Linkuri accesibilitate

Corupția și școala (Adevărul)


În spatele referendumului din Autonomia găgăzuă (Ziarul Național, Kommersant.md).



„Adevărul” publică un articol despre „taxele ilegale” din şcoli. Autoarea, Felicia Nedzelschi, scrie că „după ce colectările de bani de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ au ajuns să fie investigate de Centrul Naţional Anticorupţie, şi managerii altor şcoli din Capitală au toate motivele să se simtă cu musca pe căciulă”. „Cazul de la „Mircea Eliade“ nu este unul singular. În majoritatea şcolilor din Chişinău sunt adunaţi bani pentru bonusuri la salariile profesorilor, cadouri, consumabile sau reparaţii în sălile de clasă. O recunosc şi elevii, şi părinţii, cei mai mulţi, însă, doar sub protecţia anonimatului”, mai precizează autoarea.

„Adevărul” continuă seria de materiale „Adevărul despre unirea cu Moldova”. În cel de-al treilea episod , autorii prezintă „argumentele politicienilor de la Chişinău care nu doar că se opun acestei variante, ci o consideră un atac la independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. O idee care are ecou şi în rândul multor moldoveni care nu-şi doresc unirea cu România. Din rândul lor, mulţi nu vor să audă nici de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi speră în consolidarea relaţiilor cu Rusia şi a intrării într-o uniune vamală încă inexistentă, pe care Moscova încearcă s-o înfiinţeze în spaţiul ex-sovietic”, se menţionează în articol.

„Ziarul Naţional” îl citează pe liderul PLDM, ex-premierul Vlad Filat, care a declarat că „în autonomia găgăuză avem o tentativă clară de subminare a legislaţiei în vigoare. Cei care umblă cu ideea unui referendum, pe data de 2 februarie, sfidează deschis legislaţia R. Moldova, depăşindu-şi competenţele. Această situaţie ne dovedeşte, încă o dată, că se impune o analiză serioasă a legislaţiei şi o reglementare mult mai clară a competenţelor factorilor de decizie locali, atunci când este vorba de chestiuni de interes naţional”.

Două publicaţii, „Ziarul Naţional” şi „Kommersant.md”, dau astăzi detalii despre Iuri Iacubov, cel care s-a oferit să dea un milion de lei pentru organizarea referendumului din Găgăuzia. Raisa Lozinschi scrie că acesta ar fi un om de afaceri din Federaţia Rusă, cu origini de la Ceadîr-Lunga şi care recunoaşte că se implică în politica din regiune”. „Anul trecut, o publicaţie din Găgăuzia avansa ideea că Iacubov ar fi gata să candideze pentru funcţia de başcan în regiune”, versiune confirmată şi de businessman, se mai notează în articol.

O sursă a publicaţiei „Kommersant.md”precizează între altele că acesta „s-a născut la Căuşeni, dar s-a mutat cu traiul la Ciadîr-Lunga. A locuit multă vreme la Chişinău şi Bucureşti şi cunoaşte la perfecţie limba de stat. Ar fi un candidat excelent pentru funcţia de başkan, dar nu doreşte să se ocupe de politică, se mai arată în articol.

Într-un interviu preluat de „Timpul” de la Ziare.com, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, susţine că un eventual eşec european al R. Moldova ar putea aduce în discuţie inclusiv calea germană de integrare europeană pentru R. Moldova, respectiv perspectiva reunificării cu România. Ideea nu ar trebui privită, însă, ca substitut pentru integrarea europeană a Chişinăului, ci ca alternativă”, susţine cercetătorul. Dan Dungaciu mai afirmă între altele că „revenirea atenţiei americane spre estul Europei şi vestul Rusiei va redeschide inclusiv dosarul Basarabia. „Nu e cazul doar să vorbim despre unire acum, ci să ne asigurăm că problema nu vine peste noi şi ne prinde nepregătiţi”, explică Dungaciu citat de publicaţia de la Chişinău.
XS
SM
MD
LG