Linkuri accesibilitate

Noile reguli de călătorie în Ucraina: 350 de euro pentru 5 zile


Purtătoarea de cuvânt a Ambasadei Ucrainei a specificat că oamenii nu sunt obligaţi să aibă exclusiv bani cash asupra lor, fiind de ajuns extrasul din contul bancar, rezervarea la hotel sau biletul tur-retur.


De ieri se ştie cu siguranţă că încă de la începutul lunii decembrie, parlamentul ucrainean aprobase o modificare drastică a regulilor privind intrarea în ţară a străinilor: pentru o şedere de 5 zile, un străin, deci şi un cetăţean moldovean, trebuie să poată dovedi că are peste 350 de euro. Suma creşte proporţional cu zilele petrecute în Ucraina, făcând şederea în ţara vecină o excursie exorbitantă. Noile reguli au fost publicate astăzi de ministerul de externe de la Chişinău, iar ministrul Natalia Gherman a asigurat că este în negocieri cu omologul său ucrainean. Numai că de ieri, guvernul de la Kiev este demisionar şi se conturează perspectiva unor noi alegeri generale sau chiar prezidenţiale. Aşa că, pentru moment, noile reguli rămân în vigoare, deci par să fie aplicate total aleatoriu, la graniţă: Diana Răileanu are detalii:

Cetăţenii moldoveni care vor să meargă în Ucraina sau să tranziteze statul învecinat, trebuie să fie pregătiţi sa arate portofelul grănicerilor ucraineni. O hotărâre a Cabinetului de miniştri de la Kiev despre „dovada solvabilităţii” pe care urmează să o probeze străinii care intră sau tranzitează teritoriul Ucrainei, le permite grănicerilor să solicite călătorilor acte care ar confirma că se pot întreţine financiar pe parcursul şederii. Purtătoarea de cuvânt a Ambasadei Ucrainei la Chişinău, Anna Iovciu, a specificat că oamenii nu sunt obligaţi să aibă exclusiv bani cash asupra lor, fiind de ajuns extrasul din contul bancar, rezervarea la hotel sau biletul tur-retur:

„Tocmai pentru a preveni cazurile de îngrădire a accesului cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Ucrainei, urmare a încălcării legislaţiei locale, solicităm tuturor cetăţenilor, la traversarea hotarului moldo-ucrainean, să poată confirma scopul călătoriei şi suficienţa financiară.”

Anna Iovciu spune că decizia nu se va răsfrânge asupra tuturor străinilor care traversează hotarul Ucrainei, ci doar asupra celor care oferă motive de suspiciune grănicerilor ucraineni.

Între timp, ministra de Externe de la Chişinău, Natalia Gherman, a anunţat că negociază cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, pentru a-i exclude pe cetăţenii moldoveni din lista celor vizaţi în hotărârea Cabinetului de miniştri de la Kiev:

Natalia Gherman
Natalia Gherman
„Am insistat ca prevederile acestei hotărâri să nu fie aplicate asupra cetăţenilor Republicii Moldova. Evident, în caz contrar, Republica Moldova va trebui să se gândească şi la anumite proceduri pe bază de reciprocitate. Noi dorim să evităm introducerea unor asemenea măsuri, nouă ni se pare că vorbim despre o lipsă de înţelegere, în primul rând, şi toate aceste situaţii mai puţin plăcute care au existat în ultima perioadă de timp, să fie pe viitor evitate. Pentru asta există dialogul bilateral în domeniile vizate, la care noi imediat am recurs.”

Ce şanse sunt ca, în prezent, Chişinăul să poată ajunge la o înţelegere cu Kievul în privinţa facilitării trecerii hotarului moldo-ucrainean pentru cetăţenii moldoveni? Puţine, e de părere analistul politic de la Institutul „Viitorul”, Eduard Ţugui, care întrevede în această hotărâre o încercare a guvernului de la Kiev de a controla, pe timp de criză politică, fluxul străinilor care intră în ţară:

„Personal, sunt îngrijorat şi de alt aspect, or aceste restricţii sunt impuse şi pentru tranzitarea teritoriului Ucrainei. Pentru cetăţenii Republicii Moldova acest aspect este mai important, pentru că teritoriul Ucrainei îl tranzitează, de fapt, cetăţenii Republicii Moldova care merg la muncă în Federaţia Rusă. Mă tem că dincolo de interesul local, cum ar veni, al autorităţilor de la Kiev, să nu fie şi o revenire a Ucrainei la o tradiţională susţinere a politicii Federaţiei Ruse în zonă.”

Eduard Ţugui se referă la noile reguli de şedere în Federaţia Rusă, potrivit cărora, depăşirea termenului de 90 de zile, poate atrage după sine interdicţia de intrare în ţară pe un termen de trei ani. Analistul politic de la Institutul „Viitorul”, are şi o nedumerire: dacă decizia Guvernului Ucrainei a fost luată la finele anului trecut, de ce autorităţile Republicii Moldova au aflat despre restricţiile impuse din presă, în virtutea relaţiilor de bună vecinătate dintre cele două ţări?
Previous Next

XS
SM
MD
LG