Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Referendumul găgăuz - un as în mâneca Comratului, în conflictul politic cu Chișinăul”


Igor Boţan
Igor Boţan

Directorul ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.


Igor Boțan: „Autoritățile găgăuze sunt determinate să desfășoare un „referendum”, la 2 februarie, la care vor fi expuse două întrebări: una referitoare la vectorul politicii externe a Republicii Moldova și cea de a doua întrebare – statutul de independență amânată a Găgăuziei, până când Republica Moldova își va pierde independența și suveranitatea. Autoritățile găgăuze afirmă că sunt ancora independenței și suveranității Republicii Moldova și, într-un moment de mare pericol, sunt forțați de circumstanțe să purceadă la desfășurarea acestor așa-zise „referendumuri”.

Europa Liberă: Adică Moldova trebuie ținută în afara României, prin efortul găgăuzilor, și cât mai departe de Uniunea Europeană?

Igor Boțan: „Aceasta este argumentarea liderilor găgăuzi, fiind conștienți că referendumul nu este de competența lor, că acest referendum, rezultatele nu vor fi validate de către Curtea de Justiție de la Comrat, cu toate acestea, desfășoară aceste referendumuri pentru a avea, dacă putem spune așa, un fel de as în mânecă în conflictul politic deschis cu Chișinăul.”

Europa Liberă: Dar Comratul nu poate să oblige autoritățile de la Chișinău să renunțe la orientarea europeană și atunci este situație de remiză?

Igor Boțan: „Ei nici nu pretind că pot să schimbe vectorul politic. Ei spun doar că vrem să fie clar, să existe un document, în baza unui „referendum”, că populația din autonomia găgăuză nu este de acord cu acest vector politic.”

Europa Liberă: Pot eu să concluzionez, e adevărat, de o manieră mai vulgară, dar în felul următor: deputații găgăuzi își „cumpără” o indulgență cu care să fluture în fața Chișinăului și să zică: „V-am spus că va fi rău, uitați-vă, noi acum avem dreptul să tăiem „poala”.

Igor Boțan: „În mare parte, de acord cu dumneavoastră. Trebuie să fim conștienți că oricum Găgăuzia ar fi desfășurat aceste „referendumuri”, indiferent dacă Curtea Constituțională ar fi adoptat decizia din 5 decembrie și indiferent dacă președintele Băsescu lansa inițiativa, la care ne referim, ei erau programați pentru astfel de „referendum”.

Europa Liberă: Programați din exterior?

Igor Boțan: „Cred că, în mare măsură, da. Este evident că întotdeauna au avut relații foarte strânse cu Transnistria, s-au opus din start vectorului integrării europene a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci, aceasta e baza unei viitoare secesiuni și mai pronunțate?

Igor Boțan: „Eu nu cred că e vorba de secesiune. Este vorba de un conflict pentru că Găgăuzia, trebuie să fim conștienți, nu are potențial de secesiune, așa cum l-a avut Transnistria. Dar, pentru menținerea unui conflict politic, în situația când Uniunea Europeană trebuie să adopte decizii privind asocierea Republicii Moldova, semnarea acordurilor, ratificarea, ei creează impedimente și transmit mesaje: ei nu sunt de acord. Și au suportul cetățenilor, au suportul Federației Ruse.”

Europa Liberă: Deci, e, mai curând, o hărțuire?

Igor Boțan: „Îi putem spune, mai degrabă, un conflict politic deschis între Comrat și Chișinău.”

Europa Liberă: Domnule Boțan, iarăși, primitivizez, dar sună cam așa: eu pe dumneavoastră nu vă plac, dar dumneavoastră îmi dovediți în instanță că opinia mea nu are dreptul la existență și noi continuăm să ne întâlnim, dumneavoastră știți că eu nu vă plac, dar juridic eu nu am cum să îmi exprim atitudinea negativă față de dumneavoastră. Va rămâne această relație în continuare?

Igor Boțan: „Dumneavoastră aveți perfectă dreptate, dar nu trebuie să uităm ceea ce spun liderii găgăuzi: „Da, și în Parlamentul Republicii Moldova, ar exista doar 20% din deputați care susțin hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie, 80% nu susțin această hotărâre, modul în care s-a făcut. Și, cu toate acestea, această hotărâre a intrat în vigoare. De ce la Chișinău, la nivel național, e posibil să se opereze cu ași din mânecă, dar nouă nu ni se permite acest lucru?”. Aceste exemple, din păcate, acum sunt exploatate și fac rău Republicii Moldova, în procesul de integrare europeană.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG