Linkuri accesibilitate

Extremism electoral britanic




O revenire la subiectul penibil al imigranților români care năvălesc în visele presei și politicienilor britanici. Ultimele date vorbesc de o cifra infioratoare: nu mai puțin de 24 de români au luat cu asalt Marea Britanie de la 1 ianuarie încoace! Situația e dramatică! Deocamdată, guvernul britanic rezistă, dar e greu de crezut că va putea face față pe viitor. La actualul ritm de invazie, cifra de 250000 de români avansată de presa britanică va fi atinsă curînd: mai precis în jurul anului 2846.

Alt set de date interesante a fost publicat, marți, de YouGov, o agenție de sondaje sociologice foarte bine cunoscută și respectată în Marea Britanie. YouGov a încercat să măsoare dimensiunile convingerilor false plantate în mintea publicului larg, după ani de campanie mediatică și politică minicinoasă pe tema pericolului est-european.

Un articol publicat de Peter Kellner, directorul agenției, în cotidianul Daily Telegraph (care a revenit, astfel, la practici normale față e proprii citiori) aduce clarificări șocante. Două din întrebările puse de YouGov au primit răspunsuri uluitoare. Prima întrebare a cerut o părere despre numărul imigranților europeni care cer ajutoare sociale în Marea Britanie și a precizat că numărul total al emigranților europeni e de două milioane. Răspunsurile au indicat că, în medie, britanicii sînt convinși că 400000 de europeni din Marea Britanie primesc ajutoare sociale. Numărul real, confirmat de datele guvernului britanic, e de 60000. Așadar, în vreme ce lumea crede că 20% din imigranții europeni primesc ajutoare sociale, cifra reală e de 3%. A doua întrebare a fost: cîți din imigranții europeni cer ajutoare sociale, în primele șase luni, după înregistrarea legală în Marea Britanie? Răspunsul a indicat o medie de 46%. În realitate, e vorba de 6%.

Așadar, opinia publică are o imagine complet străină de realitate, iar guvernul britanic face propuneri tocmai pe baza acestei imagini, fără a încerca o clipă să restabilească adevărul. Ultima propuenre în materie e o interdicție de doi pînă la cinci ani, perioadă în care imigranții europeni nu vor avea dreptul la ajutoare sociale. Cu alte cuvinte, guvernul face o propunere care nu are cum să nu fie populară, de vreme ce lumea crede că situația e cum nu se poate mai gravă. În același timp, guvernul știe că nu va avea cui să interzică acest drept, exceptînd o fracțiune minusculă a imigranților europeni. Cercul se închide, după regulile clasice ale propagandei aplicate: creează iluzia unui pericol, așteaptă pînă cînd lumea se convinge că e și mai rău, după care te transformi în salvator și răpui pericolul.

Presa și guvernul britanic nu vor putea face mare lucru împotriva românilor și bulgarilor, exceptînd în imaginația populară pe care o excită acum și o vor cuceri mai tîrziu prin măsuri „drastice”, dar inaplicabile din lipsa victimelor. Între timp, 3000 de medici români au fost aduși tacit de agenții de recrutare britanice și nimeni nu scoate o vorbă. Crema e bună, mai ales dacă vine pe gratis. De învățat de aici, că manipularea și lașitatea sînt inevitabile și devin politică, de îndată ce apare problema puterii. Conservatorii britanici se tem de alegerile din 2014 și 2015. Nevoia de voturi e extremă iar mijloacele de captare nu mai puțin extreme.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG