Linkuri accesibilitate

T.Băsescu: „România a susţinut întotdeauna şi susţine în continuare suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială a R. Moldova” (România liberă)


Tensiunea politică în continuă creștere în România (Editorial/România liberă).



Jurnalistul Cristian Campeanu, de la România liberă, face astazi o analiza a discursului tinut de presedintele Traian Basescu ieri, la intrevederea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditate la Bucuresti. Mesajul cel mai acut ar fi fost cel transmis in afara discursului - dupa cum a precizat presedintele - si care s-a legat de Republica Moldova. Seful statului roman a avertizat că „România nu va putea rămâne impasibilă” în cazul în care din Transnistria sau în regiunea găgăuză vor apărea provocări care să ameninţe traseul european al Moldovei.

In aceeasi secventa a interventiei sale, președintele a acuzat Uniunea Europeana ca se ascunde ipocrit din fata unor adevaruri grave. A folosit, ce-i drept, un plural care include si România. S-a referit la ineficienţa formatului 5+2 în soluţionarea problemei transnistrene, la încurajările pe care le primesc găgăuzii pentru a se autonomiza faţă de Chişinău, la lipsa oricarei poziţii, macar din partea OSCE, în ceea ce priveşte tratamentul aplicat şcolilor româneşti din Transnistria. „Vorbim toţi de suveranitate şi independenţă, ştim că butoanele din Transnistria şi din Găgăuzia nu sunt la Chişinău şi nu vrem să prevenim o întoarcere din drum sau nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a spus presedintele Basescu in „cel mai dur discurs din cariera sa politica”, dupa cum il considera Cristian Campeanu.

In aceeasi analiza este remarcata sublinierea facuta de Basescu: „România a susţinut întotdeauna şi susţine în continuare suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”. Cheia acestei formulari este sintagma „independența politica”, scrie Cristian Campeanu. La inceputul acestei luni, seful statului roman insista pe ideea unei uniri administrative, si nu politice cu Moldova. „Este o luare de poziţie care va trezi îngrijorări în multe capitale – în special la Berlin – şi un indiciu [...] privind modul în care [Traian Băsescu] îşi va juca pe scena politică europeană ultimul an de mandat”, scrie analistul cotidianului România liberă.

Adevarul noteaza ca vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Cându, îi cere jurnalistului Radu Banciu şi postului B1 TV să-şi ceară public scuze de la cetăţenii Republicii Moldova şi de la premierul Iurie Leancă, pentru că i-a denigrat într-o emisiune TV. Oficialul lauda reactia autoritatilor române. Banciu, care l-a numit pe premierul Iurie Leancă „terchea-berchea” si a apreciat ca Republica Moldova este „precum un ţigan care cerşeşte pe lângă România”.

Tensiunea politica este in continua crestere in Romania, constata comentatorii de presa. Editorialul României libere decripteaza neasteptata decizie a premierului Victor Ponta de a infrunta un refendum constituțional în mai, cand legea pretinde un cvorum de participare de minimum 50% si nu in toamna, cand ar fi avut nevoie de doar 30%. Explicatia ar fi ca Ponta a facut o alegere cu spatele la zid: presat de baronii din propriul partid, a caror razbunare stie bine cat de cumplita poate fi, a ales sa intoarca spatele strainatatii - vezi recentele sale declaratii antioccidentale. In aceste conditii, n-ar mai avea cum sa ajunga presedintele tarii si ii face cadou functia eternului candidat al USL, liberalul Crin Antonescu. Daca va si vorba de o functie golita de orice atributii concrete, asa cum prevede proiectul viitoarei Constitutii modificate, cu atat mai bine.
XS
SM
MD
LG