Linkuri accesibilitate

Lupta cu violenţa sau educarea în spiritul non-violenţei?


Liceul "Mihai Eminescu'' din Străşeni
Liceul "Mihai Eminescu'' din Străşeni

Peste o mie de cadre didactice au fost instruite cum să aplice metoda de prevenire a violenţei în şcoli prin intermediul filmului didactic.


Ministerul Educaţiei a prezentat azi în cadrul unui seminar didactic pentru prevenirea violenţei faţă de copii, un raport despre cazurile de violenţă înregistrate în perioada septembrie-decembrie 2013. Studiul arată că tot mai multe cazuri de violenţă asupra copiilor sunt identificate şi raportate. Din cele 6332 de cazuri înregistrate , cele mai multe au fost sesizate de copii, peste 2000, după care urmează cele observate de profesori, părinţi şi personalul non-didactic. Tamara Grejdeanu a participat la o oră practică de prevenire a violenţei, desfăşurată la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Străşeni şi relatează:

Ora didactică, menită să înveţe copiii să ia atitudine faţă de orice formă a violenţei a început cu ecranizarea unui film. Elevii urmăresc povestea unei adolescente, care riscă să fie victima unui abuz sexual, fiind ademenită prin intermediul unei reţele de socializare. După vizionare, menirea profesorului este să discute, ca între prieteni, cu elevii şi să găsească soluţii. Numită metoda filmului didactic, aceasta este pusă în aplicare în tot mai multe şcoli, fiind instruite peste 1600 de cadre didactice. Ludmila Jurja, profesoară la Liceul Teoretic din Micleuşeni spune că după însuşirea acestei practici, dascălii vor putea interveni nu doar în cazul conflictelor evidente, dar şi atunci când elevii ezită să spună că au fost agresaţi, verbal sau fizic:

Discuţii în cadrul orei de film didactic la liceul "Mihai Eminescu" de la Străşeni
Discuţii în cadrul orei de film didactic la liceul "Mihai Eminescu" de la Străşeni
„Ni s-a explicat metodic care ar fi acele comportamente psiho-sociale ale copilului, şi dacă dirigintele este atent faţă de copil, întotdeauna se pot observa copilaşii care au intrat într-o dificultate. Prin felul că el este mai retras şi chiar prin leziuni corporale. Nu întotdeauna copiii sunt dispuşi să vorbească despre problema lor, poate şi profesorii sunt de vină într-o măsură oarecare. Această problemă există de demult, dar recent a început să se discute despre ea.”

Tematicile abordate în filme vizează relaţiile adolescenţilor cu părinţii, prietenii şi colegii de clasă. Antonela Godoroja, elevă în clasa a X-a spune că proiecţiile îi ajută să înţeleagă fenomenul violenţei şi cum pot acţiona pentru a se apăra:

„O elevă era ignorată de colegii săi şi mereu avea probleme din cauza aceasta, era închisă în sine, şi mama sa venea la şcoală, discuta, însă colegii nu-şi schimbau atitudinea faţă de ea.”

Europa Liberă: Ştiu elevii care nimeresc în asemenea situaţii că pot să se adreseze psihologului din şcoală sau dirigintelui de clasă?

„Pot să se adreseze, doar că ea nu s-a adresat la psiholog.”

O altă elevă, Corina Preguza zice că doar violenţa fizica era conştientizată de elevi, iar aceste lecţii practice le-au arătat şi i-au convins că şi cuvintele dor:

„Poate să fie violenţă psihică, morală, spirituală. Cineva îţi spune cuvinte urâte şi tot este o violenţă oarecare. Sunt multe forme de violenţă în şcoală.”

Elevii recunosc că, deseori, aleg să-şi facă singuri dreptate , iată de ce actele de violenţă au loc în afara şcolii. Datele studiului arată că anume băieţii sunt supuşi cel mai des violenţei, în peste 4000 de cazuri. Ministra Educaţiei, Maia Sandu a spus azi că deşi lupta cu violenţa este promovată intens de direcţiile raionale de învăţământ, se lucrează cu profesorii, elevii şi părinţii, sunt manageri de şcoli care nu-şi asumă responsabilitatea de a sesiza şi interveni în cazurile de abuz asupra copiilor:

„Noi recunoaştem şi ştim că există, în special directori de instituţii care nu raportează toate cazurile, pentru a proteja, aşa cum înţeleg ei, imaginea instituţiei şi avem situaţii în care anumite cazuri ajung să fie raportate la minister, fără ca de acestea să se ocupe instituţia, aşa cum cere procedura.”

Studiul mai arată că cel mai des, elevii sunt expuşi riscului de a fi abuzaţi fizic şi psihologic, dar sunt înregistrate şi cazuri de abuz sexual, 43 la număr. Directoarea Liceului din Străşeni, Svetlana Ciobanu, zice că în mare parte conflictele dintre elevi sunt rezolvate în şcoală şi se apelează la ajutorul asistenţilor sociali atunci când iese la iveală că elevul a fost bătut în familie:

„S-au întâmplat cazuri, mai mult violenţă elev-elev, sau chiar sunt copii care s-au adresat cu cazuri, în familie ceva s-a întâmplat. Am intervenit, profesorii, psihologul şcolar, am cerut ajutor de la asistenţa psiho-pedagogică din raion. Deseori, copiii un pic se înghesuie la cantină şi se mai lovesc, atunci cazurile acestea se rezolvă uşor.”

Cele peste o mie de cadre didactice instruite cum să aplice metoda de prevenire a violenţei prin intermediul filmului didactic, urmează să fie mentori şi pentru alţi profesori, din diferite şcoli, pentru ca practica să se extindă tot mai mult. Chiar dacă elevii sunt entuziasmaţi, specialiştii atrag atenţia că această metodă, care are la bază încrederea între elev şi profesor ar putea eşua în unele instituţii de învăţământ, întrucât au fost şcoli în care elevii au tratat cu nesiguranţă toţi profesorii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG