Linkuri accesibilitate

Vântu: Pașaportul moldovenesc al unui mogul expirat


Sorin Ovidiu Vântu riscă să intre din nou la închisoare.



Procurorii din România l-au reținut astăzi pe controversatul om de afaceri, Sorin Ovidiu Vântu pe care l-au acuzat că a falsificat documente de călătorie. Autoritățile române au aflat că Vântu avea pașaport eliberat de autoritățile moldovene în care este fotografia lui, dar numele este altul. Autoritățile moldovene au recunoscut că i-au eliberat pașaport fals lui Vântu cu un deceniu în urmă dar spun că „astfel de abuzuri nu mai sunt posibile astăzi”.

Sorin Ovidiu Vântu, fostul patron al Realității TV și fondatorul televiziunii Publika s-ar fi pregătit să fugă din România cu documente false, potrivit unor surse din poliție, citate de presa centrală de la București. Dacă este așa, lucrurile urmau să se întâmple foarte repede, fiindcă, mâine este termenul final dat de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul unui dosar în care Vântu este acuzat că l-a ajutat să fugă din țară pe partenerul său de afaceri Nicolae Popa.

Instanța anterioară l-a condamnat deja pe fostul mogul la doi ani de închisoare cu executare în acest caz legat de Fondul Național de Investiții, în care și-au pierdut economiile peste 100.000 de români. Directorul administrativ al acestei inginerii financiare a fugit din țară imediat după ce a căzut fondul de investiții și aibia în 2009 a fost găsit și adus înapoi în România, dar în tot acest răstimp Vântu l-a sprijinit cu bani.

Sorin Ovidiu Vântu riscă să intre din nou la închisoare, după ce tocmai și-a ispășit o pedeapsă de un an pentru că l-a șantajat pe patronul RTV, de aceea ar fi fost poate interesat să plece din România cu acte false, dar pe numele său există mai multe dosare penale pentru mai multe infracțiuni, inclusiv spălare de bani, iar pedeapsa finală și de 12 ani condamnare cu executare.

Azi dimineață, Sorin Ovidiu Vântu a fost dus la Parchetul General după ce polițiștii au găsit poza controversatului om de afaceri pe documente care purtau altă identitate. Descoperirea acestor documente false a avut loc după ce poliția din Republica Moldova a destructurat o rețea de falsificatori, potritiv unor surse bine informate. Falsificarea documentelor s-ar făcut cu ajutorul unor funcționari de la Registrul de Stat al Populației din Republica Moldova.

Parchetul general de la București precizează într-un comunicat de presă că Vântu, ajutat de alte persoane, ar fi folosit documente de identitate falsificate pentru a obține buletin și pașaport de la autoritățile din Republica Moldova. Poza omului de afaceri român a fost găsită pe cele două documente pe care apărea însă numele Corneanu Sorin Haralambie. Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor de la Chișinău explică pe de altă parte că nu a existat niciodată în mod real o persoană care să poarte acest nume și recunoaște că autoritățile moldovene au eliberat în 2003 un pașaport și un buletin purtând această identitate.

Sorin Ovidiu Vântu, declară, însă că în 2003 putea să călătorească oriunde sub propriul său nume, și nu avea nevoie de acte false, în vreme ce familia sa a trimis un comunicat de presă prin care argumentează că omul de afaceri nu a ar fi avut niciun plan de plecare din țară și că intenționează să se supună tuturor rigorilor juridice din România.

Sorin Ovidiu Vântu are 58 de ani, este cunoscut pentru artificiile financiare care l-au făcut bogat și influent în România până în 2009, când a fost arestat în Indonezia partenerul său de afaceri. De atunci a început căderea lui Vântu: și-a pierdut rând pe rând vehiculele mediatice, deci și poziția de putere pe care o avea față de politicieni, nu și-a pierdut însă conexiunile și pârghiile pe care le folosește pe piața bursieră, deși își canalizează energia pentru a scăpa de dosarele penale care l-ar putea arunca în închisoare pentru mai mulția ani.
XS
SM
MD
LG