Linkuri accesibilitate

Cifrele din spatele Jocurilor Olimpice de Iarnă 2014



Cât cântărește o medalie olimpică și cât durează să fie produsă? Câți agenți de securitate vor patrula străzile de la Soci în timpul jocurilor? Și câți zgârie nori de o înălțime record puteau fi construiți cu banii cheltuiți pentru organizarea Jocurilor Olimpice 2014? Corespondentul Europei Libere, Tom Balmforth a aflat răspunsurile.

1 – numărul lansării torței olimpice în spațiul cosmic. Doi cosmonauți ruși au scos torța în spațiu lângă Stația Spațială Internațională la 9 noiembrie 2013. A fost o premieră absolută. Dar torța n-a fost aprinsă pentru că nu poate să ardă în spațiul deschis lipsit de oxigen, iar în incinta stației ar fi fost periculos să i se dea foc.

3 – numărul exploziilor sângeroase de la Volgograd produse în ultimele trei luni ale lui 2013. Atacurile din orașul istoric din inima Rusiei au fost un semn că militanții islamiști sunt capabili să atace dincolo de turbulenta regiune nord-caucaziană. Exploziile au trezit ample îngrijorări față de securitatea Jocurilor Olimpice.

18 – durata medie în ore a fabricării unei medalii olimpice care va fi decernată la Soci.

21 – numărul Jocurilor Olimpice de Iarnă care au avut loc de la începerea lor la Chamonix, în Franța, în 1924. La Soci va fi a 22 oară când au loc aceste jocuri.

34 – numărul clădirilor de înălțimea zgârie norilor Burj Khalifa de la Dubai, cea mai înaltă construcție de pe glob, care puteau fi construite cu cele 51 de miliarde de dolari cât se estimează că ar costa jocurile de la Soci.

87 – numărul țărilor care participă.

145 – lungimea în kilometri a orașului Soci, amplasat între țărmul Mării Negre și piscurile înzăpezite ale Caucazului. Este unul dintre cele mai lungi orașe din Europa.

460 –gramajul celei mai ușoare medalii olimpice sau paraolimpice care va fi decernată la Soci.

686 – gramajul celei mai grele medalii olimpice ori paraolimpice care va fi decernată la Soci.

986 – numărul total al morților din 2013 din conflictul armat din regiunea învecinată Caucazul de Nord. Bilanțul a fost alcătuit de portalul de știri Nodul Caucazian. Include civilii, militanții și colaboratorii forțelor de securitate.

1300 – numărul medaliilor care vor fi decernate la Soci, care, potrivit organizatorilor va fi un record. Ei mai susțin că medaliile din aliaje prețioase nu doar că vor fi cele mai numeroase, dar și cele mai „inovative” și „diverse”. „Medaliile Soci 2014 nu sunt simple medalii, ci adevărate opere de artă”, se spune pe site-ul oficial al jocurilor.

1980 – anul Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova boicotate de 65 de țări în frunte cu Statele Unite din cauza invaziei sovietice în Afganistan din 1979.

3,000 – numărul artiștilor care vor evolua la ceremonia de deschidere a jocurilor, la 7 februarie. Organizatorii afirmă că acestea vor fi „cele mai impresionate și memorabile evenimente evenimentele ale Jocurilor Olimpice”.

3,500 – numărul sportivilor care vor concura la Jocurile Olimpice și Paraolimpice.

65,000 – distanța record în kilometri parcursă de torța olimpică în drum spre Soci.

100,000 – numărul aproximativ al agenților de securitate sub comanda Serviciului Federal de Securitate la Soci, estimat de compania de informații globale, Stratfor. Este un număr de aproape patru ori mai mare decât cel al agenților de securitate care au păzit în 2012 jocurile de vară de la Londra.

343,000 – populația orașului Soci.

8.7 miliarde – costul în dolari al noului drum și noii căi ferate care unesc raionul Adler al orașului Soci și locației muntoase Krasnaya Polyana unde vor avea loc competițiile. Revista rusească Esquire a calculat că tot atât ar fi costat dacă tronsonul era pavat cu un strat de 9 centimetri adâncime de genți Louis Vuitton sau cu un strat de 22 de centimetri de pateu de ficat foie gras.

12 miliarde – suma în dolari promisă de președintele rus Vladimir Putin pentru pregătirile de Jocurile Olimpice, în timpul discursului în fața Comitetului Internațional Olimpic în Guatemala în 2007.

25 -- 30 miliarde – suma în dolari care ar fi fost furată în timpul pregătirilor de Jocurile Olimpice, potrivit afirmațiilor neverificate ale politicianului rus de opoziție Boris Nemțov.

51 miliarde – suma în dolari care ar fi fost cheltuită în final pentru pregătirile de Jocurile Olimpice de Iarnă 2014 de la Soci. Estimarea incluzând costurile pentru infrastructura adiacentă aparține vicepremierului rus, Dmitry Kozak, care a fost responsabil de pregătiri. Dacă numărul este corect, aceste jocuri sunt cele mai scumpe din istorie. Kozak a precizat că cheltuielile strict legate de jocuri se ridică la numai 6,3 miliarde de dolari, dintre care mai puțin de jumătate ar fi venit din bugetul de stat al Federației Ruse.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG