Linkuri accesibilitate

CJI a lansat topul celor mai deschise instituţii din anul 2013


Totuşi, autorii studiului constată că portalul datelor deschise date.gov.md încă nu se ridică la înălţimea unor rigori moderne.


Guvernul ar vrea mai multă transparenţă aşa că a decis, cu doi ani în urmă, că toate instituţiile de stat trebuie să-şi publice datele pe o pagina de internet, la date.gov.md. Centrul pentru Jurnalism Independent s-a uitat din nou la rezultatele acestui exerciţiu în ale comunicării publice. Mai multe de la Alla Ceapai:

Raportul lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent a analizat cu prioritate două aspecte: cum şi-au onorat sarcina de a publica lunar câte trei seturi de date instituţiile publice obligate să facă asta printr-o hotărâre de guvern adoptata încă în anul 2011 şi ce efect are aceasta deschidere. Din cele 41 de instituţii care se regăsesc pe portalul datelor deschise, doar 14 au publicat date noi în perioada de monitorizare – iulie-decembrie 2013. Autorul studiului, expertul Dumitru Lazur, remarcă totuşi o tendinţă pozitivă, întrucât în primele cinci instituţii considerate a fi cele mai deschise se regăsesc şi cele care până la momentul monitorizării nu aveam publicate nici un set de date cazul Serviciului Vamal sau foarte puţine date - Camera de Licenţiere:

„Am ajuns la concluzia că presiunile din partea societăţii civile şi campania de advocacy realizată de CJI a dat roade ceea ce demonstrează că societatea civilă poate influenţa procesul de deschidere a datelor în Republica Moldova.”

Fără a pune la îndoială rostul demersului, autorii studiului au ajuns la concluzia că portalul datelor deschise date.gov.md, pentru care Guvernul a investit 10 mii de dolari din bani publici nu se ridică la înălţimea unor rigori moderne. Ministerele şi alte instituţii ale statului prefera in continuare să publice datele de interes public pe propriile pagini de internet. Chiar dacă o fac parţial şi pe date.gov.md le publică fără să fie structurate şi astfel sunt greu de înţeles. De aici şi interesul redus al cetăţenilor de a accesa aceste date. Iar jurnaliştii şi experţii arareori folosesc datele de pe acest portal unic în articole sau studii.

Pentru a face datele cât mai accesibile pentru publicul larg Centrul de Guvernare Electronică lucrează acum la o nouă versiune a portalului pentru care guvernul va investi încă 10 mii de dolari. Asta am aflat de la coordonatoarea proiectelor de Guvernare Deschisă la Centrul de Guvernare Electronică, Irina Tişacova:

„Noi lucrăm atât cu jurnaliştii, cât şi cu societatea civilă, şi ceilalţi potenţiali consumatori ca să înţeleagă valoarea datelor deschise şi să înţeleagă beneficiile pe care le oferă portalul datelor deschise. La moment lucrăm la o versiune nouă a portalului care va oferi noi funcţionalităţi care să ușureze accesul publicului larg la datele de pe portal. Lucrăm împreună cu autorităţile şi la publicarea unui volum mai mare de date, inclusiv şi datele brute din sisteme informaţionale care să fie puse la dispoziţia publicului larg în mod automat.”

Actualmente Republica Moldova pretinde poziţia de lider în domeniul deschiderii datelor publice pentru a transparentiza actul de guvernare şi în special, cheltuirea banilor publici.
Previous Next

XS
SM
MD
LG