Linkuri accesibilitate

Iurie Bodrug: „Într-un anumit sens, Polonia se consideră responsabilă de evoluțiile din Ucraina”


Acţiune de solidaritate cu Euromaidanul ucrainean la Varşovia, 22 ianuarie 2014
Acţiune de solidaritate cu Euromaidanul ucrainean la Varşovia, 22 ianuarie 2014

Pe marginea unui turneu al premierului Poloniei, Donald Tusk, şi escala pe care o va face la Chişinău: Valentina Ursu în dialog cu ambasadorul Moldovei la Varşovia.


Premierul Poloniei, Donald Tusk este așteptat joi la Chișinău, în cadrul unui turneu european, pentru a purta convorbiri cu omologul său, Iurie Leancă despre agenda europeană a Republicii Moldova şi evoluţiile din regiune. Polonia este una din co-autoarele mult-mediatizatei și discutatei politici a Uniunii Europene pentru șase foste republici sovietice, Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova. Ambasadorul moldovean la Varșovia, Iurie Bodrug i-a vorbit într-un interviu Valentinei Ursu despre însemnătatea escalei lui Donald Tusk la Chișinău.

Europa Liberă: Domnule ambasador, în acest turneu european al premierului polonez, Donald Tusk, e prevăzut și un popas la Chișinău. Ce rol are și ce rol joacă acum Polonia în această regiune? Polonia fiind una dintre țările care au creat acest aranjament regional, Parteneriatul Estic.

Iurie Bodrug: „Premierul polonez, Donald Tusk, a început, la sfârșitul lunii ianuarie, un turneu european. El a vizitat Bruxellesul, dar a avut întrevederi cu reprezentanții unor serioase instituții europene, s-a deplasat și într-o serie de capitale europene, unde a discutat cu liderii acestor state, cum ar fi președintele Franței, cancelarul Germaniei, a discutat telefonic cu primul ministru al Marii Britanii și cel al Canadei, a vizitat Tallinnul, unde a avut întrevederi cu primii miniștri ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei, apoi a mers la Stockholm, unde s-a întreținut cu premierii Suediei și Finlandei. Cum ați remarcat și dumneavoastră, următoarea etapă este o scurtă escală la Chișinău. Subiectul principal al discuțiilor, pe care le întreține acum premierul polonez, este situația din Ucraina. Nu întâmplător anume Polonia este acum cel mai mult îngrijorată de evoluțiile de la Kiev și din Ucraina, în ansamblu.”

Europa Liberă: Polonia își asumase statutul de avocat pentru Ucraina, în parcursul european al țării.

Iurie Bodrug
Iurie Bodrug
Iurie Bodrug: „Tocmai aceasta vroiam să spun, știindu-se foarte bine angajamentul enorm pe care îl are Polonia în apropierea Ucrainei, dar și a altor state din cadrul Parteneriatului Estic, de Uniunea Europeană. Într-un anumit sens, Polonia se consideră responsabilă de evoluțiile care au loc în Ucraina, de faptul că procesele democratice, procesele de apropiere de Uniunea Europeană din Ucraina au încetinit vădit, iar evoluțiile de la Kiev sunt, pur și simplu, îngrijorătoare pentru perspectiva europeană a Ucrainei, dar și pentru stabilitatea regională. Anume aceste subiectele sunt tema principală a discuțiilor premierului Donald Tusk. Sunt sigur că acest subiect va fi abordat și în cazul discuțiilor cu conducerea Republicii Moldova, cu primul ministru al țării noastre, domnul Iurie Leancă, la Chișinău. Ori, nici Poloniei nu îi este indiferent care va fi poziția Republicii Moldova în situația actuală, când evoluțiile Ucrainei de mai departe sunt atât de incerte. Nu există niciun dubiu că Polonia este, la fel, interesată și de evoluțiile de la noi. Polonia a susținut totdeauna progresele noastre pe calea integrării europene, pe calea modernizării, pe calea reformelor, pe calea apropierii de Uniunea Europeană. Și ar fi foarte dezamăgită, probabil, dacă ar exista niște ezitări și în capitala noastră. Cu siguranță, conducerea de la Chișinău va aduce noi argumente în favoarea faptului că decizia Moldovei de a semna, în acest an, Acordul de Asociere este una foarte hotărâtă, foarte clară și că este susținută prin acțiuni concrete.”

Europa Liberă: Ce vorbesc diplomații polonezi despre Parteneriatul Estic? E unul care a eșuat, e un proiect care încă poate fi considerat ca o apropiere de Uniunea Europeană a țărilor care fac parte din acest aranjament? Din moment ce nu există nicio perspectivă clară pentru aceste țări care vor să ajungă cândva membre UE.

Iurie Bodrug: „Polonia este una dintre țările care susțin extinderea în continuare a Uniunii Europene. Dar, bineînțeles, politica europeană nu este alcătuită doar de Polonia. Există și țări, probabil, care sunt mai rezervate față de perspectiva europeană și o nouă extindere, o continuă extindere a Uniunii Europene. De aceea, polonezii sunt într-un dialog permanent cu partenerii lor din cadrul Uniunii Europene pentru a-i convinge de seriozitatea intențiilor Republicii Moldova și ale Georgiei, cel puțin, la această etapă, de a se apropia în continuare de Uniunea Europeană. Știm discuțiile din cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius despre perspectiva sau deocamdată lipsa perspectivei europene. Euroscepticii din unele țări ale Uniunii Europene au argumentele lor, prin care se străduie să convingă și ei opinia publică, dar și politicienii europeni în ansamblu de faptul că trebuie să se facă o pauză pe calea extinderii Uniunii Europene. Este un proces foarte complex. Diplomații polonezi sunt foarte atenți, este un proces permanent de consultări cu partenerii lor din cadrul Uniunii Europene. Dar, cum vă spuneam, Polonia, la nivelul conducerii politice, a repetat, în foarte multe rânduri, că se pronunță pentru continua extindere a Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Și credeți că în dialogul polono-rus se abordează problemele ce țin de integrarea europeană a statelor membre ale acestui Parteneriat Estic?

Iurie Bodrug: „Eu nu aș fi vrut să mă aprofundez în dialogul polono-rus care este unul extrem de complex, extrem de larg. Dar să ne amintim de faptul cât de activă a fost Polonia în stabilirea aranjamentului micului trafic la frontiera polono-rusă cu regiunea Kaliningrad. Adică Polonia sprijină și dorește foarte mult să aibă relații bune cu Federația Rusă, relații constante. Ultima întrevedere a Triunghiului Weimar, a miniștrilor afacerilor Externe ai Germaniei, Federației Ruse și Poloniei, care a avut loc foarte recent la Munchen, a fost un exemplu, în acest sens. Polonia își dorește relații bune, un parteneriat stabil și previzibil cu Federația Rusă. Eu nu sunt foarte sigur că problematica extinderii Uniunii Europene este numărul unu în agenda discuțiilor polono-ruse. Dar Polonia, în măsura în care pot eu să judec, va sprijini extinderea Uniunii Europene asupra Moldovei și Georgiei, atât doar că noi, într-adevăr, trebuie să facem față. Aceasta ne-au spus-o, în repetate rânduri, partenerii noștri polonezi, să demonstrăm că avem seriozitate deplină în realizarea dezideratelor pe care ni le-am propus.”

Europa Liberă: A face față înseamnă să continue reformele, așa cum au cerut-o și demnitarii de la Bruxelles? Justiția ar fi prioritară pentru a promova reformele?

Iurie Bodrug: „Justiția, lupta cu corupția…”

Europa Liberă: …crima organizată…

Iurie Bodrug: „…crima organizată, reforma Procuraturii, deci, aceste domenii sunt foarte bine cunoscute. Este un angajament pe care noi ni l-am propus, pe care noi l-am acceptat și în care am spus, în repetate rânduri, că vom face față.”

Europa Liberă: Dialogul la nivel înalt, dialogul politic între Chișinău și Varșovia e cel pe care și-l doresc părțile azi?

Iurie Bodrug: „Cu siguranță, starea dialogului politic dintre Chișinău și Varșovia este excelentă. Polonia va sprijini parcursul nostru european, atât timp cât exercițiul nostru de acasă va fi făcut conștiincios, responsabil, așa cum ne-am asumat. Doar în cazul când vom realiza sarcinile pe care noi singuri ni le-am asumat în fața cetățenilor noștri, dar și în fața instituțiilor europene și a partenerilor occidentali, europeni, atunci bineînțeles că vom avea tot suportul necesar.”
XS
SM
MD
LG