Linkuri accesibilitate

România, Ucraina și limba de lemn a MAE (România liberă)


„E limpede pentru mai toată lumea că, probabil, avem, la vîrf, cea mai nefericită, mai ineficientă, mai ruşinoasă combinaţie politică din cîte am avut după decembrie 1989” (A. Pleșu/Adevărul) .



Daca e clar ca Ucraina se afla sub riscul rupturii, nu e deloc clar ce face România in aceasta situatie - scrie, in România libera, Cristian Campeanu. El remarca mentinerea Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti in tonul comunicatelor in limba de lemn cu „se urmăreşte evoluţia situaţiei” şi se favorizează „dialogul politic” în cadrul mecanismelor parlamentare”. Un alt fel de a spune, interpreteaza comentatorul, „că diplomaţia românească ar prefera ca ruşii să rezolve această problemă”.

In articol este citat politologul american George Friedman, care subliniaza importanta cu totul speciala a Ucrainei. Tara detine doua porturi-cheie pentru Rusia, Odesa si Sevastopol. Asa se explica de ce interesul Rusiei fata de Ucraina il depaseste net pe cel al Uniunii Europene. Nicu Popescu, expert la Institutului de Studii de Securitate al Uniunii Europene din Paris, detaliaza in analiza lui Cristian Campeanu si interesele europenilor. Interese economice - Polonia ar avea in Ucraina o enorma piata de desfacere, dar si politice: un succes in dosarul integrarii europene a Ucrainei ar resuscita increderea in capacitatea de interventie externa a Uniunii. Armand Gosu gaseste ca Moldova ar putea trage oarece profit din actuala situatie a Ucrainei: atentia Uniunii Europene fata de mica tara de langa Prut a crescut.

Exista in schimb si un revers al medaliei: au scazut sensibil exigentele europenilor in privinta masurilor anticoruptie in Moldova si in Georgia, iar la Chisinau acest lucru se simte deja. Dan Dungaciu, prezent si el in grupaj, indeamna Romania la o viziune realista: va ramane multa vreme de aici incolo o tara de frontiera a Uniunii Europene. Povestea unirii cu Basarabia nu este inca de actualitate.

Bloggerul Dorin Marius Lulea, care scrie pentru Adevarul, e insa de alta parere: pe fondul escaladării unor tensiuni interne alimentate de Rusia, „e foarte probabil că se va crea o majoritatea pro-unionistă puternică ca opoziţia la acţiunile venite din Est”. Autorul comentariului este convins ca dupa Olimpiada de la Soci, va urma o interventie ruseasca in R. Moldova.

In politica de la Bucuresti, domina nemultumire pe toate planurile. Andrei Plesu surprinde starea de spirit si ii indentifica si cauza. „E limpede (în sfîrşit) pentru mai toată lumea că, probabil, avem, la vîrf, cea mai nefericită, mai ineficientă, mai ruşinoasă combinaţie politică din cîte am avut după decembrie 1989. Meritam asta? Poate că da. În fond, ne izbim, clipă de clipă, nu numai de netrebnicia conducătorilor, ci şi de propria noastră netrebnicie, de îngălarea tehnică şi morală a instituţiilor, dar şi a oamenilor de pe coridoarele şi de la ghişeele lor”.

Ceva mai increzator, Daniel Vighi sugereaza in Evenimentul zilei o solutie: unificarea dreptei, lasand la o parte orgoliile, carcotelile, abordarile personale. In opinia lui, dreapta nu poate fi castigatoare in viitoarele alegeri, mai ales la prezidentialele din noiembrie, fara Partidul National Liberal (actualemnte la putere in cadrul Uniunii Social-Liberale), fara Partidul Democrat Liberal, față de nou inregistrata Miscare Populara. E nevoie de o noua incercare, concertata, de a-l convinge pe guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu sa intre in politica, iar daca raspunsul va fi tot nu, atunci e nevoie de o competitie interna a dreptei, pentru desemnarea candidatului la presedintia tarii. Deocamdata, scrie Daniel Vighi, cel mai bine plasat este tot fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.
XS
SM
MD
LG