Linkuri accesibilitate

EU și diplomația lui du-te-vino


Preşedintele Viktor Ianukovici o primeşte pe şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, 29 ianuarie 2014
Preşedintele Viktor Ianukovici o primeşte pe şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, 29 ianuarie 2014

Europenii sunt singuri în chestiunea ucraineană: Washingtonul a dispărut cu totul în ultimele săptămâni.


În capitala Ucrainei se află astăzi Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe europene şi comisarul pentru extindere Stefan Fuele. Într-o misiune diplomatică destul de confuză, după cum relatează de la Bruxelles corespondentul Europei Libere Dan Alexe:

Americanii numesc asta „shuttle diplomacy”. E vorba de naveta diplomatică, de genul celei pe care o face comisarul cu extinderea Stefan Fule, gata oricând să sară în avion pentru a ajunge rapid la Kiev, sau unde e chemat, sperând să rezolve, prin discuții față în față, complicate situații politice cu efect potențial asupra Europei.

Stefan Fule si sefa diplomatiei UE Catherine Ashton se aflau astazi din nou la Kiev, Ashton sosind in timpul nopții trecute, după ce a participat la intâlnirea cu Putin de la Bruxelles.

Europenii sînt singuri in această misiune. Washingtonul a dispărut cu totul în ultimele săptămâni din peisajul diplomatic din jurul Ucrainei. A trecut timpul când Ucraina era o prioritate pentru SUA, când era o excelentă modalitate de a ține în șah Rusia. In 2004, Washingtonul sprijinise masiv și pe față alegerea lui Viktor Iușcenko in fața candidatului Moscovei Viktor Ianukovici. Uniunea Europeană era atunci aproape absentă, într-atât înfruntarea, prin intermediari, cu Rusia era văzut ca fiind apanajul Washingtonului.

Mai mult, în 2004 UE abia se lărgise, primind 10 noi membri printre care 8 țări fost comuniste est-europene. Trei dintre acestea, țările baltice, ieșiseră abia de un deceniu din URSS. Noii veniți nu aveau încă pondere și influență în UE. Acum, însă, țări precum cele baltice, Polonia sau Cehia și-au adus în politica europeană expertiza în chestiunile rusești. Polonia a fost la originea Parteneriatului Estic. Comisarul UE pentru extindere Stefan Fule este ceh. Polonia, Cehia și Lituania au deținut deja președinția rotativă a UE. Toate acestea au făcut ca UE să devină mult mai activă politic decât SUA în Europa de est și spațiul ex-sovietic.

Așa încât administrația Obama a delegat în mod tacit Uniunii Europene relațiile cu Ucraina. Singurele gesturi făcute de Washington au constat în două telefoane date săptămâna trecută de vicepreședintele Joe Biden lui Ianukovici, în care se bănuiește că ar fi repetat amenințările cu impunerea unor sancțiuni după modelul celor aplicate Bielorusiei, in cazul în care nu se renunță la folosirea forței împotriva protestatarilor.

Misiunea europenilor este însă foarte dificilă. Pe de o parte: a convinge miile de manifestanți îndârjiți, care se tem de o capcană, că acum, după demisia guvernului, baricadele nu mai sînt justificate și că trebuie trecut la negocieri.

Pe de altă parte, trebuie făcute presiuni discrete asupra lui Ianukovici, pentru a vedea dacă nu cumva acceptă să demisioneze înaintea încheierii mandatului său, in 2015.

Un fel de șpagat diplomatic, combinat cu o diplomație a lui du-te-vino.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG