Linkuri accesibilitate

Ion Iovcev: „Se încalcă drepturile elementare ale omului, ale copilului”


Tamara Muntean, contabila Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol.
Tamara Muntean, contabila Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol.

Declarațiile directorul Liceului cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol.



Directorul Liceului cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol Ion Iovcev spune că poartă discuții cu ministerul Educației de la Chișinău despre un nou aranjament de achitare a salariilor pentru profesori. Iovcev le-a vorbit jurnaliștilor la Chișinău la două zile după ce miliția transnistreană l-a reținut și i-a confiscat peste 100 de mii de lei pe care îi aducea de pe malul drept al Nistrului pentru finanțarea liceului acuzat de autoritățile transnistrene de nesupunere fiscală. Relatează Tamara Grejdeanu.


Miliţia transnistreană a confiscat nu doar banii din care urmau să se plătească salariile profesorilor, dar şi ştampila liceului şi maşina de serviciu a instituţiei. Ion Iovcev spune că deşi conturile liceului au fost deblocate, în lipsa ştampilei nu se pot face operaţiuni bancare, şi fireşte nu pot fi achitate serviciile de întreţinere a instituţiei. El crede că reţinerea sa a fost una premeditată iar intenţia autorităţilor transnistrene este de a paraliza activitatea instituţiilor şcolare cu predare în limba română, iar în ultimă instanţă părinţii să-şi ducă copiii în şcolile transnistrene:

„Se încalcă drepturile elementare ale omului, ale copilului, şi spre mirarea tuturor, au crezut că au să distrugă liceul în aceste trei luni. Pe parcursul acestor săptămâni nici un părinte nu şi-a luat copilul din şcoală, nici un învăţător, nici un angajat nu au pretenţii la mine ac director, sau la doamna contabilă, că nu au ajuns banii în şcoală. Toată lumea a înţeles că acest lucru a fost bine gândit.”

Pe lângă dosarul deschis acum o zi pe numele lui Ion Iovcev, în care este acuzat de încălcarea legilor vamale transnistrene, şi anume „transport ilicit de bani nedeclaraţi”, directorul Liceului Lucian Blaga este vizat şi într-un alt dosar, pe motiv că ar încălca legile fiscale din regiune. Deşi cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea controlată de separatişti sunt înregistrate ca plătitori de taxe şi impozite în dreapta Nistrului, şcolilor li s-a atribuit un cod fiscal şi autorităţile locale le cer să achite impozite după legislaţia transnistreană.

Necazurile şcolilor au atras atenţia opiniei internaţionale, care a condamnat încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Ion Iovcev este de părere că problema şcolilor nu mai poate fi rezolvată doar la nivel de dialog între reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului. Directorul spune că instituţiile de învăţământ ar avea nevoie protecţie internaţională:

„Nu putem influenţa acolo, aceasta nu este neputinţa statului, aşa este. Raioanele de est ale Republicii Moldova sunt ocupate, şi trebuie atunci, comunitatea internaţională, Aceste şcoli să fie luate sub ocrotirea organizaţiilor internaţionale.”

Incidentul de la Tiraspol şi situaţia şcolilor a fost discutată azi la întâlnirea dintre vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov şi negociatoarea din partea Tiraspolului, Nina Ştanski. Eugen Carpov a declarat Europei Libere că autorităţile de la Chişinău au cerut ca bunurile confiscate de miliţieni să fie returnate şi să continue discuţiile, astfel încât să nu fie periclitat procesul de învăţământ:

„Răspunsul autorităţilor de la Tiraspol este unul formal, care face referire la anumite prevederi din documente şi nu ţine cont de sensibilitatea subiectului şi aspectele sociale, umanitare, care se referă la activitatea şcolilor respective. Este evident că profesorii, administraţia şcolii nu au nimic cu politica pe care încearcă să o promoveze structurile de la Tiraspol. Dar fiind punctul cel mai vulnerabil, aflaţi în afara zonei de securitate şi în afara limitelor practice pentru ca să fie protejaţi de instituţiile moldoveneşti, sunt cea mai uşoară ţintă pentru a fi aplicate presiuni.”

Eugen Carpov a mai spus că plata salariilor profesorilor urmează să fie rezolvată de Ministerul Educaţiei şi instituţiile guvernamentale de la Chişinău.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG