Linkuri accesibilitate

Kievul la ora represiunii polițienești


Kiev, seara zilei de 22 ianuarie, 2014
Kiev, seara zilei de 22 ianuarie, 2014

Catherine Ashton: „Condamn în mod ferm escaladarea violentă a evenimentelor la Kiev în cursul nopții, care a cauzat victime”.


Procuratura Generală din Ucraina a confirmat că doi bărbați au fost împușcați mortal în timpul ciocnirilor de astăzi de la Kiev, când s-au înregistrat primele victime de la începerea protestelor antiguvernamentale cu două luni în urmă.

Procurorii au spus într-un comunicat că trupul neînsuflețit al unei victime cu răni de gloanțe în zona capului și gâtului a fost preluat de la o bibliotecă folosită de protestatari ca punct de prim ajutor. La scurt timp, a fost depistată o altă victimă cu răni de gloanțe.

De asemenea, centrul medical al mișcării de protest spune că un al treilea activist a murit astă noapte, căzând din vârful intrării pe stadionul Dinamo de la Kiev.

Astăzi la Kiev...
Astăzi la Kiev...
Protestatarii spun că au fost atacați cu focuri de armă trase de lunetiști, când poliția a început asaltul asupra baricadelor lor din centrul capitalei ucrainene. Premierul Mikola Azarov a negat, însă, vina poliției, spunând că polițiștii de la locul confruntărilor nu aveau arme de foc. Azarov a mai spus că protestatarii antiguvernamentali au adus „teroriști” pe străzile Kievului și a promis pedepsirea „acțiunilor criminale”.

„Patru răni de gloanțe în capul și gâtul unuia dintre cei uciși nu este autoapărare, ci executare deliberată a cetățenilor pașnici”, se spune în declarația opoziției. ...
Trei fracțiuni parlamentare ale partidelor de opoziție Svoboda, Batkivshchyna și UDAR au spus într-o declarație comună că autoritățile au „întrecut limita” prin folosirea armelor de foc împotriva protestatarilor.

„Patru răni de gloanțe în capul și gâtul unuia dintre cei uciși nu este autoapărare, ci executare deliberată a cetățenilor pașnici”, se spune în declarația opoziției.

Uniunea Europeană a condamnat escaladarea violențelor din Ucraina, cerând guvernului și opoziției „să se angajeze într-un dialog veritabil”.
Șefa politicii externe și de securitate europene, Catherine Ashton, a spus
că relatarea morții câtorva protestatari este o „sursă de îngrijorări extreme”. „Condamn puternic escaladarea violentă a evenimentelor la Kiev în cursul nopții, care a cauzat victime”, se spune într-o declarație difuzată de Ashton.

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Füle urmează să viziteze Ucraina vineri și sâmbătă, pentru convorbiri cu autoritățile și opoziția.

Ambasada Statelor Unite la Kiev a anunțat că a retras vizele „câtorva ucraineni” în semn de răspuns pentru acțiunile luate împotriva protestatarilor de pe Maidan în lunile noiembrie și decembrie anul trecut. Declarația ambasadei nu identifică pe nimeni pe nume, dar mai avertizează că sunt examinate noi măsuri împotriva celor responsabili de violențele curente.

Astăzi la Kiev...
Astăzi la Kiev...
Sute de oameni au fost răniți în violențele izbucnite în marginea protestelor proeuropene după adoptarea de către autorități a unor restricții aspre împotriva demonstrațiilor vinerea trecută. Restricțiile au intrat astăzi în vigoare, iar forțele de securitate au început un asalt împotriva baricadelor ridicate de protestatari.

Între altele, noile prevederi legislative introduc pedeapsa cu închisoarea pentru blocarea clădirilor publice, interzic portul măștilor sau căștilor la demonstrații, instalarea neautorizată a corturilor sau folosirea amplificatoarelor de sunet.

Aceste restricții pun în afara legii Euromaidanul, orășelul de corturi instalat de protestatarii proeuropeni în centrul Kievului cu două luni în urmă, când președintele Victor Ianukovici a renunțat la integrarea europeană, în schimbul relației mai strânse cu Rusia.

Kievul la ora asaltului forțelor speciale împotriva protestatarilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

Imaginile transmise în direct de televiziuni azi dimineață înfățișau numeroși polițiști cu scuturi, căști și veste antiglonț demontând o baricadă pe strada Hrushevskyy, în apropiere de principala tabără a opoziției din Piața Independenței. Unii par să poarte arme pe umăr. Zeci de protestatari cu scuturi, măști și căști de felul celor folosite pe șantierele de construcție au opus rezistență, aruncând în polițiști cu pietre și petarde.

În declarația comună difuzată astăzi, partidele opoziției parlamentare au cerut autorităților să retragă unitățile speciale și forțele de interne din Kiev pentru a preveni intrarea conflictului într-o fază și mai periculoasă. Opoziția a mai cerut să-i fie îndeplinite revendicările de demisie a guvernului și convocare a alegerilor prezidențiale anticipate, spunând că este singura cale care ar garanta readucerea situației din Ucraina pe un făgaș pașnic.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG