Linkuri accesibilitate

Guvernul Moldovei spune că a ieşit din topul ţărilor cu cele mai multe plângeri la CEDO


Lilian Apostol şi Oleg Efrim
Lilian Apostol şi Oleg Efrim

Ministrul Oleg Efrim ia apărarea justiţiei moldoveneşti.


În premieră, se laudă Guvernul de la Chişinău, Republica Moldova a reuşit să iasă din „top zece” ţări cu cele mai multe cereri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Un raport prezentat astăzi de Ministerul Justiţiei constată că anul trecut a crescut considerabil numărul cererilor declarate inadmisibile de către Înalta Curte - peste trei mii - în comparaţie cu aproape două mii în 2012. La prima vedere, s-ar părea că plângerile înaintate de moldoveni la CEDO sunt neîntemeiate. Pe de altă parte, experţii din domeniu susţin că, de fapt, cifra impunătoare se datorează muncii depuse de un grup de trei jurişti moldoveni, trimişi la Curte pentru a prelucra dosarele vădit inadmisibile. Detalii are Diana Răileanu:

Anul trecut, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunţat hotărâri împotriva Republicii Moldova în 19 cazuri, majoritatea vizând aplicarea torturii şi relelor tratamente sau condiţiile „inumane” din penitenciare. Tot în 2013 Republica Moldova pentru prima dată a fost condamnată pentru felul în care a judecat cazuri de violenţă domestică, domeniul fiind unul vulnerabil pentru ţară, constată ministrul Justiţiei, Oleg Efrim:

„Se proliferează anumite tendinţe negative care ar putea să ne dea bătăi de cap în viitor şi am avut deja primele condamnări în acest an: e vorba de condamnări pentru violenţa în familie. Este o tendinţă nu doar pentru Republica Moldova, e o tendinţă pentru ţările latine, dacă vreţi. Dacă analizaţi statistica Curţii Europene pentru Drepturile Omului, veţi vedea că astfel de condamnări sunt foarte rare în ţările nordice şi dacă se întâmplă – atunci în ţările latine.”

Pe lângă faptul că pentru prima dată Republica Moldova a părăsit topul ţărilor care înregistrează cele mai multe cereri la CEDO, în 2013 a sporit şi numărul cererilor considerate inadmisibile de către Curte: 3.143 de cereri anul trecut, în comparaţie cu 1.905, acum doi ani. S-ar părea că plângerile înaintate de cetățenii moldoveni sunt în mare parte neîntemeiate. Nu e chiar aşa, susţine consilierul juridic de la Centrul de Resurse Juridice, Pavel Grecu, or din 2012, la CEDO activează trei jurişti sarcina principală a cărora este să proceseze dosarele adunate de-a lungul anilor şi care sunt clar inadmisibile:

„Aceşti trei jurişti s-au axat concret pe cererile vădit inadmisibile, adică pe cererile rele, care nu au şansă de succes. Din acest motiv, în anul 2013 numărul de cereri examinate este atât de mare. Aceste cifre nu sunt atât de reprezentative pentru situaţia care, de fapt, este în Republica Moldova, deoarece noi acum ne aflăm, pur şi simplu, într-un proces de lichidare a cererilor necalitative din faţa Curţii Europene.”

Pentru anul 2014, expertul Centrului de Resurse Juridice prognozează o creştere a numărului de hotărârilor emise de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva Republicii Moldova. Pavel Grecu observă că din cele peste 1.400 de cereri care se aflau pe rol la începutul acestui an, doar un sfert au fost considerate vădit inadmisibile, restul fiind apreciate ca dosare cu argumente şi plângeri întemeiate, deci viitoare posibile condamnări la CEDO pentru Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG