Linkuri accesibilitate

Încrederea în poliţie a crescut… nesemnificativ


Totuşi, după biserică, mass-media, primărie şi armată, poliţia ocupă locul cinci printre instituţiile care se bucură de cea mai mare încredere în Moldova.


Poliţia continuă să fie percepută de moldoveni ca una din instituţiile cu un nivel ridicat al corupţie, însă încrederea în poliţie, deşi nesemnificativ, a crescut în ultima jumătate de an. Datele apar într-un nou sondaj, al doilea la număr, despre încrederea pe care o au cetăţenii în poliţie realizat de Institutul de Politici Publice cu suportul financiar al Ambasadei SUA, la solicitarea Ministerului de Interne. Detalii are Alla Ceapai:

Comparat cu datele unei cercetări similare din luna mai, recentul sondaj realizat de IPP arată că numărul celor care au încredere în poliţie a crescut cu 10 la sută, aproape egalând numărul celor care spun că nu au încredere în forţele de ordine. După biserică, mass-media, primărie şi armată, poliţia ocupă locul cinci printre instituţiile care se bucură de cea mai mare încredere. În acelaşi timp însă poliţia ocupă locul cinci şi printre cele mai corupte instituţii fiind depăşită de Parlament, Guvern, justiţie şi partide politice. Şi la nivel de localităţi imaginea pe care o are poliţia în ochii oamenilor nu este mai bună observă sociologii. Respondenţii se arată mai mulţumiţi de activitatea primăriei, şcolii şi a medicilor de familie, decât de cea a poliţiei din localitate, considerată şi cea mai coruptă printre aceste instituţii.

Potrivit sondajului poliţia de frontieră, cea criminală şi inspectoratele de poliţie sunt văzute ca cele mai corupte subdiviziuni. Comparativ cu sondajul din luna mai a crescut numărul celor care consideră a fi coruptă şi poliţia de patrulare, care a înlocuit-o pe cea rutieră. Directorul IPP, Arcadie Barbăroşie:

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
„Aici trebuie să fim mai atenţi pentru că în luna mai exista poliţia rutieră în memoria cetăţeanului. Acum ea nu mai există. În sondajul curent nu a mai existat poliţia rutieră, doar poliţia de patrulare.”

Cât priveşte reforma în MAI, despre care doar jumătate dintre respondenţi au zis că o cunosc, răspunsurile sunt împărţite aproape egal între cei care cred că rezultatele reformei sunt vizibile sau vor fi vizibile în viitor şi cei care spun că reforma e făcută de ochii lumii şi nu va avea rezultate pozitive. Din nou, Arcadie Barbăroşie:

„A crescut numărul celor care au auzit de reforma MAI. Dar mai este mult de lucru pe această dimensiune. Cetăţeanul nu este încă suficient de informat despre ce se petrece şi în ce constă această reformă.”

Deşi aproape jumătate dintre respondenţi cred că în activitatea poliției lucrurile se îmbunătăţesc, corupţia, nivelul profesional scăzut şi salariul mic sunt probleme majore cu care, în opinia moldovenilor, se confruntă poliţia. Probleme pe care ministrul de interne, Dorin Recean, promite să le elimine în cadrul reformei poliţiei:

Dorin Recean
Dorin Recean
„Avem două priorităţi. În primul rând, poliţistul – trebuie să ne concentrăm să-i creăm locul de muncă confortabil, echipat, conectat la sistemele centralizate, chituri criminalistice, mijloace tehnice, sisteme informaţionale. Şi al doilea aspect este cel de integritate, lupta cu corupţia, eliminarea anumitor oportunităţi de corupţie, aşa cum o facem cu sistemul de video monitorizare, care în esenţă scoate elementul uman din interacţiunea cu cetăţeanul care a încălcat legea şi sistem. Sistemele informaţionale pe care le vom implementa în 2014 va face ca parcursul documentelor, plângerilor să fie mai transparent.”

Datele sondajului mai arată că în ultima jumătate de an dintre toate ministerele a crescut, deşi nesemnificativ, încrederea doar în ministerul de interne şi cel al educaţiei. Explicaţia sociologilor este că în pofida multiplelor critici, reformele din cele două ministere încep a fi acceptate şi simţite de către cetăţeni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG