Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă: Nadal nedemn...


Finala Openului australian și comportamentul discutabil al tenismanului Rafael Nadal.



Finala Openului australian a avut loc acum o săptămînă. Stanislaw Wawrinka a pornit ca outsider, dar l-a învins în 4 seturi pe marele favorit Rafael Nadal. Victoria lui Wawrinka ar fi trecut în statistici dacă finala n-ar fi una din cele mai bizare partide de tenis jucate vreodată. Wawrinka a început bine și a cîștigat fără probleme primul set. În al doilea set, Wawrinka a continuat și a dominat categoric. În setul al treilea, după primele game-uri, Nadal a ieșit din teren și a dispărut la vestiare fără să explice nimic. Revenit după cîteva minute, Nadal a continuat arătînd clar din mișcări că a suferit o accidentare. Din acel moment, Wawrinka și-a ieșit din mînă și a început să joace tot mai ezitant. Wawrinka a pierdut ritmul și concentrarea, iar Nadal a reintrat în joc și a cîștigat setul patru. Meciul a continuat confuz și a pierdut mult din nivel. Wawrinka a urcat puțin și a cîștigat setul decisiv, într-o atmosferă de iritare care a cuprins și jucătorii și publicul.

Marea întrebare e trebuia Nadal să abandoneze? Explicația de serviciu spune că Nadal a dat dovadă de curaj și voință, onorînd-și pînă la capăt datoria de jucător față de publicul spectator. Dar asta numai în aparență. Tenisul e un joc special în care echilibrul psihic e la fel de important ca pregătirea fizică. Nadal nu a făcut altceva decît să dea peste cap echilibrul psihic al lui Wawrinka. Iar asta e ceva ce nu se face în tenis. Jucătorii cunosc bine această regulă nescrisă și, în general, o respectă. De ce? Pentru că, oricît ar părea de ciudat, jucătorul accidentat dobîndește un avantaj nedrept față de adversarul care începe să joace alandala. Wawrinka a fost lovit din plin de lipsa de fair play a lui Nadal.

Victimele procedeului folosit de Nadal știu că nu mai au în față un adversar valid și încep să își pună probleme mentale: pot folosi toată forța de joc în fața unui adversar slăbit? Mai am dreptul să joc la nivel maxim? Finala tulburată de lipsa de sportivitate a lui Nadal nu are precedent. Open-ul australian e turneu de Grand Slam, adică unul din cele patru turnee superselecte care se joacă în fiecare an. Nimeni n-a îndrăznit să facă ce a făcut Nadal într-o finală de Grand Slam. Iată de ce, gestul lui Nadal n-a fost o dovadă de respect față de public, ci o dovadă de lipsă de respect față de public și tenis în genere.
XS
SM
MD
LG