Linkuri accesibilitate

Victor Parlicov: fluctuaţia leului nu necesită ajustarea preţului la energie în R. Moldova


Generic -- natural gas, undated
Generic -- natural gas, undated

Valentina Ursu în dialog cu directorul ANRE.




Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu și-a exprimat încrederea că leul își va reveni în cursul anului, după deprecierea continuă față de dolar și euro în lunile de iarnă. Drăguțanu a explicat deprecierea prin faptul că populația vinde mai puțină valută decât ar vrea agenții economici să cumpere. Indiferent de explicație, Valentina Ursu a încercat să afle care va fi impactul asupra costului energiei – cel mai mare articol de import. A stat de vorbă cu directorul Victor Parlicov, directorul ANRE, agenția care stabilește tarifele la gaze, curent electric și agent termic.

Europa Liberă: Domnule director, din moment ce se atestă fluctuația cursului leu-dolar, aceasta poate să ducă la eventuale majorări de prețuri, ținând cont că Republica Moldova este dependentă de importul resurselor energetice?

Victor Parlicov:
„Cu siguranță, cursul valutar este un factor care influențează. Însă, pe lângă cursul valutar, mai sunt și muți alți factori care influențează tarifele. Conform metodologiei, noi suntem obligați să ajustăm tarifele, atunci când ele deviază, dacă vorbim de energia electrică, plus-minus trei la sută de la ceea ce este aprobat, la gaze – plus-minus cinci la sută. Deocamdată nu se atestă aceste devieri în mărimea care să ne oblige să ajustăm tarifele, spre exemplu, la gaz. Pentru că, deși în tariful la gaz, cursul valutar de referință este, dacă nu greșesc, 11, 86 lei și la moment avem și 13 lei și ceva, totuși în tarif este inclus prețul de achiziție a gazelor exact acel care era pe timpuri, de 400 de dolari or, acum treptat scade. A propos, noi nu am văzut încă cifra confirmată oficial din partea Gazprom și Moldovagaz…”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă „nu ați văzut-o”?

Victor Parlicov:
„În mod normal, toate contractele și prețurile pentru că ele se calculau după o formulă, contractul precedent, după aceea ele sunt verificate pentru că acolo este o formulă și prețul final, cifra reiese dintr-un calcul bazat pe formulă.”

Europa Liberă: Ministerul Economiei a anunțat că a fost prelungit acordul de anul trecut și prețul s-a diminuat cu 10 dolari pentru importul unei mii de metri cubi de gaze.

Victor Parlicov: „Exact. Deci s-a vehiculat cifra de 365 de dolari pentru o mie de metri cubi, însă în mod oficial această cifră se confirmă. Anul acesta, din informația pe care o dețin la moment, până acum nu a parvenit un asemenea document. Noi nu putem să spunem că la moment e 365 sau 363, sau 368. În momentul în care va veni acest document, va fi clar.”

Europa Liberă: Domnule Parlicov, și totuși am auzit importatorii de carburanți care spuneau că vor cere și chiar vor purcede la scumpirea carburanților. Sunt justificate aceste scumpiri, există motive pentru ele? Unii operatori au și afișat prețuri mai mari.

Victor Parlicov:
„În urma unor discuții, pe care le-am purtat cu Consiliul Concurenței, noi am schimbat politica de comunicare în domeniul piețelor produselor petroliere. Dacă anterior, de fiecare dată când începeau a veni notificări, ieșeam cu poziția noastră, cu evaluări etc., noi am fost atenționați de către Consiliul Concurenței, ni s-au făcut și anumite prescripții, cred că ele se refereau un pic la altceva, argumentul lor era că în momentul în care Agenția iese cu comunicate publice privind faptul că, uite, prețurile vor fi majorate cu atât sau atât, vin notificările, ceilalți operatori din piață, atunci când majorau prețurile și când Consiliul Concurenței încerca să îi tragă la răspundere pentru practici de concertare a prețurilor, spuneau: „Dar noi nu concertăm, noi nu coordonăm prețurile între noi, noi, pur și simplu, luăm informația din mass-media, că Agenția o declară”. Sigur că este un argument inventat, pentru că, dacă se face o coordonare de prețuri, ea nu se face în urma publicării comunicatelor de presă ale Agenției, se face la cu totul alt nivel. Ca să nu împiedicăm Consiliul Concurenței să își facă meseria și să poată proba, în cazul în care există anumite acorduri de sincronizare a prețurilor pe această piață, noi am schimbat politica noastră de comunicare. Și acum, în luna ianuarie, când operatorii au majorat prețurile, nu am făcut niciun comunicat în perioada când parveneau aceste notificări despre majorare. După ce au fost ele operate, am remis materialele către Consiliul Concurenței și am sesizat Consiliul Concurenței să verifice dacă nu se încalcă legislația concurențială pe această piață. Pentru că este o piață pe care nu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilește aceste prețuri, le stabilesc și le aplică operatorii. Și singurul mecanism, prin care acești operatori pot fi responsabilizați sau pot fi opriți să purceadă la majorări infinite de prețuri, sunt mecanismele concurențiale, deci, presiunea din partea concurenților lor, tot de pe această piață.”

Europa Liberă: Domnule Parlicov, dar chiar ANRE se pare că a fost acuzată de mai multe ori că tolerează înțelegerile de cartel ale agenților economici din domeniu. Ce veți face pentru a evita asemenea acuzații pe viitor? Sau chiar și de la dumneavoastră uneori am auzit despre aceste înțelegeri de cartel, că ar exista.

Victor Parlicov:
„Agenția Naționale pentru Reglementare în Energetică nu are competențele necesare ca să se pronunțe: există sau nu există pe piața respectivă un acord de cartel sau anumite practici de coordonare a prețurilor, întrucât constatarea acestor fapte ține de competența Consiliului de Concurență. Anume din această cauză noi și remitem toate documentele către ei. Probabil că, această dorință a noastră, care a fost anterior, de a comunica deodată, de a fi transparenți din prima sursă cu publicul, ce se întâmplă pe piață, a fost greșit percepută precum că noi purtăm responsabilitate pentru aceste prețuri, că noi le stabilim sau noi le agreăm. Noi nu le aprobăm sub nicio formă.”

Europa Liberă: S-a vorbit mult și se mai discută despre liberalizarea pieței de energie electrică și de gaze naturale, este încă o mare necunoscută pentru mulți dintre consumatorii de energie, în special, pentru cei casnici. Ce pași întreprindeți?

Victor Parlicov:
„Prima etapă de liberalizare nu vizează consumatorii casnici, prima etapă de liberalizare vizează consumatorii non-casnici. Și vreau să vă spun că acum deja avem în Republica Moldova mai mulți operatori, mai mulți titulari de licență care au licență la furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale la tarife nereglementate. Adică strict formal vorbind, ei au posibilitate să încheie contract în Ucraina, în România și, atât cât permite sistemul de transport și de distribuție, să aducă energie electrică și să încheie contracte de vânzare a acestei energii electrice aici, cu consumatorii finali din țară. Aceasta, de fapt, dezleagă consumatorul de obligativitatea de a…”

Europa Liberă: Dezleagă mâinile consumatorului.

Victor Parlicov:
„Dacă el, spre exemplu, a nimerit în zona de deservire Gas Natural Fenosa sau în zona de deservire RED-Nord sau RED Nord-Vest, nu mai este obligat să aibă contract de furnizare cu el. El, dacă își găsește un alt furnizor, care furnizează energie electrică mai ieftină, poate să încheie contract bilateral.”

Europa Liberă: Deci o piață liberalizată în cât timp vom avea?

Victor Parlicov:
„Premisele sun t create, vin și legile acum în Parlament . Noi deja avem în principiu consumatori eligibili care procură energia la prețuri nereglementate, doar că sunt volume mici.”

Europa Liberă: Dar pentru consumatorii casnici?

Victor Parlicov:
„Pentru consumatorii casnici era inițial programat din 2015. Eu nu cred că se va reuși și nu cred că consumatorii casnici vor avea capacitatea, din 2015, de a căuta furnizori independenți și de a încheia contracte bilaterale. Pentru că totuși energia electrică e un produs specific. Dacă de exemplu, după lapte, pâine etc. mergi la magazin, poți să cumperi, poți să nu cumperi, de energie electrică nu poți să te lipsești. Și atunci, chiar dacă nu ai un contract, nu ți-ai găsit un furnizor nereglementat, ai posibilitate, există așa-numita obligațiune de prestare a unui serviciu public, obligațiunea aceasta cade asupra unui furnizor care în cazul nostru este exact același Union Fenosa sau RED-Nord, sau RED Nord-Vest în zona respectivă. Dar orice furnizor va putea încheia contracte liber cu orișicare consumator, având în vedere că el procură serviciile respective de transport și distribuție.”

Europa Liberă: Domnule director, ANRE ce pronosticuri face pentru 2014? Va fi un an dominat de majorări sau putem vorbi și de anumite micșorări de prețuri, de tarife?

Victor Parlicov:
„Am fost numit pe un mandat de șase ani, cândva. Tare m-aș bucura, în acești șase ani, măcar o dată să reușesc să reduc tarifele. Tare m-aș bucura.”

Europa Liberă: Cu șanse e această intenție?

Victor Parlicov:
„Eu cred că nu există nimic imposibil. Depinde foarte mult de condițiile sau de negocierile cu privire la furnizarea acestor resurse energetice din străinătate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reglementează doar acea parte a acestui serviciu care ține deja după ce gazul sau energia electrică trece hotarul Republicii Moldova. Deci după aceasta noi reglementăm, dar, dacă Gazpromul are contract și furnizează gazul natural cu 400 de dolari sau cu 365 de dolari, vrem noi sau nu vrem, trebuie să luăm aceasta în calcul la tarif. Spre exemplu, dacă vorbim de gaze naturale, circa 85 la sută din structura tarifului e prețul de achiziție a gazului la hotar. Adică doar acea parte care o reglementează Agenția pe intern ține de circa 15 la sută. Și aici se include totul, și uzura, și salariile etc. Altceva e că operatorul nu se încadrează în acești bani pe care noi i-am stabilit prin tarif și cheltuie mai mult, suferă pierderi. De aceasta deja e o temă separată.”

Europa Liberă: Dar transparența e asigurată sau în tenebru încă se mai fac operațiuni despre care nu știți, nu vorbiți sau nu puteți să vorbiți?

Victor Parlicov:
„În urma controalelor, am stabilit că la una din întreprinderile din grupul Moldovagaz sau Moldovatransgaz, în particular, am depistat nereguli, în primul rând, în ceea ce ține de achiziții, bani care au fost duși în offshore, achiziții de la companii fantome etc., în sumă totală de peste 200 milioane lei. Ca reglementator, noi nu putem să administrăm întreprinderea, în locul managementului, aceasta nu este sarcina reglementatorului. Sarcina noastră este a nu pune aceste cheltuieli ineficiente pe seama consumatorului, de a nu le include în tarif. De aici și apare o parte din divergențe care întotdeauna există dintre reglementator și o companie reglementată. Compania reglementată întotdeauna spune că: „Nouă bani nu ne ajung, nouă ne trebuie mai multe resurse, tarifele trebuie să fie mai mari, ca noi să facem ceea ce avem de făcut”. Consumatorul întotdeauna spune: „Nu, eu nu vreau să plătesc mai mult. Voi asigurați-mi calitate pentru ceea ce vă plătesc eu”. Și Agenția sau reglementatorul este între aceștia doi, ca un fel de arbitru care încearcă să judece. Din păcate, la noi această a doua latură, care ține de consumatori, este totuși foarte-foarte slab reprezentată. Asociațiile de protecție a consumatorilor, nici capacitatea lor profesională, nici posibilitățile lor financiare de a contracta anumite expertize independente, poate chiar și la nivel internațional, nici de alte resurse umane nu dispun în suficientă măsură, încât să poată prezenta o poziție argumentată sau la fel de argumentată și la fel de puternică cum o fac operatorii. Și atunci Agenția practic rămâne principalul jucător, practic noi ne asumăm un rol dublu. Pe de o parte, noi trebuie să asigurăm protecția consumatorului pentru că acolo este un vacuum sau o insuficiență de capacitate, și pe de altă parte, să fim arbitru independent între consumator și furnizor. Dar într-o societate care este în dezvoltare, într-o societate în care aceste asociații de protecție a consumatorului sunt la etapa la care sunt, aceasta e singura cale.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că totuși este loc pentru micșorări de tarif la consumul de gaze, electricitate, carburanți?

Victor Parlicov:
„În primul rând, în momentul în care noi reușim să negociem condiții mai bune de furnizare a energiei electrice, spre exemplu, sau a aceluiași gaz natural, este foarte posibil, chiar și cu deprecierea cursului valutar. Prețurile en gros la energia electrică în regiune, vorbim de piața românească, vorbim de piața ucraineană sunt la nivel de cinci întreg și ceva cenți pe kilowatt/oră. Noi la momentul de față procurăm cu șase întreg și nouă cenți pe kilowatt/oră. Diferența este imensă. Deci, în momentul în care noi reușim să negociem condiții mai bune, la furnizarea energiei electrice, eu nu văd nimic imposibil în a reduce tarifele.”
XS
SM
MD
LG