Linkuri accesibilitate

Bulgaria: pedepese aspre pentru hoții la Căile Ferate


Anual, Căile Ferate sunt obiectul a peste 800 de furturi de șine și elemente din sistemul de securitate a circulației.



Deraierea, în apropierea Sofiei, a unei locomotive cu șapte vagoane cisternă pentru gaze lichefiate (din fericire – goale), în urmă unui furt de șine și bolturi a stat la baza introducerii de urgență în Parlamentul bulgar a unui amendament care va asemăna aceste infracțiuni cu terorismul.

Pedeapsă minimă propusă este de zece ani închisoare. Vor fi pedepsiți cu închisoare și comercianții de fier vechi care achiziționează șine, bolturi și alte elemente ce garantează securitatea transportului feroviar.

De gravitatea situației vorbește faptul că la a două zi de la catastrofa în apropierea garei Iana un grup de romi a furat câteva zeci de bolturi de cale ferată la 300 de metri distanța de locomotiva deraiată.

Anual, Căile Ferate sunt obiectul a peste 800 de furturi de șine și elemente din sistemul de securitate a circulației. Într-un mod paradoxal cel mai mare număr de furturi au loc în împrejurimile capitalei.

Un metru de șină cu o greutate de aproximativ 50 de kilograme aduce hoților echivalentul a 10 euro. Paguba pentru căile ferate însă depășește căteva milioane de euro pe an. Numai din fericire până acum nu au fost înregistrate victime omenești. Mecanicii de locomotivă sunt nevoiți să reducă viteză sub 40 de km pe oră în zonele de risc.

În ultimul accident paguba depășește 500 000 de euro. A fost nevoie de tăierea pădurii pe o distanță de căteva sute de metri pentru a fi aduse utilajele necesare ridicării locomotivei și vagoanelor deraiate.

Directorul general al companiei „Infrastructura rutieră” Biser Mincev a avertizat că la o lungime a sistemului național de cale ferată de 6200 de kilometri, securitatea trenurilor nu poate fi garantată fără pedepse severe.

În Franța cățiva romi bulgari au primit anul trecut sentințe de șapte ani închisoare pentru furt de elemente feroviare. A intrat „la rece” și șeful companiei care a cumpărat elementele furate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG