Linkuri accesibilitate

O amiciție dincolo de timp între doi dictatori: Lukașenka-Chavez


Chavez în vizită la Minsk în 2010
Chavez în vizită la Minsk în 2010

Un spectacol „În memoria lui Hugo Chavez” ar urma să aibă premiera în vară la Minsk.



Melomanii din Belarus vor avea curând ocazia să se delecteze cu un spectacol în onoarea răposatului lider al Venezuelei, Hugo Chacvez. Teatrul Muzical din Belarus a anunțat că lucrează la muzicalul în limba spaniolă în colaborare cu artiști din Venezuela. Detalii într-o relatare a serviciului pentru R. Belarus al Europei Libere sintetizată de Claire Bigg și tradusă de Mircea Țicudean.

Spectacolul „În memoria lui Hugo Chavez” ar urma să aibă premiera în vară la Minsk, iar apoi și în capitala venezueleană Caracas. Agenția de știri „Minsk-Novosti” a informat că muzica urma să fie compusă de Gerardo Estrada, primul secretar al ambasadei Venezuelei în Belarus, un muzician profesionist. Olga Gudajnikava, purtătoare de cuvânt a Teatrului Muzical, a spus Europei Libere că directorul muzical nu face declarații de presă.



Știrile de la Minsk nu sunt o surpriză pentru cei care cunosc fanteziile muzicale ale lui Chavez și prietenia lui cu liderul autoritar din Belarus, Aliaxander Lukașenka. „El comandante”, cum i se spunea lui Chavez, care a murit de cancer anul trecut la vârsta de 58 de ani după o președinție de 14 ani, era văzut des cântând cu vocea și la chitară.

Din repertoriul preferat al lui Chavez făcea parte muzica tradițională, populară din Venezuela, pe care o interpreta la demonstrațiile politice, la spectacolul său TV săptămânal și chiar pe scenă, cum a fost în 2006 la un teatru din Caracas.

În martie 2012, la o zi după ce a fost operat pentru a i se extrage a doua tumoare, a cântat cu muzicieni și a dansat cu fiica sa într-un spectacol orchestrat cu grijă pentru a demonstra înaintea alegerilor prezidențiale că starea sănătății sale este bună.

Chavez era cunoscut de asemenea pentru că începea uneori să cânte în mijlocul discusurilor sale-maraton, caracteristice.

În 2009, după ce a vorbit mai bine de o oră la Națiunile Unite, a cântat un vers din cântecul „Întâlnire cu îngerii” al revoluționarului cubanez Silvio Rodriguez, implorând lumea să fie „un pic mai bună și ceva mai puțin egoistă”.



În timpul unui discurs din 2012 Chavez a improvizat de asemenea un cântecel despre relația sa dificială cu secretarul de stat american din vremea aceea, Hillary Clinton. „Nu mă prea iubește Hillary, dar nici eu n-o iubesc pe ea”, a cântat Hugo Chavez.

Retorica lui anti-americană furibundă și stilul melodramatic i-au atras admirația lui Aliaxander Lukașenka. El vorbea mereu despre Chavez ca despre un „frate” și l-a invitat în Belarus de cinci ori.
Noul park din Minsk denumit Hugo Chavez
Noul park din Minsk denumit Hugo Chavez


Cele două țări au păstrat legături apropiate și după moartea lui Chavez, Republica Belarus ajutând Venezuela să-și exploreze marile rezerve de petrol și gaze.

Un parc din Minsk a primit numele lui Chavez săptămâna trecută.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG