Linkuri accesibilitate

Statele Unite sprijină „lupta pentru democrație” din Ucraina


La conferința de securitate de la Muenchen, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reproșat Occidentului că ar contribui la destabilizarea Ucrainei.


Statele Unite și Europa s-au angajat într-un schimb de replici cu Rusia pe tema Ucrainei la conferința anuală de securitate de la Muenchen. Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO au cerut Rusiei să nu târască Ucraina cu forța în Uniunea Vamală, dar au fost acuzate că impun și ele Kievului propriile decizii.

Secretarul de stat american, John Kerry care s-a întâlnit în marginea conferinței de la Muenchen cu liderii opoziției ucrainene a spus că protestatarii de la Kiev nu doresc ca „viitorul lor să depindă de o singură țară” și nici „să fie constrânși”.

„Nicăieri lupta pentru un viitor democratic european nu este mai importantă astăzi decât în Ucraina”, a spus Kerry. El a continuat: „Chiar dacă există elemente neplăcute pe străzi în orice situație de haos, a mai spus John Kerry, marea majoritate a ucrainenilor doresc să trăiască liber într-o țară sigură și prosperă. Ei luptă pentru dreptul de a se asocia cu parteneri care-i vor ajuta să-și realizeze aspirațiile”. „Statele Unite și Uniunea Europeană sunt alături de oamenii din Ucraina în această luptă”, a mai spus Kerry.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a fost depășit la Muenchen de numărul mai mare al suporterilor integrării europene a Ucrainei, oprită în noiembrie trecut de președintele Victor Ianukovici, declanșând protestele neîncetate ale opoziției.

Dar Lavrov a răspuns cu acuzații asemănătoare. El a spus că „alegerea politică a Ucrainei a fost decisă pentru ea” când NATO i-a oferit posibilitatea aderării la alianța militară occidentală în 2008 iar Uniunea Europeană i-a propus acordul de asociere mai târziu.

John Kerry şi Sergei Lavrov la conferinţa de la Munich
John Kerry şi Sergei Lavrov la conferinţa de la Munich
„Alegerea este impusă”, a spus Lavrov, acuzând politicieni europeni că ar fi incitat la proteste anti-Ianukovici oameni care „ocupă și sechestrează clădiri guvernamentale, atacă poliția, folosesc sloganuri antisemite și naziste”.

Reuters notează că divergențele între aliații occidentali și Rusia în privința Ucrainei precum și a Siriei, unde Moscova îl sprijină pe președintele Bashar al-Assad, au asigurat o atmosferă rece la conferința anuală de securitate de la Muenchen.

În marginea conferinței, fostul boxer ucrainean Vitaly Klitschko care conduce un partid de opoziție, Arseniy Yatsenyuk, un aliat al fostei șefe a guvernului întemnițate Yulia Tymoshenko, însoțiți de deputatul înstărit Petro Poroshenko și cântăreața pop Ruslana Lyzhychko au promovat interesele opoziției ucrainene.

Ei au organizat un mic protest pe străzile capitalei bavareze între întrevederile cu Kerry, cu ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier și șefa politicii externe și de securitate europene, Catherine Ashton.

„Așteptăm sprijin pentru Ucraina, sprijin pentru mișcarea democratică pașnică”, le-a spus jurnaliștilor Klitschko. „Cu toții dorim să vedem Ucraina ca pe o țară europeană modernă, acesta ne este scopul”, a spus politicianul.

Vitali Klitschko la conferinţa de la Munich
Vitali Klitschko la conferinţa de la Munich
Demonstranții care îl însoțeau au scandat: „gata așteptarea, gata corupția, gata viața fără reguli”.

Demonstrațiile antiguvernamentale de la Kiev au început în noiembrie trecut, când președintele Victor Ianukovici a refuzat să mai semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. A ales cursul către refacerea relațiilor cu Rusia, care amenința cu sancțiuni economice și a primit promisiunea ieftinirii gazelor și o primă tranșă dintr-un împrumut salvator pentru economia ucraineană de 15 miliarde de dolari.

Vineri, președintele Ianukovici a promulgat o lege care oferă eliberarea condiționată a protestatarilor arestați și o lege care anulează recentele restricții împotriva demonstrațiilor.

Dar este puțin probabil ca protestele, care au fost uneori violente, se vor încheia.

La conferința de la Muenchen, diplomații occidentali au pus pe puterea de la Kiev responsabilitatea pentru violențele de pe străzi, care s-au soldat cu câteva morți printre protestatari.

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
„Condamnăm puternic violențele pe care le-am văzut, nu în ultimul rând folosirea excesivă a forței de către forțele de securitate din Ucraina”, a spus secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, vorbind despre „o responsabilitate specială” a președintelui Ianukovici. „Insistăm asupra respectului deplin pentru principiul fundamental că orice țară are dreptul inerent de a-și alege liber alianțele”, a spus șeful NATO în prezența ministrului rus de externe Lavrov aflat în apropiere.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a vorbit despre aspirațiile de integrare europeană ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei. „Oferta noastră (pentru Ucraina) rămâne și noi știm că timpul este de partea noastră. Viitorul Ucrainei este împreună cu Uniunea Europeană”, a spus Rompuy.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG