Linkuri accesibilitate

Bulgaria: președintele propune vot uninominal, obligatoriu, și prin internet


Propunerea a fost anunțată după ce Parlamentul a votat la prima lectură noul Cod electoral, care conține elemente timide de vot uninominal.



Într-un mesaj adresat națiunii, președintele Rosen Plevneliev a propus organizarea, concomitent cu alegerile europene din luna mai, a unui referendum pentru votul uninominal, votul obligatoriu și votul prin internet. Ideea președintelui a încins spiritele la Sofia.
Prin Constituție ea poate fi realizată numai cu aprobarea Parlamentului. Exista și varianta organizării obligatorie a referendumului la baza unei petiții cu cel puțin 500 000 de semnături.

După ce a salutat propunerea lui Plevneliev, ex-premierul și lider al opoziției conservatoare, Boiko Borisov, a avertizat că partidul său va lansa o petiție ca o reacție la așteptatul vot negativ în Parlament al foștilor comuniști, ultraționaliștilor și etnicilor turci.

Propunerea președintelui a fost anunțată după ce Parlamentul a votat la prima lectură noul Cod electoral, care conține elemente timide de vot uninominal prin rearanjarea, de către alegători, a listelor de partid.

Liderul socialist Stanișev a vâzut în spatele inițiativei lui Plevneliev o încearcare de a se împiedica adoptarea noului cod menit să pună capăt fraudelor din perioada guvernării ex-generalului Borisov. „Avem acum un șef al statului ales prin manipulări, comerț de voturi, presiuni și falsificări”, a spus Stanișev, formulând pentru prima data acuzații directe la adresa lui Plevneliev.

Stanișev a respins ideia votului obligatoriu care contravine Constituției și a amintit că printr-o decizie Curtea constituțională a blocat practic votul prin internet.

Liderul ultranaționalist Volen Siderov a declarat că deputații săi vor vota împotrivă referendumului. El a formulat acuzații și mai dure la adresa președintelui.
Mai ponderată dar la fel de categorică a fost poziția negativă a Partidului etnicilor turci și al musulmanilor. Liderul acestuia Liutfi Mestan consideră că șeful statului face jocul partidulu GHERB.

În favoarea referendumului s-au pronunțat liderii dreptei extraparlamentare.

Într-un mod surprinzător ideea președintelui a fost criticată de vicepreședinta Margarita Popova, care a amintit că pentru reforma sistemului electoral în direcțiile propuse de Plevneliev este nevoie de modificarea Constituției.
Previous Next

XS
SM
MD
LG