Linkuri accesibilitate

Asistenţii sociali înfruntă zăpezile


În ultimele două zile, ninsorile au blocat drumurile de acces în mai multe localităţi din Republica Moldova. În aceste condiţii, lucrătorii sociali din sate ţin legătura şi cu salvatorii.


Datele operative ale serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii excepţionale arătă că în ultimele 24 de ore, 26 de autospeciale şi peste 100 de salvatori au intervenit pentru a ajuta oamenilor care, din cauza ninsorii, au fost blocaţi pe traseele din ţară. Între aceştia se numără mai mult de 60 de persoane, care circulau cu transportul public, şi trei copii din sate înzăpezite, care aveau nevoie de asistenţă medicală. Ce măsuri de intervenţie există în comunităţile rurale şi cine ajunge la persoanele vulnerabile, care au nevoie de ajutor, a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

Numai în raionul Teleneşti au fost identificate circa 500 de persoane care, pe timp de iarnă, au nevoie de atenţie sporită din partea asistenţilor sociali. Cei mai mulţi dintre ei sunt bătrâni care îşi duc traiul în singurătate sau copii care cresc în familii nevoiaşe. Angela Sârbu, şefa direcţiei raionale de asistenţă socială spune că aşa numitul program de mobilizare a fost transmis autorităţilor locale, de la care se cere, zilnic, o dare de seamă, astfel încât nimeni dintre persoanele care trăiesc în condiţii precare să nu fie ocolit, avându-se în vedere şi posibilitatea de a fi plasaţi la azilul de bătrâni sau la centrul raional de reabilitare:

„Am făcut o sesizare către administraţia publică locală ca împreună cu asistenţii sociali, cu lucrătorii sociali să facă nişte vizite la domiciliu la toate persoanele din localitate care nu au copii care să îngrijească de ei, neajutoraţi. Deja 10 persoane în două zile i-am plasat la centrul de reabilitare, dar cred că până mâine cifra se măreşte. Ne străduim ca în perioada rece ei să fie plasaţi la centru, cei care nu sunt pregătiţi de iarnă.”

Asistenţii sociali, de la care se cere mai multă vigilenţă în raport cu beneficiarii, în perioada rece a anului, sunt vizaţi într-o adresare a ministerului muncii către autorităţile publice locale. Viceministra Ruxanda Glavan spune că autorităţile au sarcina să verifice activitatea lucrătorilor sociali din comunitate. Asistenţii, care ştiu cel mai bine oamenii din sat, sunt, de fapt, primul nivel de intervenţie în cazurile de risc, explică viceministra:

„Rugămintea noastră este să facă o vizită în plus la cei care sunt solitari, unde sunt familii cu doi pensionari, unde sunt familii monoparentale cu mai mulţi copii, să le facă încă o dată o vizită şi să vadă dacă au nevoie de sprijin. În caz că depistează undeva o situaţie excepţională, atunci să ne informeze, pe noi ministerul ca noi să încercăm să îi ajutăm. De exemplu, dacă în raionul respectiv nu există un centru de plasament pentru copii , noi, prin intermediul comunicărilor noastre cu alte raioane, putem să facilităm plasarea acestor copii în alte centre.”

În ultimele două zile, ninsorile au blocat drumurile de acces în mai multe localităţi din Republica Moldova. În aceste condiţii, lucrătorii sociali din sate ţin legătura şi cu salvatorii. Andrei Siloci, şeful direcţiei situaţii excepţionale din Orhei spune că ajutor au solicitat persoane blocate în propriile maşini, cetăţeni care aveau nevoie de ajutorul unui medic şi chiar drumarii, care s-au împotmolit în nămeţii de zăpadă:

„Răspundem absolut la toate apelurile, ieşim la deblocări împreună cu drumarii şi ei ne fac cale de acces până unde putem pătrunde. Utilizăm un utilaj ca să ajungem în satul Pohrebeni, fiindcă comuna aceasta este cea cu mai multe dificultăţi, ea de ieri este parţial blocată. Este deschis un drum spre pădure, acolo avem vreo câteva femei care pot să aibă nevoie de ajutor medical deoarece sunt în prag de naştere şi la necesitate noi o să ne deplasăm prin pădure dar drumul de bază este blocat.”


Pe lângă centrele de reabilitare care există în mai multe centre raionale sunt şi spitale care sunt gata să adăpostească persoanele rămase fără îngrijire sau nu au cu ce încălzi locuinţa. În satul Baimaclia din raionul Căuşeni, unde zăpezile au blocat mai multe drumuri locale, sătenii au fost rugaţi să anunţe autorităţile dacă ştiu pe cineva care se află în dificultate. Primarul Anatolie Doibani spune că unica resursă de intervenţie sunt asistenţii sociali, care nu reuşesc să facă mai mult de două vizite pe săptămână:

„Pe moment, lucrează asistentele sociale din sat. Se duc la bătrânii care au nevoie, le duc apă, le gătesc mâncare, le cumpără produse. Alte resurse pur şi simplu primăria nu are.”

Ministerul Muncii a mai cerut asistenţilor sociali să îndrume familiile defavorizate şi să le informeze despre posibilitatea de a beneficia de ajutorul social pentru perioada rece a anului. Acesta mai poate fi cerut de şomeri, invalizi şi pensionari, iar alocaţia lunară, pe timp de iarnă, este de circa 250 de lei.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG