Linkuri accesibilitate

Victor Ponta nu a avut niciun cuvânt de critică față de provocările rusești din Transnistria (România Liberă)


Supliment dedicat activității de europarlamentar (Revista 22).

Ziarele românești au preluat declaratiile consilierului presedintelui rus Vladimir Putin privind posibilitatea unei interventii rusesti in Ucraina - citam din „Evenimentul zilei”- ”pentru a apăra suveranitatea fostei republici sovietice în baza unui tratat din 1994 încheiat după ce Kievul a renunţat la armamentul nuclear”. Articolul il citeaza pe Serghei Glaziev si pomeneste termenii in care Kremlinul a ”somat” joi Statele Unite ”să înceteze şantajul la adresa Ucrainei şi finanţarea <rebelilor>". Potrivit ziarului de la Bucuresti, ”consilierul preşedintelui Vladimir Putin a denunţat “o tentativă de lovitură de stat în Ucraina" pe care puterea trebuie să o combată, în opinia sa, prin forţă, pentru a evita “haosul"”.


Intr-un comentariu din „România liberă” care descrie drept mafiot regimul actual de la Bucuresti, Cristian Campeanu se indigneaza ca premierul roman Victor Ponta nu a avut niciun cuvant de critica fata de provocarile rusesti din Transnistria, in special legat de recenta retinere abuziva a unui profesor de la Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol. Aceasta atitudine, cumulata cu prezenta lui Ponta la inaugurarea Jocurilor olimpice de la Soci, se inscrie, in opinia lui Crstian Campeanu, in viziunea de politica externa a guvernarii Uniunii-Social-Liberale. Pentru caracterizarea acestei viziuni, comentatorul Romaniei libere foloseste un singur cuvant: antinational.

Pe site-ul Hotnews, Stefan Vlaston face aceeasi remarca: ”O lungă şi nesfârşită teroare împotriva românilor se petrece în Transnistria, sub oblăduirea Rusiei lui Putin. A protestat în vreun fel Victor Ponta? Aş, de unde. Nu era să-şi ostilizeze gazdele de la Soci cu două zile înainte” . Dar acestui comentator i se pare inca mai grav ca seful guvernului de la Bucuresti gândeşte, înţelege statul de drept în aceleaşi dimensiuni ca modelele sale, Putin, Lukasenko, Ianukovici. Afirmatia este ilustrata cu mai multe declaratii ale lui Victor Ponta care minimalizeaza justitia independenta. Stefan Vlaston incheie cu gandul la apropiatele alegeri: ” cum vor înţelege românii toate aceste fapte. Şi cum vor vota (...).Până nu se supără într-o zi Victor Ponta, nu mai face niciun fel de alegeri şi se autoproclamă împărat. N-aş fi foarte mirat de acest deznodământ”.

„Revista 22” publica un supliment dedicat activitatii de europarlamentar. Informatia privind structura si atributiile Parlamentului European este livrata in cadrul unui lung interviu cu europarlamentarul Cristian Preda, semnat de Armand Gosu. Europarlamentarul este intrebat, intre altele, si despre atitudinea parlamentarilor europeni in chestiunea Ucraina post-Vilnius: nu a existat o viziune unica in privinta Parteneriatului Estic nici inainte, nici dupa summit-ul dela Vilnius. ”Din păcate, UE nu s-a decis încă să urmeze modelul Statelor Unite și să impună sancțiuni împotriva liderilor de la Kiev. (...)sper că se va ajunge la un consens măcar în cazul Moldovei. Dacă sprijinul pentru Chișinău nu devine una dintre prioritățile europene de acum, mica republică ar putea să deraieze de pe parcursul european, fiindcă presiunile Kremlinului sunt mari”.
XS
SM
MD
LG