Linkuri accesibilitate

Mesajele de politică internă și externă ale președintelui Statelor Unite


Președintele pronunțînd discursul pe Capitoliu (AFP PHOTO / Pool / Larry DOWNING)
Președintele pronunțînd discursul pe Capitoliu (AFP PHOTO / Pool / Larry DOWNING)

Obama a identificat zone de politici publice în care nu este dispus să facă concesii: majorarea salariului minim, plata egală la efort egal pentru femei și controversata reformă a sistemului de asigurări medicale.



Presedintele Barack Obama a rostit discursul anual despre starea uniunii. Care sint primele ecouri? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Mesajul important transmis de presedintele Obama este unul menit sa ofere o viziune optimista, unificatoare. El a invitat membrii Congresului sa i se alature si sa gaseasca solutii pentru problemele tarii, nu sa se limiteze in a-l combate, la fiecare pas pe care-l face. Inainte ca acest discurs sa fie rostit, cuvintul de ordine care se facea auzit in presa era „combativ”, un discurs prin care un presedinte care are acum o popularitate redusa va comunica unui Congres, care are o popularitate chiar mai redusa, că isi asuma conducerea tarii si va lupta pentru ideile in care crede si in numele carora a fost ales.

Discursul ca atare nu a fost atit de combativ precum se presupunea, dar a inclus referiri la folosirea ordinelor executive, in anumite chestiuni, acolo unde nu gaseste intelegere si colaborare in Congres.

In rest, chestiunile la care Barack Obama s-a referit nu sint noi. Ele au de-acum falii bine articulate, in dezbaterile publice si in Congres si este putin probabil ca intr-un an electoral, cum este 2014, se vor gasi solutii in chestiuni majore.

Raspunsul republican rostit de deputata Cathy McMorris Rodgers a lasat sa se inteleaga ca diferentele ideologice si de abordare cu presedintele se mentin majore si aceste diferente se vor reflecta in maniera in care opozitia se raporteaza la o presedintie pe care de exemplu senatorul republican de Texas, Ted Cruz o denumeste „imperiala”.

Discursul despre starea uniunii, rostit de Barack Obama a fost bine articulat si de succes. Este posibil ca multi americani, care l-au urmarit sa fie inspirati de ceea ce au auzit mai ales pentru ca viziunea generala a fost una optimista, in idea de a lasa de-o parte neintelegerile si chiar erorile si a gasi zone de consens pentru ca America sa inainteze intr-o directie pozitiva.

Presedintele a identificat chiar zone in care viziunile sale si ale opozitiei se pot intilni, cum sint reformarea sistemului de imigratie sau reducerea impozitelor pentru corporatii. In partea a doua a discursului insa, Obama a identificat zone de politici publice in care nu este dispus sa faca concesii: majorarea salariului minim, plata egala la efort egal pentru femei si controversata reforma a sistemului de asigurari medicale.

Presedintele a indemnat opozitia republicana sa nu incerce pentru a 41oara sa anuleze acea lege, ci sa incerce sa gaseasca solutii sa o imbunatateasca, in directia reducerii cheltuielilor si maririi accesului la servicii medicale.

In materie de politica externa referirile au fost succinte. Presedintele a afirmat o doctrina in care interventiile militare sa devina exceptia si nu una dintre primele optiuni. El a luat apararea negocierilor cu Iranul, vizind stoparea programului nuclear, spunind ca daca Kennedy si Reagan au negociat cu Uniunea Sovietica, America de astazi nu trebuie sa se fereasca sa negocieze cu adversari mai putin puternici. Presedintele a reafirmat in discurs sprijinul american pentru respectarea dreptului la libera exprimare, in aceste zile, in Ucraina.
XS
SM
MD
LG