Linkuri accesibilitate

Deprecierea leului (Ion Preașcă/Adevărul)


„Românii din Ucraina, împărţiţi între putere şi opoziţie” (Jurnal de Chișinău).



În ediţia de astăzi, cotidianul „Adevărul” publică un interviu realizat de Elena Dumitru cu generalul Michael V. Hayden, cel care, aşa cum îl identifică publicaţia, a deţinut cel mai ridicat rang în rândul ofiţerilor de informaţii din cadrul forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii. Autoarea reaminteşte că, pe rând, Hayden a condus CIA, NSA, Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale şi Biroul Naţional pentru Operaţiuni de Recunoaştere, iar între 2005 şi 2006 a fost primul director adjunct al National Intelligence, comunitatea care reuneşte toate agenţiile de informaţii din SUA”. Întrebat despre chestiunea transnistreană şi ameninţările din zonă, generalul a apreciat că, deşi este locală, problemă Transnistriei ar trebui să se rezolve rapid, în mod paşnic şi fără intervenţii externe. Dl. Hayden mai crede că Rusia desfăşoară o politică agresivă în raport cu statele din spaţiul post-sovietic, fie că vorbim de Armenia sau de Ucraina…

Referindu-se la deprecierea leului faţă de dolar şi euro înregistrată în ultimele zile pe piaţa valutară, „Adevărul” scrie că este o depreciere ce ne face viaţa mai scumpă. În articolul său la această temă, Ion Preaşcă arată că deşi Banca Naţională susţine că este o tendinţă sezonieră, experţii spun că, dimpotrivă, acesta este rezultatul politicii monetare a BNM, iar printre efecte se numără o nouă spirală a scumpirilor”.

Şi tot „Adevărul” anunţă că Gheorghe Papuc, fost ministru de Interne al Republicii Moldova în perioada guvernării comuniste, a ajuns vice-preşedinte al Băncii Sociale. Publicaţia reaminteşte mai multe acuzaţii care au planat deasupra controversatului general, dar şi faptul că justiţia „l-a scos basma curată” după acuzaţiile de implicare directă în torturarea manifestanţilor din 7 aprilie. Informaţia despre noul job al generalului nu a fost confirmată oficial şi de instituţia financiară, mai precizează publicaţia, care anterior a relatat despre faptul că un alt demnitar „retras”, fostul şef al Serviciului de Informaţie şi Securitate, Ivan (Ion) Ursu, „a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM)”.

Portalul e-sănătate scrie că „procurorii anticorupție verifică dacă Sergiu Popa, directorul Spitalului Republican, avea abilitățile necesare ca să conducă studii clinice în mai multe domenii, de vreme ce are o singură specialitate”. „Totodată, aceștia chestionează cei aproximativ 600 de participanți la studii pentru a afla dacă li s-a comunicat că vor participa la testarea unor medicamente și dacă au fost remunerați pentru acest lucru. Între timp, unii bolnavi au spus presei că nici n-aveau habar că urmează să devină cobai”, se mai arată în articol.

Suntem un stat oligarhic?” – se întreabă în editorialul său din „Jurnal de Chişinău” scriitorul Mircea V. Ciobanu. „Un sondaj-fulger ar aduna, cred eu, o bună jumătate de răspunsuri afirmative. Asta e percepţia”. Potrivit dlui Ciobanu, „O tot atât de fugară analiză a noţiunii şi a parcursului scurt al RM ar putea inversa concluzia. Termenul înseamnă „puterea celor puţini”, iar, în 20 de ani de independenţă, la putere s-au perindat sute de deputaţi, zeci de miniştri, zeci de partide, care nu numai că au participat activ la scrutin, dar şi s-au succedat permanent la guvernare (cu o singură excepţie: PCRM a rezistat două mandate succesive). Aflarea comuniştilor la guvernare, de altfel, a fost un fel de „scurtă istorie a URSS” (o epocă în care s-au copt oligarhii)”, mai apreciază autorul.

Românii din Ucraina, împărţiţi între putere şi opoziţie” – este titlul unui articol din „Jurnal de Chişinău autorul căruia precizează că „românii din Ucraina au fost surprinşi neplăcut de schimbarea de macaz a conducerii Ucrainei cu câteva zile înainte de Summit-ul de la Vilnius. Cu toate acestea, comunitatea românilor din Ucraina nu are o poziţie consolidată cu privire la ultimele evenimente de pe Euromaidan”. Potrivit autorului, unii dintre etnicii români „susţin Partidul Regiunilor pentru că singurul deputat care reprezintă interesele românilor din Ucraina, Ion Popescu, a ajuns în Rada Supremă pe listele Partidului Regiunilor. Tot acest partid a susţinut Legea cu privire la politica lingvistică. Astfel, în comunităţile în care românii reprezintă peste 10% din populaţie, aceştia au dreptul să redacteze actele administrative în limba română”, se mai menţionează în articol.
XS
SM
MD
LG