Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu la Bruxelles: o vizită urgentă, cu motive reale ascunse


Astăzi la Bruxelles (Foto: Serviciul de Presă al președinției române)
Astăzi la Bruxelles (Foto: Serviciul de Presă al președinției române)

La sfârșitul anului, cele mai înalte posturi din toate instituțiile UE vor fi redistribuite.



Președintele României Traian Băsescu a vorbit mult în ultimele zile despre Republica Moldova și a promis să vorbească încă și mai mult astăzi, când urma să se întâlnească la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Traian Băsescu a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu președintele Consiliului European Herman Van Rompuy, întrevedere care s-a ținut în circumstanțe relativ neobișnuite.

Adresîndu-se reporterilor români la Bruxelles
Adresîndu-se reporterilor români la Bruxelles
La încheierea scurtei întrevederi, Băsescu a spus că a discutat cu Van Rompuy despre apropierea României de Schengen, despre Republica Moldova, dar și despre conducta de gaz Nabucco, care ar trebui să treacă prin România.

Intâlnirea a fost cerută de Băsescu, în condițiile în care oficialii europeni sînt din ce în ce mai îngrijorați de evoluția situației politice din România. Raportul de monitorizarea care evaluează evoluția funcționării și reformării justiției în România este așteptat în următoarele două-trei săptămâni. Se știe deja că raportul va evalua pozitiv funcționarea justiției, a parchetului și a agențiilor anti-corupție, dar că un mare motiv de îngrijorare e constituit de modificările legislative grăbite dorite de majoritatea parlamentară.

Președintele României, Traian Băsescu, la Bruxelles
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00


Băsescu a cerut să se întâlnească cu Herman Van Rompuy, iar nu cu președintele Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, cu toate că temele menționate: Schengen, Moldova, Nabucco sînt de competența Comisiei,
Președintele Băsescu cu Herman Van Rompuy, la București, în 2011
Președintele Băsescu cu Herman Van Rompuy, la București, în 2011
iar nu a lui Van Rompuy.

Van Rompuy, în schimb, spre deosebire de Barroso, prezintă o oportunitate unică pentru cel care vrea să treacă un mesaj celorlalte capitale: în calitatea sa de președinte al Consiliului European, Van Rompuy, un fost premier belgian aparținând aceleiași familii politice ca și Băsescu, Partidul Popular European (PPE) este cel care asigură interfața comunicării între toate capitalele UE și cel care pregătește agenda și temele întâlnirilor la vârf.

Și Van Rompuy, ca și Barroso și întreaga actuală Comisie își vor încheia mandatele la sfârșitul acestui an, când toate instituțiile europene și euro-atlantice se vor renova și reînnoi în profunzime. Cele mai înalte posturi din toate instituțiile vor fi redistribuite, iar PPE e presupus a rămâne principala forță politică din Parlamentul European și din UE în general.

PPE este și formațiunea cea mai solidă, în condițiile in care se anticipează un net recul al liberalilor, în vreme ce socialiștii sînt străbătuți de curente opuse, iar actualul lider al socialistilor europeni, bulgarul Serghei Stanișev, e tot mai contestat din interior.

Spre deosebire de socialiști și liberali, PPE încă nu a anunțat candidați comuni pentru niciuna din funcțiile importante din instituțiile UE.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG