Linkuri accesibilitate

„Echipa Mobilă” - prietena copiilor cu nevoi speciale


Un serviciu de asistenţă socială, psihologică şi medicală menit să prevină instituţionalizarea copiilor.


Persoanele cu nevoi speciale din 14 raioane şi două municipii ale Republicii Moldova pot beneficia de asistenţă socială, psihologică şi medicală chiar acasă, prin intermediul serviciului social „Echipa Mobilă”. Acesta a fost dezvoltat de organizaţia Keystone Moldova, care activează în domeniul incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, şi a fost preluat mai apoi de Ministerul muncii, protecţiei sociale şi familiei. Specialiştii spun că în 2014 echipe mobile ar urma să apară şi în alte localităţi. Mai multe detalii despre acest serviciu, menit să prevină instituţionalizarea copiilor, aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Fiecare echipă mobilă de specialişti îngrijeşte cel puţin 25 de tineri din raion, pe care îi vizitează o dată sau de două ori pe săptămână. Nina Rotari, mama unui băiat de 11 ani, care are nevoie de îngrijire specială, spune că în două luni, de când Daniel are parte de asistenţa specialiştilor, starea de spirit şi de sănătate a băiatului s-a schimbat spre bine. Pe lângă procedurile medicale, el este antrenat în diferite jocuri şi activităţi care îl ajută să se dezvolte:

„Sunt un sprijin pentru noi, o încurajare pentru Daniel. Sunt momente plăcute pe care le petrece alături de ei. Azi am învăţat o poezie, are mai mult interes de a se ocupa cu ceva, ca să înveţe. El cu noi se comportă într-un fel, nu este aşa de atent, nu este aşa de activ, dar cu dumnealor altfel se comportă. Îi stimează că sunt străini, e altfel, îi ascultă. Noi la spital stăm o dată în an m dar dacă dumnealor vin acasă, e un folos mai mare.”

Beneficiarii au un program individual de tratament şi activităţi. Specialiştii trebuie să ţină cont de necesităţile fiecărui copil luat în asistenţă, spune Marcela Dillion, de la organizaţia Keystone Moldova. Membrii echipei mobile care sunt psihologi, terapeuţi şi logopezi, dar şi părinţii sunt instruiţi şi în domeniul incluziunii sociale, mai spune coordonatoare proiectului:

„Un rol foarte important îl are echipa mobilă şi în abilitarea părinţilor sau îngrijitorilor. Sunt situaţii când părinţii nu ştiu cum elementar să îşi îngrijească copiii, chiar şi ceea ce ţine de anumite elemente de kinetoterapie, anumite exerciţii. Ei sunt învăţaţi de echipa mobilă să facă acest lucru. În condiţiile în care psihologul constată comportament problematic sau probleme de relaţionare în cadrul familiei, violentă şi aşa mai departe, el lucrează pe această dimensiune. Adică în dependenţă de aria de activitate a fiecăruia, în felul acesta şi se acţionează.”

Echipele mobile au fost concepute ca un serviciu social de alternativă pentru centrele de plasament pentru copiii cu nevoi speciale, care pe lângă faptul că sunt mult mai costisitoare, izolează copii de societate, cred specialiştii. Calculele lor arată că asistenţa oferită de „Echipa mobilă” unui copil necesită costuri de trei ori mai mici decât în cazul plasării lor în instituţii speciale.

Angela Sârbu, şefa direcţiei asistenţă socială din Hânceşti spune că de când a fost dezvoltat acest serviciu, unii copii au început să meargă la şcoală sau cer să facă lecţii cu profesorul acasă:

„Serviciul dat, doi ani de zile a fost finanţat din cadrul proiectului, mai apoi deja am trecut la finanţarea din bugetul de stat. Avem şi cazuri de succes, sunt copii care au fost integraţi în şcoală, la grădiniţă. De multe ori aceşti copii au fost internaţi în şcolile internat, în şcolile auxiliare, de aceea se lucrează şi cu direcţia educaţie, cu cei de la centrul medicilor de familie şi împreună, de comun acord, se lucrează cu familia pentru ca copilul să rămână în cadrul familiei.”

Pentru a beneficia de serviciile echipei mobile familia sau îngrijitorul copilul trebuie să se adreseze asistentului social din comunitate, care împreună cu specialiştii din echipă alcătuiesc un plan de asistenţă pentru copil. Ratificând convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Republica Moldova s-a angajat să dezvolte un cadru juridic şi practic, pentru a sprijini incluziunea socială a persoanelor cu cerinţe speciale.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG