Linkuri accesibilitate

„Ne-am pomenit cu un conflict întreţinut artificial, care şubrezeşte parteneriatul frăţesc, româno-moldovean, pentru Europa” (Vitalie Ciobanu în Adevărul)


2014 va fi un an complicat si crucial și pentru România (Evenimentul zilei).

„Ceață groasă peste Moldova” se intituleaza comentariul publicat de Vitalie Cobanu in sectiunea de bloguri a ziarului „Adevărul”.

In opinia autorului, Moldova lancezeste, pe de o parte ca urmare a perioadei de sarbatori inlantuite - Craciunul pe stil nou si pe stil vechi - dar nu numai. Intre timp, Letonia a trecut la moneda euro, iar Bucurestiul anunta ca a terminat de construit partea romaneasca gazoductului Iasi-Ungheni.

Moldovenii inca nu, fiindca... a fost sarbatoare, se spune in articol. Cea mai ingrijoratoare umbra staruie insa la nivelul relatiilor dintre Romania si Republica Moldova. Vitalie Ciobanu se refera la schimbul de declaratii neplacute dintre Bucuresti si Chisinau, inceput de presedintele Traian Basescu, urmat de replica premierului moldovean Iurie Leanca, apoi de precizari ale premierul roman Victor Ponta.

Au comentat apoi consilierilor presedintelui României si fostul premier molodvean Vlad Filat si, iată, citam, „ne-am pomenit cu un conflict întreţinut artificial, care şubrezeşte parteneriatul frăţesc, româno-moldovean, pentru Europa”.

Nu era deloc momentul pentru asa ceva, crede Vitalie Ciobanu. El reaminteste in ce fel a amenintat, voalat, ambasadorul rus la Chisinau, pomenind recent de un interes aparte pe care Moscova il va acorda anul acesta regiunilor locuite de gagauzi si bulgari in Republica Moldova. Inseamna ca Rusia nu se va da in laturi de la nimic ca sa puna Moldova pozitia unui stat nesigur, neguvernabil. Citam: ”Va mobiliza toate forţele antimoldoveneşti (citeşte: antiromâneşti) – partide, ONG-uri, fundaţii, instituţii media etc., pe care le finanţează – pentru a zădărnici victoria forţelor democratice la viitoarele alegeri” (am incheiat citatul).

2014 va fi un an complicat si crucial si pentru Romania, arata Adrian Patrusca in editorialul ziarului „Evenimentul zilei”. Semnalul ar fi fost tras de presedintele Traian Basescu, care, pe un ton neobisnuit de calm, i-a lansat premierului Victor Ponta cea mai grea acuzatie formulata vreodata: ca ar fi omul Moscovei.

Editorialistul de la „Evenimentul zilei” crede ca refuzul premierului de a se intalni cu trimisul Departamentului de stat American, Victoria Nuland, ilustreaza tocmai aceasta optiune spre Est, acum de nimic camuflata, ba mai mult, sustinuta de declaratii antiamericane si antioccidentale ale consilierului personal al lui Ponta, Gyorgy Frunda.

„Obraznicia de a fi refuzat intrevederea cu adjunctul Secretarului de Stat american il va costa scump (pe Victor Ponta), care deja a devenit oaia neagra a Europei, scrie si Stefan Vlaston pe Ziare.com, care adaugă: Ne va costa si pe noi, romanii de rand, pentru ca fara imprumuturi externe, fara investitii straine, nivelul de trai in România se va deteriora dramatic” (am incheiat citatul).

Comentatorul avertizeaza ca va fi prea tarziu cand Ponta va fi dat jos de la carma guvernului, si anume in momentul in care nu va mai gasi bani pentru salarii si pensii. Citam din nou: ”Respectul si credibilitatea in plan extern se castiga in ani si se pierde intr-o zi”.
XS
SM
MD
LG