Linkuri accesibilitate

Ianukovici – Ianucescu (gândul.info)


Românii trebuie să fie solidari cu protestatarii ucraineni (inliniedreapta)


Miscarea acestor ucraineni care infrunta de doua luni gerul, oboseala si pericolele de tot felul este extrem de bine organizata. De cine - nici ei nu stiu prea bine, scrie in gandul.info Alina Matis - un articol-reportaj documentat direct la Kiev. Protestatarii l-au poreclit deja pe presedintele lor, Viktor Ianukovici, Ianucescu si ii intreaba pe romanii ajunsi in Euromaidan daca baricadele lor seamana cu cele de la Bucuresti, din decembrie 89.

Pe site-ul inliniedreapta, Anca Cernea formuleaza un indemn apasat: romanii trebuie sa fie solidari cu protestatarii ucraineni. Pe de o parte pentru ca soarta Romaniei poate fi puternic influentata de orientarea pe care ar lua-o statul vecin, iar pe de alta parte pentru ca e limpede: intrarea Ucainei in Uniunea Europeana va schimba raportul de forte in directia demult visata de statele-membre din estul continentului. Comentatoarea semnaleaza pozitia foarte diferita, acum, a Poloniei, care a fost un sustinator devotat al protestatarilor in perioada revolutia portocalii din 2004. In numele polonezilor, s-au exprimat atunci liderii lor, presedintele Alexandr Kvasnievski si premierul Donald Tusk. Liberalii care se afla acum la carma Poloniei se mentin insa intr-o stare de semi-implicare, care, spune Anca Cernea, ar fi lasat Germania fara varful de lance polonez cu care putea sprijini democratia din Ucraina. Nu este singurul motiv pentru care cancelarul german Angela Merkel este mai putin ofensiva pe acest subiect. Consilierul sau pe probleme rusești este, citam, vechiul „tovarăș socialist Gernot Erler”. „Acum nu are cine să sară pentru Ucraina. Traian Băsescu este singurul care a rămas și ar putea să-și asume rol de lider, să facă ce ar fi făcut Lech Kaczynski. Ucrainenii nu vor uita un gest de solidaritate, nici chiar dacă până la urmă pierd acest război”, mai spune autoarea articolului publicat de site-ul inliedreapta.

Sociologul Dan Nicu scrie si astazi pe blogul sau din Adevarul pe tema Ucrainei. El crede ca manifestatiile n-au pornit neaparat din pricina legilor nedemocratice adoptate pe 16 ianuarie, ci pe fondul deteriorarii severe a situatiei si mai ales a perspectivei economice a tarii. De aceea, arata acest comentator, revendicarile manifestantilor si-au schimbat oarecum ordinea. Ei doresc in primul rand masuri ferme impotriva coruptiei, si care sa faca posibila demontarea verticalei puterii. Abia apoi ar urma doleanta revenirii la negocieri cu Uniunea Europeana in vederea semnarii tratatului de asociere. Intre timp, scrie Dan Nicu, evenimentele se succed cu repeziciune. Transcarpatia s-ar afla acum in mainile protestatarilor. Acolo s-a alcatuit o rada a poporului, care insa - lucru de neinteles pentru autorul aticolului - nu pare sa vizeze sa inlocuiasca autoritatea statului condus de Ianukovici, ci se subordoneaza Parlamentului de la Kiev.

In presa de azi, se comenteaza de asemenea iminenta intrare in vigoare, in Romania, a noilor Coduri Penal și de Procedura Penala, sever criticate de procurori, dar pe care premierul Victor Ponta a anuntat ca nu intentioneaza sa le amendeze. Actele normative contin prevederi considerate de Comisia Europeana, de presa si de presedintia de la Bucuresti drept o pavaza inacceptabila pentru abuzurile demnitarilor și ale aleșilor corupți.
XS
SM
MD
LG