Linkuri accesibilitate

„Vise, coşmaruri şi prognoze SF pentru 2014” (Jurnal de Chișinău)


Prima rundă de negociere FMI a unui nou program de colaborare cu guvernul moldovean (Kommersant.md).



Chiar dacă celor de la putere nu le place conţinutul emisiunii „Ora de ras“ şi a altor produse ale Jurnal TV, decizia de excludere a acestui canal din oferta de bază a celor mai importante companii prestatoare de servicii TV prin cablu nu este doar disproporţionată, dar şi periculoasă, scrie „Adevărul”. În opinia autorului, măsura restricţionează accesul la informaţie şi aruncă o umbră asupra întregii guvernări. Mai ales că, într-un an când se vor desfăşura alegerile parlamentare, această întâmplare are, fără îndoială, şi o conotaţie electorală.

Pe paginile „Jurnal de Chişinău” aceiaşi situaţie este comentată de mai mulţi analişti. Unul dintre ei, Anatol Ţăranu apreciază, de exemplu, că „dacă în spatele acestei decizii a CCA sunt forţe politice, o asemenea intervenţie este inadmisibilă şi contrară spiritului european spre care tinde statul moldovenesc”.

Cât se câştigă din testarea doctoriilor pe pacienţi” – este titlul unui alt articol publicat de „Adevărul”. Autorul, Andrei Rizescu, scrie că „în R. Moldova se fac doar teste de bioechivalenţă şi cele cu pastile placebo, iar cel mai mult au de câştigat medicii implicaţi în aceste activităţi şi spitalele, nu şi pacienţii. În toate cazurile oamenii supuşi testelor îşi dau acordul, dau însă asigurări specialiştii implicaţi în studiile clinice. Articolul a avut drept punct de pornire anchetarea unui manager de spital suspectat că ar fi primit ilegal bani pentru testarea unor medicamente pe bolnavi fără acordul lor.

În editorialul său din „Jurnal de Chişinău”, text întitulat „Vise, coşmaruri şi prognoze SF pentru 2014”, Mircea V. Ciobanu ironizează la capitolul „vise de uz intern”, de exemplu. „Tot pachetul de legi anticorupţie – menţionează autorul - va fi pus în aplicare imediat, astfel încât nu vom mai avea justiţie vândută şi funcţionari cumpăraţi. Întreprinzătorii străini, profitând de mediul favorabil, nu-şi vor da rând să investească în afacerile din Republica Moldova. Speriaţi de această amploare de perspectivă a cadrului investiţional, moldovenii plecaţi peste hotare, cu experienţa şi cu banii acumulaţi, se vor grăbi să se întoarcă, să nu piardă teren. Vor investi în economie, în educaţie şi în infrastructură. Drumurile naţionale vor fi asfaltate, se vor construi câteva autostrăzi şi va începe reconstruirea (din mijloace locale!) a drumurilor de importanţă regională”, mai afirmă ironic dl Ciobanu.

„Kommersant.md” scrie despre apropiata misiune a FMI care ar urma să poarte în perioada 15-28 ianuarie prima rundă de negociere a unui nou program de colaborare cu Guvernul RM. „Potrivit şefului grupului de negociatori din partea R. Moldova, vicepremierului Valeriu Lazăr, noul program va fi mai curând în formatul stand-by, care nu presupune alocarea de bani. Între timp, surse ale „Kommersant.md” susţin că încheierea unui nou acord chiar şi într-un astfel de format rămâne sub semnul întrebării”.
XS
SM
MD
LG