Linkuri accesibilitate

„Un caz care nu face decât să ne demonstreze că suntem un stat capturat de corupţie”


Cazul a şocat mai ales prin mărimea taxelor de protecţie pretinse – 8% din cifra de afaceri a fiecărei întreprinderi.



Săptămâna aceasta procurorii anticorupție au reținut un oficial de la Inspectoratul fiscal şi doi pretinşi oameni de afaceri, bănuiți că luau bani de la agenți economici ca să nu le creeze probleme, într-un fel de „protecție” impusă cu de-a sila. Venite la un an după arestarea șefului de atunci al Fiscului, Nicolae Vicol, reținerile au readus în discuție nu doar presupusele practici de tip mafiot ale unor structuri de stat, ci și relațiile dintre partidele guvernării.

Ancheta CNA-ului este în plină desfăşurare, iar o instanţă de la Chişinău a prelungit astăzi termenul de arest pe numele celor trei reţinuţi. CNA spune că adjunctul unei direcţii din cadrul Fiscului şi doi intermediari estorcau, împreună, bani de la antreprenori. Presa a scris că angajatul instituţiei ar fi tată a patru copii, iar unul dintre complicii lui – fost angajat al Centrului anticorupţie. Cazul a şocat mai ales prin mărimea taxelor de protecţie pretinse – 8% din cifra de afaceri a fiecărei întreprinderi. CNA-ul afirmă că a fost nevoit să ia bani cu împrumut pentru a aduna 140 de mii de dolari necesare pentru organizarea flagrantului.

Chiar daca CNA a anunţat operativ captura importantă si numele unuia dintre făptaşi, mai mulţi observatori tratează cu scepticism perspectivele
Ianina Spinei
Ianina Spinei
dosarului.

Experta de la Transparency International Moldova, Ianina Spinei, bunăoară, constata că au existat şi până acum funcţionari sus-puşi, inclusiv de la Fisc, care au ajuns în anchetele CNA, dar nu şi după gratii. Ea are impresia unui „déjà vu” întrucât ţintele par sa fie alese selectiv, dintr-o anumită formaţiune politică:

„Sunt foarte multe similitudini cu anul trecut, la dosarul Vicol mă refer. Avem un an de atunci şi nimeni nu a fost diferit justiţiei. Totodată, am auzit şi replica Fiscului, cum că ei au început să investigheze o eventuală infracţiune şi au fost deconspiraţi. Deci, avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Vrem finalitate şi mai puţină selectivitate la pornirea cauzelor.”

Victor Munteanu
Victor Munteanu
Iată şi un comentariu sonorizat pentru Europa Liberă de Victor Munteanu, director de programe în drept de la Fundaţia Soros:

„Orice ar fi, trebuie să fim puţin optimişti. Pentru că de astfel de dosare nu am auzit de mult-mult timp. Dar se pare că cei picaţi în plasă tot pioni mici sunt, nu sunt cei care organizează, sunt elemente dintr-un lanţ mai mare. Vom judeca totuşi când aceste dosare vor fi finalizate cu o condamnare reală. Lucrul acesta îl pun serios la îndoială. Pur şi simplu a picat bine pentru lupta cu corupţia, trebuie să arătăm bine. Dar CNA, mie personal, nu-mi inspiră atenţia. E foarte mult spectacol, multe lucruri ce par aranjate, selective. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem ceea ce vedem: vedem o captură serioasă şi înţelegem că nu sunt vorbe goale că se umblă cu sume imense pentru a proteja anumite afaceri sau pentru a evita anumite impozitări. Un caz care nu face decât să ne demonstreze că suntem un stat capturat de corupţie.”

Reţinerile de la Fisc efectuate de CNA constituie unul din subiectele care par să fi zdruncinat acalmia vremelnica din interiorul coaliţiei de guvernământ. Două din partidele de la guvernare, PLDM şi PD, controlează fiecare, în baza algoritmului de partajare a funcţiilor, câte una din instituţiile ce s-au văzut in topul ştirilor - una pe post de vânător şi cealaltă pe post de presupus mistreţ hăituit, ceea ce încinge iar relaţiile pe diferite paliere ale puterii. Surse avizate spun că tocmai aceste animozităţi ar fi stat la baza deciziei majorităţii parlamentare de a amâna cu o săptămână începutul şedinţelor Parlamentului, ca să aibă un minim răgaz pentru limpezirea lucrurilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG