Linkuri accesibilitate

Un proiect de trecere la sistemul electoral mixt trimis spre examinare de Chișinău Comisiei de la Veneția


Presa de la Chișinău relatează că alianța de guvernare a cerut opinia Comisiei de la Veneția în privința unui proiect de trecere la sistemul mixt al alegerilor parlamentare, prin care aproape jumătate din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale.
Potrivit Unimedia, amendamentele la Codului Electoral trimise la expertiză europeană preved ca numai 51 deputați din 101 să continue fie aleși pe liste de partid. Proiectul mai propune micșorarea pragului electoral pentru partide de la 6 la 4%.
Un amendament asemănător a fost adoptat în aprilie trecut, în timpul crizei guvernamentale, de către deputații democrați și cei liberal-democrați. Dar a fost anulat la numai două săptămâni de liberal-democrați cu ajutorul comuniștilor. Sondajele au arătat că mulți alegători ar dori trecerea la circumscripții uninominale. Opoziția comunistă crede că acest sistem ar favoriza corupția politică, dar coaliția majoritară spune că opoziția n-ar avea candidați capabili să câștige în circumscripții uninominale.
XS
SM
MD
LG