Linkuri accesibilitate

Impozitele – între nevoinţe bugetare şi interese oculte


Palatul Republicii din Chişinău care găzduieşte Parlamentul
Palatul Republicii din Chişinău care găzduieşte Parlamentul

Deputaţii majoritari promit ca în locul plafonării taxelor locale – declarată drept neconstituţională de CC – să introducă reguli fixe de taxare.


Curtea Constituţională a declarat ieri neconstituţională plafonarea taxelor locale. Consiliul Naţional al Organizaţiilor Neguvernametale a respins categoric legea finanţării parţiale a unor ONG-uri de la bugetul de stat, aşa numita lege „2%”. Măsuri adoptate anul trecut de Parlament, chiar în ajunul sărbătorilor, în cadrul unui pachet mai mare privind strategia bugetară fiscală pe 2014. Ce surprize se mai ascund în acest pachet şi cum vor reacţiona guvernul şi Parlamentul, care trebuie să prezinte acum alternative? Liliana Babăroşie relatează:

Daca plafonarea taxelor are nu doar adversari convinşi, dar şi susţinători, o altă modificare fiscală, luată în răspăr de internauţi i-ar putea aduce guvernării doar bile negre. Mai mulţi experţi considera ca reducerea, aproape în jumătate, a taxei care se va aplica în acest an la importul maşinilor de lux trădează un lobby parlamentar în favoarea dealer-ilor sau cumpărătorilor privaţi de maşini scumpe. Colac peste pupăză – aceasta generozitate în raport cu oamenii bogaţi este însoţită de creşterea taxării la importul de autoturisme ieftine, adică accesibile muritorilor de rând. Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare cu responsabilitatea de bază în orice normă ce vizează bugetul şi finanţele publice, are următoarea explicaţie pentru rocadă:

„Taxele acestea sunt graduale – de la 1 euro pentru maşinile cu motor mai slab săreau brusc la 3 euro şi ceva pentru importul de maşini mai puternice. Asociaţia automobiliştilor ne-a cerut această modificare, pe motiv că se fraudează bugetul, nu se aduc maşini oficial, ci prin Transnistria. Am întrebat opinia Ministerului Finanţelor şi ne-a confirmat. Acum am stabilit o gradaţie logică, ca să nu fie fraude.”

Veaceslav Ioniţă contrazice şi ipoteza unor activişti din sectorul neguvernamental că finanţarea parţială de la buget a ONG-urilor ar ascunde de fapt interesul său personal, dar şi al altor deputaţi ai majorităţii - membri activi ai unor comunităţi religioase - de a aduce bani în plus cultelor religioase. Norma fusese criticată recent tocmai pentru amestecarea ONG-urilor cu cultele, dar şi pentru lipsa mecanismului de implementare şi de fostul coleg de partid al lui Ioniţă şi fost ministru de finanţe, Veaceslav Negruţa, în timpul mandatului căruia debutase discuţia acestei măsuri. Totuşi, majoritarii nu par dispuşi să cedeze în faţa criticilor, dar şi a cererii explicite a ONG-iştilor de a o abroga.

În cazul plafonării taxelor locale, însă, pe care Curtea Constituţională a declarat-o contrară legii supreme, s-a adeverit că deputaţii majorităţii au déjà pregătit, de câteva săptămâni, un propriu proiect prin care să repare greşeala. Astăzi, proiectul a fost prezentat unor antreprenori din localităţi veniţi la Chişinău ca să apere plafonul anulat ieri de magistraţi. Unii dintre ei au cerut protecţia deputaţilor în faţa a ceea ce au numit „samavolnicia” autorităţilor locale. Iată câteva argumente ale oamenilor de afaceri din raionul Nisporeni:

„M-au taxat anul trecut dublu – de la 2500 la 5000 lei. Anul acesta mă trezesc cu 50 de mii de lei.”

„Deţin un mic magazin. Anul trecut plăteam 3400, anul acesta – 15 mii, asta în timp ce rulajul s-a micşorat cu 20 al sută.”

„Am câteva puncte comerciale în diferite localităţi. Într-o localitate, cei de pe loc plătesc 2000 de lei, eu plătesc 6000 de lei.”

Răspunsul deputaţilor este că nu pot păstra plafonul criticat de primari şi invalidat de instanţa constituţională, dar îl vor înlocui cu reguli fixe de taxare, în funcţie de anumite criterii tehnice şi economice, de neevitat pentru autorităţile locale. Promisiunea legiuitorilor, care şi-au recunoscut de altfel greşeala să fi mers pe calea cea mai uşoară, este că decizia reparatorie va fi luată la una din primele şedinţe în plen.
Previous Next

XS
SM
MD
LG