Linkuri accesibilitate

Comunităţi active pot asigura şcoli mai bune


Maia Sandu: „Noi renunţăm la abordarea prescriptivă, voi folosiţi resursele cum ştiţi mai bine, dar asiguraţi transparenţa totală şi fiţi responsabili pentru rezultate.”


Implicarea cetăţenilor la îmbunătăţirea calităţii educaţiei este unul din obiectivele majore ale unui proiect lansat azi la Chişinău. Programul, în valoare de 696 de mii de dolari, este finanţat de Banca Mondială şi va dura cinci ani. În acest timp, Centrul Analitic Independent „Expert Grup” îşi propune să creeze un dialog între actorii sociali din comunitate şi instituţiile de învăţământ, pentru a spori nivelul de înţelegere a reformelor din educaţie şi calitatea serviciilor prestate. Mai multe detalii aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Proiectul urmăreşte, între altele, diminuarea atitudinii reticente faţă de reformele în educaţie, percepute alteori de o manieră simplistă. La punerea în aplicare vor participa 100 de şcoli din întreaga republică, prioritare fiind cele de circumscripţie. În aceste comunităţi experţii vor încerca să promoveze responsabilitatea socială, ceea ce ar însemna ca părinţii dar şi alţi locuitori interesaţi, să urmărească cum sunt cheltuiţi banii din bugetul şcolilor, identificând mai întâi necesităţile prioritare pentru elevi. Fireşte, în dezbateri va fi implicată şi administraţia instituţiilor de învăţământ, spune Adrian Lupuşor, director executiv „Expert Grup”:

Adrian Lupuşor
Adrian Lupuşor
„Dialogul de politici dintre părţile interesate va fi facilitat în baza mai multor instrumente. În primul rând vom organiza audieri publice între toate părţile interesate, deci vorbim de asociaţiile părinţilor şi profesorilor , vorbim de managerii şcolilor, de autorităţile publice locale care vor participa în cadrul acestor întruniri periodice şi vor dezbate priorităţile de dezvoltare la nivelul fiecărei şcoli în parte, totodată mersul reformei în sistemul de educaţie, în general.”

Pentru a crea cerere de monitorizare a activităţii instituţiilor de învăţământ, realizatorii vor utiliza, aşa-numite, instrumente de responsabilizare socială. Prin acestea se au în vedere audieri publice, dezbateri, chestionare anonime şi analize ale bugetelor educaţionale. Experţii vor crea parteneriate cu organizaţiile regionale, care vor fi, în opinia lui Adrian Lupuşor, agenţi ai schimbării la nivel local:

„Vor fi acei agenţi ai schimbării la nivel local. ONG-urile locale vor beneficia de această instruire din partea experţilor sau organizaţiei internaţionale în domeniul instrumentelor de responsabilizare socială, după care aceste ONG-uri vor crea parteneriate la nivel local cu şcolile, cu asociaţiile de profesori şi elevi, cu autorităţile publice locale, pentru a disemina acest mesaj şi pentru a face aceste instruiri la nivel local.”

Maia Sandu
Maia Sandu
Specialiştii notează că în comparaţie cu investiţiile din educaţie, rezultatele sunt modeste, iar concluzia este acceptată şi de Ministerul educaţiei. Ministra Maia Sandu spune că la creşterea eficienţei sectorului educaţional trebuie să participe toţi actorii vizaţi. Mai mult, trebuie să existe acces la date şi informaţii despre activitatea şcolilor, care în ultimii ani au trecut la autonomie financiară:

„Creşterea autonomiei şcolare trebuie să fie însoţită de creşterea responsabilizării sociale a instituţiei, altfel spus, noi renunţăm la abordarea noastră prescriptivă, voi folosiţi resursele cum ştiţi mai bine, dar asiguraţi transparenţa totală şi fiţi responsabili pentru rezultate.”

Despre utilitatea acestui proiect a vorbit şi directorul Biroului Băncii Mondiale din Moldova, Abdoulaye Seck. El a spus că acolo unde părinţii şi comunitatea nu se interesează de performanţa şcolară, se atestă o capacitatea limitată de responsabilizare a şcolilor, lucru care trebuie schimbat:

„Conform strategiei Băncii Mondiale, pe care noi o numim - Învăţare pentru toţi, pentru a obţine succes în reforma educaţiei este nevoie de un echilibru între trei instrumente de bază care vin să influenţeze comportamentul actorilor locali. Şi acestea sunt: o mai mare autonomie la nivel local, asigurarea relaţiei de responsabilizare şi a unui sistem eficace de evaluare.”

În cadrul proiectului va li lansat un portal informaţional şi fiecare şcoală va avea un profil, unde elevii şi părinţii vor putea găsi indicatori de performanţă. De asemenea, pe această platformă vor fi publicate rezultatele chestionarelor anonime, ca şi autorităţile să poată lua seama de percepţia calităţii actului educaţional.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG