Linkuri accesibilitate

Românii din Ucraina, ignoraţi sistematic de autorităţile române (Adevărul)


Ponta a păcălit pe toată lumea (Hotnews)


Un articol semnat de Dinu Zara readuce in discutie in Adevarul problema romanilor din Ucraina. O chestiune pe care, sustine jurnalistul, autoritatile de la Bucuresti au ignorat-o sistematic, in ciuda semnalarilor din presa. O intiativa recenta a Asociatiei "Basarabia" a românilor din regiunea Odesa ar indica tocmai faptul ca nu e deloc vorba de un dosar secundar. Asociatia solicita organizarea primului Congres al Românilor de Pretutindeni. Potrivit legii, acest for trebuia sa se reuneasca încă din 2007.

Intr-un interval foarte scurt, guvernul de la Bucuresti a dispus masuri foarte controversate. Intrarea in vigoare la 1 februarie, fara modificari, a unui nou Cod Penal si a Codului de Procedura Penala a scos deja din inchisori primele cateva sute de detinuti si este pe cale sa blocheze procese de coruptie, ori sa conduca la punerea in libertate a unor condamnati pentru coruptie. Aceste consecinte au fost deja semnalate in ultimele saptamani, indeosebi de catre magistrati, iar premierul Victor Ponta a promis pana in ultimul moment ca va face ajustarile necesare prin ordonanta de urgenta. Inclusiv ultimul raport al Comisiei Europene de monitorizare a justitiei din Romania face referire la o asemenea promisiune. Ponta a pacalit, insa, pe toata lumea, arata Dan Tapalaga intr-un articol publicat de Hotnews si reluat de saptamanalul 22. Cand nu mai era nimic de facut, premierul a anuntat ca legile nu se schimba. Codurile au intrat in vigoare. Ba mai mult, opinia publica a aflat ca de vina ar fi presedintele Traian Basescu. Acesta a promulgat in 2009 cele doua legi, numai ca, explica jurnalistul de la Hotnews, ele au fost modificate de actuala putere in vara anului trecut, favorizand astfel dezincriminarea mai multor tipuri de fapte de coruptie.

Guvernul condus de Victor Ponta a reusit de asemenea sa obtina conditiile necesare pentru trecerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale din subordinea Presedintelui in cea a guvernului. Prilejul s-a ivit odata cu nefericitul accident aviatic de acum doua saptamani, cand doua cadre medicale au murit in Muntii Apuseni, langa epava avionului care-i transporta spre o procedura de urgenta legata de un transplant. Autoritatile nu au reusit sa identifice la timp locul catastrofei. Serviciul de Telecomunicatii Speciale este una dintre aceste institutii, dar si singura care nu se afla in subordinea guvernului, ci a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, deci sub controlul presedintelui. Printr-un proiect de lege pus pe masa Parlamentului, STS ar urma sa devina secretariat de stat in cadrul Ministerului de Interne. Andrei Luca Popescu explica in gandul.info care este bataia lunga a acestei masuri: intre alte atributii, STS are din 2007 si misiunea de a securiza centralizarea datelor transmise de birourile electorale. In conditiile scoaterii lui din subordinea Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, coalitia aflata la putere va prelucra fara niciun control suprapolitic rezultatele scrutinelor, arata jurnalistul de la gandul.info. Seful cancelariei prezidentiale, Cristian Diaconescu, precum si Partidul Democrat-Liberal, de opozitie, au transmis deja ca proiectul referitor la Serviciul de Telecomunicatii Speciale va fi atacat la Curtea Constitutionala. Intre altele, pentru ca ar incalca una dintre prevederile Constitutiei, introdusa dupa aderarea Romaniei la NATO. Este vorba despre principiul apararii colective, care presupunea consultarea prealabila a Aliantei Nord-Atlantice inainte de a modifica statutul oricarei structuri interconectate intre parteneri.
XS
SM
MD
LG