Linkuri accesibilitate

Referendumurile din Găgăuzia (Adevărul)


„Dacă vrem să ajungem în Europa, și e vital să ajungem acolo, trebuie să ne învingem dezamăgirea” (N. Negru/Ziarul Național).



Articolele şi comentariile privind referendumurile din Autonomia Găgăuză ocupă astăzi cele mai largi spaţii în presa de la Chişinău. Reportajul din „Adevărul”, documentat duminică la faţa locului, observă chiar de la bun început că fiind nemulţumiţi de guvernarea de la Chişinău, locuitorii din Găgăuzia au făcut […] cozi la urnele de vot […]. Aprecierile mai multor observatori politici cu referire la aceste evenimente din Autonomia găgăuză, precum e cea a lui Oazu Nantoi, se bazează pe ideea că ar fi „o provocare pusă la cale de agentura rusească, care doreşte să destabilizeze situaţia politică din Republica Moldova în perspectiva semnării Acordului de Asociere cu UE şi a alegerilor parlamentare din acest an”.

Igor Boţan „nu exclude”, cum scrie publicaţia, că, de fapt, unele partide de guvernământ ar susţine referendumul, deşi în faţa publicului critică autorităţile găgăuze. „Dacă Mihail Formuzal, ca lider al Partidului Regiunilor, ar acumula 10% la alegerile parlamentare de pe segmentul PCRM, va avea de câştigat Partidul Democrat pentru că acum democraţii deţin majoritatea în legislativul de la Comrat. În acelaşi timp, başcanul este în relaţii bune cu liderul liberal-democraţilor Vlad Filat”, îşi explică opiniile dl Boţan.

„Kommersant.md” caută motivele din care autorităţile transnistrene s-au declarat victime ale unei noi „blocade economice” din partea Chişinăului. Tiraspolul s-ar referi la aplicare accizelor la importurile operate de Transnistria care ar urma, potrivit administraţiei transnistrene, să cauzeze majorarea preţului de cost al mărfurilor transnistrene şi reducerea competitivităţii lor. În plus, Tiraspolul are „temeri” că R. Moldova ar dori „să treacă treptat Transnistria sub jurisdicţia ei fiscală”, se mai arată în articol. La Chişinău, însă, autorităţile susţin că nu înţeleg nimic şi că n-au aplicat niciun fel de sancţiuni împotriva Tiraspolului…”

„Panorama” publică un comentariu semnat de Dmitri Ciubaşenco care crede că „alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 vor avea pentru Moldova semnificaţia unui referendum” privind viitorul Moldovei. „Toate vor fi prezentate ca o opţiune de destin istoric între vectorul pro-rusesc şi cel pro-european-unionist. Moldova riscă să se piardă din nou în această luptă”, apreciază autorul. Dmitri Ciubaşenco mai pretinde, între altele, că „tema extinderii UE este închisă”. „Parteneriatul estic” a murit, iar semnarea cu Moldova a Acordului de Asociere, pe care nu l-a semnat Ucraina, nu mai are niciun sens. „Să ajungi să consideri că acordul cu Moldova este cel mai important succes e chiar oarecum umilitor pentru UE”, apreciază Dmitri Ciubaşenco.

Nicolae Negru discută în editorialul său din „Ziarul Naţional” dificultatea dilemei alegătorului moldovean de a se prezenta sau nu la vot, de a-i vota sau nu pe cei care l-au dezamăgit. În fond, nu acest alegător nu are de unde alege pentru că niciun partid, în afară de PCRM, nu e capabil să obțină majoritatea în Parlament. „Dacă vrem să ajungem în Europa, și e vital să ajungem acolo, trebuie să ne învingem dezamăgirea”, susţine dl Negru.
XS
SM
MD
LG