Linkuri accesibilitate

Victor Parlicov: fluctuaţia leului nu necesită ajustarea preţului la energie în R. Moldova



Directorul ANRE Victor Parlicov a declarat într-un interviu cu Europa Liberă că încă nu există un document oficial care să confirme preţul la gazele importate din Rusia.

Deşi guvernul a anunţat că Gazprom a acceptat să prelungeasă ultimul acord şi să reducă cu 10 dolari, la 365, prețul pentru mia de metri cubi de gaze:

„În mod oficial aceasta cifra se confirma. Anul acesta, din informatia pe care o detin la moment, pina acum nu a parvenit un asemenea document, deci noi nu putem sa spunem ca la moment (pretul este) de 365 sau 363 sau 368 (de dolari)”.

Guvernatorul Bãncii Naționale, Dorin Drãguțanu a declarat cã leul își va reveni ușor în cursul anului, dupã ce în lunile de iarnă s-a depreciate continu faţă de dolar și euro. Deprecierea cauzată de faptul că cerea de valută a fost mai mare decât oferta.

Fluctuaţia leului poate avea un impact asupra preţului la energie, cel mai mare articol de import. Dar pentru moment, a declarat Europei Libere, Victor Parlicov, directorul Agenţie Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei, aceste fluctuaţii se menţin în parametrii acceptabili şi nu necesită o ajustare a preţurilor:

„Conform metodologiei, noi suntem ogligati sa ajustam tarifele, atunci cind ele deviaza, daca vorbim de energia electrica plus/minus trei procente, la gaze plus/minus cinci procente ...deci deocamdata nu se atesta aceste devieri in marimea care sa ne oblige sa ajustam tarifele, spre exemplu, la gaz”.
XS
SM
MD
LG