Linkuri accesibilitate

Victoria Nuland: „Statele Unite susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”


Adjuncta secretarului american de stat pentru afaceri europene si eurasiatice în vizită la București.



Statele Unite susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și dreptul acestei țări de a-și alege propriul drum, a declarat adjuncta șefului diplomației americane, Victoria Nuland, răspunzând unei întrebări referitoare la subiectul unirii cu România.

Reprezentanta Statelor Unite a mai spus în acest context că România trebuie să fie mândră de sprijinul și ghidajul oferite Chișinăului pe drumul său european.

Washington-ul este mulțumit de semnarea de către Republica Moldova a acordurilor de Asoceire și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, a mai adăugat înalta oficialitate americană, aflată într-o vizită de două zile în România, precizând că Statele Unite acordă în continuare sprijin Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei.

Victoria Nuland a mai spus că Statele Unite au un agajament în România pentru a susține presa liberă și vor continua în această direcție.

Principalul mesaj al diplomatei de la Washington a fost însă legat de independența justiției românești, în contextul în care, în ultima perioadă coaliția de guvernământ de la București a încercat să submineze lupta cu marea corupție, iar premierul a catalogat drept politic un verdict final dat de Înalta Curte prin condamnarea lui Adrian Năstase la închisoare pentru șantaj și luare de mită.

„E îngrijorător când sunt atacuri la independența justiției”, a avertizat numărul doi al diplomației americane, subliniind mai departe că „e îngrijorător când politicieni din orice partid decid să pună în discuție independența justiției”.

Victoria Nuland s-a întîlnit vineri seara cu președintele Traian Băsescu. Oficialitatea numărul doi a diplomaţiei americane a felicitat România cu ocazia împlinirii a 10 ani de la intrarea ei in Alianţa Nord Atlantica şi a mulțumit României pentru activitatea sa in NATO din Irak, Afganistan și din Balcani.

Șeful diplomaţiei României Titus Corlățean a calificat parteneriatul strategic al Bucureștiului cu Statele Unite drept „solid, fundaţia identităţii noastre europene si euroatlantice”.

Premierul social-democrat al României Victor Ponta nu se află în ţară, fără a avea însă o agendă oficială anunţată în timpul vizitei adjunctei secretarului de stat american la București.

Politigraf

XS
SM
MD
LG