Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloş: „Am negociat acordul cu Moldova, gândindu-ne la avantajele pe care le poate avea, apropiindu-se de UE”


Dacian Cioloş la Chişinău
Dacian Cioloş la Chişinău

Interviu cu comisarul UE pentru agricultură, în exclusivitate pentru Europa Liberă, înaintea unei noi vizite la Chişinău.


Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va fi prezent în Republica Moldova, la Chişinău, în datele de 23-24 ianuarie 2014, pentru Conferinţa Miniştrilor Agriculturii din ţările membre ale Parteneriatului Estic, dar şi pentru o serie de întâlniri bilaterale cu membri ai guvernului de la Chișinău şi cu lideri ai partidelor politice.

Pe 23 ianuarie, comisarul european Dacian Cioloş va participa la Conferința Miniștrilor Agriculturii din ţările membre ale Parteneriatului Estic, organizată la Chișinău.

Conferința, la care participă şi opt miniștri ai agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene are ca obiective dezbaterea prioritarilor de dezvoltare ale agriculturii şi mediului rural din ţările Parteneriatului Estic precum şi a modalităților de intensificare a cooperării cu Uniunea Europeana în cadrul programului European pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD).

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, şi comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, vor avea o întrevedere comună cu Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă şi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Natalia Gherman. Totodată, comisarul Dacian Cioloş va avea întâlniri bilaterale cu Președintele Parlamentului, Igor Corman, cu vice-premierul Valeriu Lazar, ministrul Economiei, şi cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Pe parcursul vizitei la Chișinău, Dacian Cioloş se va întâlni şi cu liderii partidelor politice din coaliția de guvernare şi din opoziție pentru a discuta efectele pe care Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana şi crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA) le vor avea asupra economiei si agriculturii Republicii Moldova, şi despre pregătirea Republicii Moldova pentru folosirea fondurilor europene.


Dacian Cioloș: „Am decis să propun și o întâlnire membrilor partidelor politice din Parlament pentru a discuta orice subiect legat de UE, de agricultură și de dezvoltare rurală, dar mai ales despre Acordul de liber schimb și despre impactul acestui Acord asupra sectorului agricol din Republica Moldova. Asta pentru că am auzit în aceste luni și săptămâni tot felul de reacții negative despre efectele potențial rele ale acestui acord și vreau să clarific lucrurile. Din start, Comisia Europeană a negociat acest Acord, cel puțin pe partea de agricultură, cu gândul la avantajele clare pe care Republica Moldova le poate avea vizavi de apropierea de UE. N-a fost deloc obiectivul nostru de a profita de Moldova. Vă dați seama că o piață de 500 milioane de consumatori nu caută să se lărgească cu încă una de 3 milioane. Obiectivul UE a fost de a permite unei țări cu 3-4 milioane de locuitori să aibă acces pe o piață de 500 milioane de consumatori.”

Europa Liberă: Puteți fi puțin mai concret? Dincolo de discursul politic, ce o să spuneți opoziției comuniste din Moldova pentru a o convinge că UE vrea de fapt binele moldovenilor?

Dacian Cioloș: „O să spun același lucru și opoziției și puterii: în primul rând, Comisia Europeană a fost conștientă de sensibilitățile Republicii Moldova în domeniul agricol și agro-alimentar atunci când am negociat acest acord și am acceptat ca Moldova să aibă posibilitatea chiar și după punerea in aplicare a acordului să-și protejeze sectoarele sensibile, acceptând doar anumite cantități limitate, care au fost negociate cu guvernul Moldovei, de produse din UE pe piața moldovenească în sectoarele care ar risca să facă concurență producției locale. Nu e vorba așadar de o deschidere totală a pieței pentru ca UE să invadeze piața moldovenească, ci vor fi doar cantități limitate, care au fost agreate cu guvernul Moldovei. In alte domenii, care au nevoie de timp pentru a investi și a-și dezvolta capacitatea de producție am prevăzut perioade de tranziție. Piața nu se va deschide de pe o zi pe alta după ce acordul intră în vigoare. Pentru unele sectoare există perioade de tranziție de pînă la 10 ani, timp în care piața moldovenească rămâne protejată, sau deschiderea ei se va face treptat.”

Europa Liberă: Care sînt sectoarele cele mai fragile?

Dacian Cioloș: „Din câte țin minte e vorba mai ales de producția de carne și de cea de legume, unde Republica Moldova are un potențial de producție care poate fi dezvoltat în viitor, însă nu are o producție puternică în momentul de față și a avut nevoie să-și protejeze piața acestor produse. Pentru acestea există o deschidere doar parțială a pieței. Legat de vinuri, însă, nu e nevoie de alte măsuri, ci doar de respectarea a ceea ce a fost deja negociat și anume identificare vinurilor respective - când vorbim de denumiri de origine și indicații geografice - și de calitatea din punct de vedere sanitar a vinului, sau din cea a siguranței alimentare. Dacă statul, guvernul Republicii Moldova vrea să se implice, cu atât mai bine, dar aici nu mai e vorba de nicio negociere: piața europeană e liberă.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG