Linkuri accesibilitate

Vitali Kliciko: „Ce cer oamenii cu adevărat sînt alegeri prezidenţiale anticipate. Cât mai repede”


În capitala ucraineană Kiev au continuat protestele anti-guvernamentale.



Mii de persoane s-au adunat în centrul capitalei ucrainene Kiev pentru a continua protestele anti-guvernamentale, începute la sfârşitul lui noiembrie, când Ucraina a anunţat că nu mai semnează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Liderii opoziţiei estimează participarea la peste 50 de mii.

Unul din liderii opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, a spus mulțimii că nu crede într-o soluţie paşnică a confruntării cu autorităţile, pentru că de săptămâni, oamenii protestează şi preşedintele Viktor Ianukovici nu reacţionează. Kliciko a explicat că preşedintele Ianukovici insistă că amendarea Constituţiei, cerută de opoziţie, ar dura cel puţin o jumătate de an.

Dar protestatarii nu vor sa mai aştepte atîta, a continuat fostul campion de box, aşa că revenirea, fie şi temporară, la constituţia din 2004 – care reduce prerogativele preşedintelui – ar fi soluţia adecvată: „Ce cer oamenii cu adevărat sînt alegeri prezidenţiale anticipate. Cât mai repede”

Vineri, la Soci, Ianukovici a avut o intrevedere intre patru ochi cu presedintele Vladimir Putin.

Nu se stie ce au discutat, dar era de asteptat ca liderul ucrainean sa negocieze soarta ajutorului de 15 miliarde de dolari, promis de Rusia dupa ce Ucraina a anuntat ca nu mai semneaza acordul cu Uniunea Europeana.

Dupa demisia guvernului de la Kiev insa, Moscova a declarat ca asteapta sa vada componenta noului guvern, inainte de a elibera parti importante din acest credit.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG