Linkuri accesibilitate

Bulgaria: un ex-ministru anchetat pentru ascultări telefonice ilegale


Fostul vicepremier Țvetan Țvetanov
Fostul vicepremier Țvetan Țvetanov

Mai multe ziare au publicat o listă cu 875 de politicieni, ziariști, oameni de afaceri și magistrați despre care se afirmă că au fost ascultați.



Guvernul de centru-stânga al Bulgariei va trebui să facă față celui de-al treilea vot de neîncredere în numai patru luni. Principalul partid de opoziție a introdus astăzi noua moțiune în legătură cu creșterea imigrației ilegale, a contrabandei și a criminalității. Între timp, justiția bulgară promite să facă lumină în afacerile fostei guvernări, de centru-dreapta. Procuratura generală l-a pus sub acuzare pentru ascultarea ilegală a convorbirilor telefonice pe fostul vicepremier și ministru de interne Țvetan Țvetanov.

Procuratura generală a introdus la tribunal un nou act de acuzare împotriva ex-viceprim-ministrului și ministru de interne Țvetan Țvetanov. Împreună cu trei foști șefi ai Departamentului tehnico-operațional al MI el va fi judecat pentru ascultările ilegale în perioada guvernării ex-generalului Borisov.

Este cel de al doilea act de acuzare împotriva lui Țvetanov, acum numărul 2 în partidul GHERB. Cu câteva săptămâni în urmă, citând surse anonime din Procuratura, mai multe ziare au publicat o listă cu 875 de politicieni, ziariști, oameni de afaceri și magistrați despre care se afirmă că au fost ascultați.

Ex-ministrul agriculturii, Miroslav Naidenov, care a devenit martor protejat în acest caz, a declarat că toți membrii ai guvernului Borisov au fost ascultați. Pentru a evita ascultarea în timpul întâlnirilor, nu numai miniștrii dar și președintele Rosen Plevneliev nu purtau telefoane mobile.

În 2011, într-un interviu, premierul de atunci, Boiko Borisov, a declarat că își controlează loialitatea miniștrilor cu ajutorul ascultării. Cu exepția actualului vicepreședinte Margarita Popova – în aceea perioada ministru al justiției - toți membri ai cabinetului, printre care și actualul președinte, au declarat că nu au nimic împotrivă.

Deocamdată, Țvetanov și cei trei subalterni ai săi sunt acuzați că nu au asigurat protecția informației obținută prin ascultare, nu au adoptat un regulament pentru folosirea tehnicii speciale mobile și nu au exercitat controlul necesar asupră folosirii, în afară cadrului legal, al acesteia.

Ancheta a demarat la baza unui semnal depus la Procuratura după demisia guvernului Borisov de către liderul socialist Serghei Stanișev. În martie 2013, 12 procurori au perchiziționat Departamentul tehnic al Ministerului de interne. În ajunul operațiunii însă unul din acuzați a distrus principalul HD cu înregistrări. Discul cu pricină a fost trimis în Marea Britanie în vederea efectuării unor expertize tehnice.

Procurorul general Țațarov a răspuns azi plângerilor fostului viceprim-ministru că a devenit în ultimele câteva luni obiect de urmărire și ascultare cu întrebarea – unde în Codul penal scrie că împotrivă unui acuzat precum Țvetanov nu pot fi aplicate mijloace de ascultare legale? Țațarov a adaugat că în căteva zile va fi introdus la tribunal un al treilea act de acuzare împotriva ex-viceprim-ministrului.
XS
SM
MD
LG