Linkuri accesibilitate

Vladislav Gribincea: „Sper că intenţiile sunt nobile şi Parlamentul doreşte într-adevăr reformarea Procuraturii”


Interviu cu şeful grupului pentru elaborarea Conceptului de reformare a procuraturii.



Un nou grup de lucru, de data aceasta condus de vicepreşedintele Parlamentului, democratul Adrian Candu, a preluat ştafeta Conceptului de reformare a procuraturii de la grupul de lucru care a elaborat acest concept – supranumit şi „grupul Gribincea”. Noul grup de lucru – „grupul Candu”, căruia i-a fost prezentat Conceptul, îşi vede menirea inclusiv să „dezbată pe platformă parlamentară” documentul şi să-l concretizeze în proiecte de legi… De ce această ştafetă şi cât de firească şi benefică poate fi pentru o bună şi rapidă reformă? Vom discuta cu dl doctor în drept Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice.

Europa Liberă: Mai întâi de toate, ca să precizăm, grupul de lucru creat vara trecută de Ministerul Justiţiei şi Procuratura Generală, supranumit şi „grupul Gribincea”, pentru că l-aţi condus, a elaborat şi promovat Conceptul de reformare a Procuraturii, precum şi un proiect de Lege care concretizează ideile formulate în concept. Acum, un alt grup, condus de vicespeakerul Candu, a preluat ştafeta pentru a asigura, prin ceea ce-şi propune, o „nouă etapă în procesul de reformare a Procuraturii” ca să ajungă, într-un final, la adoptarea Conceptului şi a legilor implicite. De ce nu a fost ales drumul scurt spre adoptare, ci – iată – un nou episod de zămislire, ca să spunem aşa?

Vladislav Gribincea: „Probabil Parlamentul a dorit o mai mare implicare în reforma Procuraturii. Dar asta este doar percepţia mea. Eu nu cunoşteam de la bun început despre faptul că parlamentul ar dori adoptarea conceptului prin hotărâre de parlament. Intuiţia mea era că Parlamentul ar dori adoptarea legilor elaborate de către grupul de lucru, aşa cum ni s-a solicitat de la bun început. Procurorul general şi ministrul justiţiei ne-au cerut elaborarea conceptului ca o foaie de parcurs, dar mai importantă era totuşi elaborarea proiectului de lege. El a fost elaborat şi acum Parlamentul a decis să discute din nou conceptul elaborat cu jumătate de an în urmă şi deja ulterior probabil se va reveni la legea elaborată de grupul de lucru.”

Europa Liberă: Conceptul elaborat de grupul condus de Dvs. a fost declarativ lăudat de mai multă lume, ca şi proiectul legii ce se bazează pe acesta. Ce vă face să credeţi că grupul nu a lucrat degeaba, odată ce se propune că produsul să fie acum „scăldat” din nou în mai multe ape?

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea: „Eu sper totuşi că la nivel parlamentar lucrurile vor fi tratate cu bună-credinţă şi, oricum, intenţiile nobile care au fost puse la baza reformării Procuraturii vor fi acceptate. Eu cred că în primul rând Parlamentul ar dori o mai mare implicare şi la originea reformei, nimic mai mult.”

Europa Liberă: Scoaterea căror idei, prevederi din Concept şi proiectul de lege ar putea denatura în general logica reformei? Sau poate chiar ar goli de conţinut această reformă?

Vladislav Gribincea: „Nu am auzit obiecţii la nivel parlamentar cu privire la ceea ce este menţionat în concept sau în proiectul de lege, dar intuiesc că Parlamentul ar fi mai predispus să discute acele chestiuni sensibile care întotdeauna trezesc discuţii în mediul politic cum ar fi modul de alegere a procurorului general, competenţele procuraturii etc…”

Europa Liberă: Dar grupul condus de Dvs. va avea vreo implicare în procesul demarat acum? Sau se va acţiona după principiul „Maurul şi-a făcut treaba şi poate să plece”.

Vladislav Gribincea: „Grupul de lucru creat de Parlament acum compus din mai mult de 20 de persoane are în componenţa sa atât deputaţi, cât şi nedeputaţi, reprezentanţi ai mediului academic, foşti procurori şi cinci membri ai grupului de lucru creat anterior prin ordinul procurorului general şi al ministrului justiţiei. Am fost rugaţi ca să asigurăm un transfer de cunoştinţă şi cred că cei cinci membri ai grupului de lucru - doi reprezentanţi ai Procuraturii, doi ai ministerului justiţiei şi eu - vom încerca totuşi să explicăm de ce am ajuns la o soluţie sau alta, dar bineînţeles că nu avem controlul asupra soluţiei finale care ar putea să fie luată în cazul grupului parlamentar.”

Europa Liberă: Altfel spus, dle Gribincea, produsul care va ieşi pe uşa acestui grup parlamentar ar putea fi cu totul alt produs decât cel ieşit pe uşa grupului condus de Dvs…

Vladislav Gribincea: „Nu este exclus. Dar asta se întâmplă. Grupul de lucru creat de ministrul justiţiei şi procurorul general nu este parlament. Deciziile care ar trebui să fie adoptate întotdeauna sunt în mâinile Parlamentului şi, precum am spus de la bun început, sper că intenţiile sunt nobile şi Parlamentul într-adevăr îşi doreşte reformarea Procuraturii.”

Europa Liberă: „Nu avem foarte mult timp de pierdut”, aţi spus Dvs. la prezentarea de ieri în şedinţa noului grup de lucru. Ce aţi sugerat, de fapt, că acest „nou format de lucru”, „grupul Candu” să-i spunem, se poate împotmoli în dezbateri lungi? Mai ales că se doreşte eliminarea oricăror interese corporatiste sau politice din reformă.

Vladislav Gribincea: „Legea cu privire la Procuratură trebuia modificată cu mult timp în urmă, potrivit strategiei de reformare a justiţiei. A avut loc o tărăgănare a procesului. Acum, proiectul de modificare sau noua lege a procuraturii de fapt este pus pe masa deputaţilor şi ea poate fi adoptată destul de repede. Acel proiect de lege a fost elaborat de procurori, experţi străini, reprezentanţii sectorului non-guvernamental şi ai ministerului justiţiei. Totuşi, pentru adoptarea acestei legi este nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia.

Comisia de la Veneţia va avea următoarea şedinţă în luna martie, ceea ce înseamnă că proiectul de lege, dacă se doreşte să fie adoptat, ar trebui expediat comisiei până la sfârşitul acestei luni. Dacă proiectul va fi expediat după, obţinerea avizului este îngreunată, prin urmare nu se poate trece la votarea definitivă a proiectului în Parlament.”

Europa Liberă: Şi prin urmare ar putea fi compromisă definitiv reforma…

Vladislav Gribincea: „Dacă până în vara acestui an proiectul de lege nu este adoptat, probabil priorităţile deputaţilor se schimbă, pentru că în toamnă trebuie să avem alegeri parlamentare.”

Europa Liberă: Iar avizul Comisiei de la Veneţia este necesar pentru că proiectul de lege presupune şi modificarea Constituţiei…

Vladislav Gribincea: „Exact. Dar este o tradiţie în Moldova ca atunci când se discută chestiuni importante ce ţin de democraţie sau funcţionarea justiţiei să se solicite avizul Comisiei de la Veneţia. Asta s-a întâmplat în cazul imunităţii judecătorilor, asta se întâmplă când este vorba de alegeri sau modificarea Constituţiei…”

Europa Liberă: „Sunt sigur că acest concept este de o calitate corespunzătoare, dar nu există limite pentru perfecţiune”, a spus ieri ministrul Justiţiei. Perfecţioniştii însă mai pierd pe drum bagaje pentru că au viteză prea mică. Acum ce credeţi că e prioritar, vorbind de reformarea Procuraturii: rapiditatea sau lustruirea până la aşa numita perfecţiune?

Vladislav Gribincea: „Eu sunt convins că graba în procesul legislativ strică treaba. Şi aş vrea să avem calitate în primul rând. Dar după cum am menţionat nu avem nici timp de pierdut.”

Europa Liberă: Am auzit, totuşi, mai mult sau mai puţin clar sonorizată, şi o obiecţie, ieri. Obiecţia era sonorizată de preşedintele Consiliului naţional de participare – organizaţie care în primul rând urmăreşte transparenţa procesului decizional. Sergiu Ostaf spunea că tocmai asta ar lipsi conceptului şi că ar fi nevoie să fie gândit şi un sistem de asigurare a acestei transparenţe, ca să existe un fel de control public cum ar veni asupra lucrurilor din procuratură. Să cunoască opinia publică ce dosare intră în procuratură, care este traseul acestora, care sunt închise, care ajung în judecată. E o obiecţie pe care o consideraţi relevantă pentru această etapă de elaborare a concepţiei?

Vladislav Gribincea: „Transparenţa nu trebuie privită ca acces la dosare. Nu există transparenţă absolută într-o societate. Întotdeauna sunt lucruri care sunt puse pe tapet şi sunt altele care sunt ţinute departe de ochii lumii. Nu pentru că nu trebuie să fie cunoscute de societate, ci pentru a asigura o funcţionare mai bună a instituţiilor statului. Şi aici vreau să vin cu exemple. Am impresia că în nici o ţară din lume nu există transparenţă absolută a procuraturii. Investigaţiile penale, pentru a fi eficiente, la o anumită etapă trebuie să rămână închise pentru public. Anume din acest motiv eu nu cred că trebuie să existe un acces absolut la dosarele penale, deoarece altfel nu pot fi realizate investigaţii eficiente dacă toţi vor şti ce fac procurorii.

Pe de altă parte, societatea trebuie să aibă acces la informaţia crucială despre Procuratură – date statistice, regulile de joc în cadrul procuraturii, cariera procurorilor, disciplina procurorilor. Acum în lege, într-adevăr, nu există prevedere care ar obliga Consiliul Superior al Procurorilor să-şi publice pe pagina web toate hotărârile. Grupul condus de mine a introdus în lege acest lucru. De asemenea, Consiliul Superior al Procurorilor este obligat să publice pe pagina sa web toate deciziile cu privire la sancţiunile disciplinare aplicate procurorilor.

În acelaşi timp, se introduce o pârghie cât de cât transparentă de reacţionare a conducerii procuraturii la doleanţele procurorilor. Astfel, dacă un procuror a luat cuvântul la adunarea generală a procurorilor şi şi-a exprimat o doleanţă, prin proiectul de lege a fost introdusă regula prin care cel căruia i-a fost adresată doleanţa trebuie să ia o decizie în termen de 30 de zile şi să notifice persoana care a adresat întrebarea, ceea ce până acum nu era. Adică un procuror din sector ar putea să adreseze o întrebare procurorului general şi el va fi obligat în termen de 30 de zile să ia o decizie.

Europa Liberă: Ce altceva decât dezamăgire şi resemnare poate avea grupul condus de Dvs. în cazul în care nu se va ţine cont în proporţiile necesare de ceea ce a elaborat acest grup?

Vladislav Gribincea: „Eu nu cred că grupul nostru a avut aşteptări prea mari faţă de ceea ce a propus. Este normal ca deputaţii să schimbe ceva, să îmbunătăţească procesele. Noi totuşi sperăm dinadins că declaraţiile politicienilor cu privire la reformarea procuraturii sunt adevărate şi că de fapt reformarea Procuraturii nu se doreşte a fi mimată.”
XS
SM
MD
LG