Linkuri accesibilitate

Să vină extratereştrii…


Nu e deloc exclus că într-o bună zi vom vedea mulţi protestatari strigînd în centrul capitalei…


La început, în primii ani de independenţă, ideea asta – moldovenii sunt incapabili să-şi organizeze viaţa socială – părea năstruşnică şi incorectă. Şi nici nu se prea făcea auzită.

Acum se aude din ce în ce mai des. Mulţi dintre concetăţenii noştri, decepţionaţi de haosul social-politic şi de absenţa valorilor, constată că suntem într-un mare impas, că noi nu putem să aranjăm lucrurile cum trebuie. Iar astăzi nu se mai poate afirma, cu lejeritatea de altădată, că această idee e defetistă, că ea aparţine unor răuleni şi denigratori ai statalităţii.

Lucrurile au degenerat rău de tot, stimaţi ascultători. Corupţia, hoţia, bădărania, sărăcia, îmbogăţirea prin mijloace frauduloase şi demagogia politicienilor din ultimii 22 de ani par endemice şi nu prea mai există acum speranţa din zorii tranziţiei. Peisajul e arid, dezolant, lipsit de perspective.

Da, există oameni care răzbesc graţie muncii cinstite, dar şi mai mulţi o fac prin mişmaş şi pile. Căsuţele rupte, dărăpănate, fără WC-uri, ale unor săteni şi castelele faraonice, cu turnuri, ale unor judecători par decupate din lumi paralele. E un contrast uriaş pe care nu-l prea vezi în Uniunea Europeană. Oricare ar fi guvernanţii, corupţia, cumetrismul şi evaziunea fiscală îşi continuă marşul triumfal. Oricare ar fi guvernanţii şi judecătorii, cinovnicii-vameşii-poliţiştii nu prea sînt băgaţi în puşcărie pentru corupţie.

Ceva nu merge. De fapt, mai nimic nu merge bine. Alte şi alte alegeri aduc la putere oameni care nu pot sau nu vor să scoată ţara din mocirlă. În atare condiţii, gîndul că numai nişte străini mai pot pune la punct ceva aici nu ar mai trebui să producă supărare. Nu e vorba de nici un fel de mesaj antistatal, ci de simpla constatare că apucăturile locului dau peste cap orice reformă.

Iar convingerea asta ar putea să devină tot mai puternică. Şi nu e deloc exclus că într-o bună zi vom vedea mulţi protestatari strigînd în centrul capitalei „Să vină nemţii-danezii-norvegienii-estonienii-extratereştrii! Să vină oricine!”
XS
SM
MD
LG