarzi de descendență iberică urmează să fie votată în Parlament, unde guvernul Rajoy, conservator, are o majoritate confortabilă.

În prezent, Spania premite menținerea cetățeniei duble numai cetățenilor dintr-un număr restrâns de țări latino-americane.

Într-o declarație de presă a guvernului se spune că „proiectul de lege subliniază legăturile speciale ale comunității sefarde cu Spania de la expulzarea evreilor în 1492, simbolizate de păstrarea cheilor caselor spaniole de mulți dintre cei plecați din Sepharad (cum se numește Spania în limba ebraică).

Liderii evrei au salutat planul guvernului spaniol. „Este o recunoaștere istorică a celor întâmplate în urmă cu 500 de ani, când evreii spanioli erau expulzați sau amenințați cu moartea dacă nu se converteau la catolicism”, a spus Malcolm Hoenlein, liderul unei asociații evreiești din Statele Unite, citat de AFP.

Este greu de estimat câte persoane ar putea beneficia de noua lege spaniolă. În 2012 ministrul spaniol al justiției spunea că în lumea ar fi un sfert de milion de vorbitori ai limbii sefarde, limba folosită de evreii originari din Spania. Site-ul Wikipedia estimează la 1,4 milioane numai sefarzii trăitori în Israel – dar asta nu înseamnă că toți vorbesc limba sefarzilor, numită „ladino”, ci că au doar conștiința originii iberice. Iar organizațiile sefarde din Israel citate de presa spaniolă vorbesc de 3,5 milioane de persoane.

În orice caz, potrivit ziarului spaniol „El Pais” anunțul guvernului spaniol a provocat cozi la consulatele spaniole din Tel Aviv și Israel. Presa israeliană a publicat deja o listă cu 5200 de nume sefarde, după care amatorii de pașapoarte spaniole se pot orienta. Ziarul israelian „Yedioth Aharonoth” titra, nu fără ironie, „Deodată suntem toți spanioli”.

Sefarzii alcătuiesc unul din cele două mari grupuri lingvistice evreiești, alături de așkenazi, care și-au format comunitățile și cultura în Europa centrală și de răsărit, vorbind în mod tradițional limba idiș, un dialect al limbii germane.

Autoritățile de la Madrid s-au declarat plăcut impresionate de interesul pentru noua lege spaniolă, dar au cerut eventualilor solicitanți să aibă răbdare până ce legea se aprobă în Parlament și apare în Monitorul Oficial cu toate detaliile: inclusiv legăturile cu Spania care trebuie dovedite, și cum anume.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG