Linkuri accesibilitate

Ineficienţa programelor de studiere a limbii române de către alolingvi (Adevărul)


„Cine crede că situaţia noastră e mai simplă decât a Ucrainei, greşeşte” (Victor Ciobanu/Ziarul Național).



„Ziarul Naţional” scrie că cel puţin şapte deputaţi din Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze deţin, pe lângă cetăţenia moldovenească, şi paşapoarte ale României sau Bulgariei. Publicaţia vede în asta o nepotrivire cu opţiunea acestor deputaţi împotriva integrării R. Moldova în UE şi pentru UV. Întrebat de ce nu renunţă la cetăţeniile statelor UE – Bulgaria şi România – în condiţiile în care nu-şi doreşte un viitor european pentru R. Moldova, unul dintre deputaţii în cauză - comunistul Roman Tiutin, care declară că mai are şi cetăţenia Rusiei - a spus: „Dacă eu conduc un „Mercedes”, nu înseamnă că sunt fascist. Aşa e situaţia în lume”.

Editorialistul Victor Ciobanu de la aceiaşi publicaţie continuă să discute consecinţele politice ale referendumului ilegal din autonomie. „Cine crede că situaţia noastră e mai simplă decât a Ucrainei, greşeşte”, se declară convins autorul. Cu o probabilitate mare, moldovenii vom obţine şi regimul liberalizat de vize, şi Acordul de Asociere va fi semnat, dar problema e ce va urma. „Referendumul, fie şi ilegal din Găgăuzia, ar trebui să ne pună pe gânduri…”. O eventuală paradă a referendumurilor trebuie tratată doar ca populism electoral, continuă el, dar totodată ar fi nevoie şi de o perioadă de tranziţie: ar fi bine ca şi marile puteri să le dea moldovenilor un respiro şi să nu forţeze nota.

Un articol din „Adevărul” readuce în discuţie problema ineficienţei programelor de studiere a limbii române de către alolingvi. Sute de bugetari merg anual la cursuri, cu regret însă doar excepţiile ajung la astfel de lecţii, conchide autoarea.

O altă problemă semnalată pe paginile „Adevărul-”ului ar fi banii pentru eficienţă energetică. Au trecut aproape doi ani de când a fost anunţat primul concurs pentru finanţarea unor proiecte din Fondul pentru Eficienţă Energetică (FEE), dar încă n-a fost alocat niciun ban în acest sens, menţionează între altele autorul.

Irina Kîvîrjik scrie în „Kommersant.md” despre conflictul de la Victoria bank. Preşedintele consiliului de administrare, Natalia Politov-Cangaş a spus pentru prima dată cine încearcă să obţină controlul asupra băncii. Ea consideră că noii acţionari ai băncii acţionează în interesele cunoscutului în Moldova businessman Veaceslav Platon, se arată în articol.

Pornind de la asigurările date de Igor Corman că deputaţii comunişti şi socialişti pe care speakerul îi consideră responsabili de pregătirea referendumului nu se vor putea ascunde sub imunitatea parlamentară şi vor fi traşi la răspundere, dar şi de la convingerea premierului Iurie Leancă că ceea ce a fost duminică la Comrat este o sfidare a legii, editorialistul Constantin Tănase scrie în „Timpul” că dacă-i aşa, ar trebui să ne aşteptăm la un proces răsunător împotriva unei grupări antinaţionale şi antistatale, formată din politicieni de primă mărime, acuzaţi de crima de înaltă trădare – violarea integrităţii teritoriale a ţării…”. Editorialistul se întreabă ironic: „Se va întâmpla aşa ceva? Când?” şi roagă autorităţile să nu fie lăsat „să moară de curiozitate”.
XS
SM
MD
LG