Linkuri accesibilitate

Un teolog rus controversat în război cu Patriarhia de la Moscova


Andrei Kuraiev
Andrei Kuraiev

Andrei Kuraiev invocă standardele duble ale înalților clerici ruși în cazul legislației anti-gay.



Andrei Kuraiev este un cunoscut teolog ortodox care se aşteaptă la noi repercusiuni din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, după ce a afirmat că in cadrul Bisericii ar exista un puternic lobby gay. Kuraiev a fost concediat de la Academia Teologică de la Moscova, după ce a exprimat aceste păreri. Un rezumat al relatarii semnate pentru RFE/RL de Claire Bigg si Andrei Shary.

Diaconul Andrei Kuraiev susţine că în cadrul puternicei Biserici Ortodoxe ruse ar exista un lobby gay şi se teme acum că, după ce a afirmat public acest lucru, ar putea sa se aştepte sa fie chiar răspopit. Kuraiev a lucrat la prestigioasa Academie Teologica de la Moscova de unde a fost deja concediat. El preda la aceasta academie si declaratiile sale ar putea să dovedeasca existenta unor standarde duble in cadrul Bisericii ortodoxe ruse deoarece, in opinia bisericii, homosexualitatea este considerata un pacat grav si Biserica rusa a sprijinit activ campaniile impotriva minorităţilor sexuale, mai ales controversata lege care interzice „propaganda in favoarea relatiilor sexuale netraditionale”.

Kuraiev este cunoscut pentru opiniile sale care contrazic de multe ori linia oficiala a Patriarhiei ruse. El a facut declaratii antisemite, s-a declarat in favoarea graţierii lui Mihail Hodorkovski, fostul magnat rus care a stat ani de zile in inchisoare şi a fost impotriva pedepsei cu inchisoarea pentru membrele formaţiei Pussy Riots. Toate aceste atitudini au fost opuse liniei oficiale a Bisericii. Dar declaratiile sale de acum, potrivit cărora in cadrul bisericii ar exista o „metastază homosexuala” se pare că au umplut paharul. Kuraiev se aşteaptă ca dupa concedierea sa de la Academia teologica să urmeze si alungarea sa din cadrul clerului.

„Orice se poate intimpla. Inclusiv alungarea mea din cadrul clerului.”

Kuraiev a fost un protejat al fostului Patriarh Alexei al doilea, care a murit in 2008, dar respinge speculatiile ca actualul patrairh Kiril ar vrea să il reducă la tăcere. Asa dupa cum a declarat postului nostru de radio, el crede ca a fost concediat de la Academia teologica din cauza acestui puternic lobby homosexual din cadrul clerului:

„Este un grup foarte puternic, unii detin posturi importante, inclusiv in Sinod. Ceea ce este intr-adevar trist este ca el influenţează politica de personal a Bisericii. Ei îşi dau unii altora posturi şi în acest moment sunt multe posturi libere.”

Dupa concedierea sa de la Academia Teologica, Kuraiev a inceput sa posteze zilnic atacuri asupra celor pe care ii considera ca facind parte din acest „lobby”. Pe blogul sau, publica marturii ale unor bărbati care povestesc despre relatiile lor homosexuale cu preoţi si mitropoliţi ortodocşi. Influnţa sa este mare, deoarece, blogul sau este al 37-lea cel mai citit blog din Federaţia rusa, asa incit opiniile sale se raspindesc foarte repede si el spune ca printre fanii lui se afla multi preoţi şi credincioşi.

Kuraiev crede ca aceasta campanie pe care a inceput-o are si sprijinul clerului: „Primesc multe scrisori şi telefoane de sprijin mai ales de la preoţi, dar si de la episcopi. Inteleg ca ceea ce spun eu reflecta si opiniile celorlalţi, ale majorităţii morale.”

Kuraiev a mai declarat serviciului rusesc al postului nostru de radio că ceea ce l-a determinat sa isi expuna public opiniile a fost recenta decizie a Patriarhiei de a-l concedia pe un profesor pentru ca şi-ar fi abuzat elevii de la un seminar teologic din Kazan: „Am greşit. Am crezut că daca Patriarhia a trimis o comisie la Kazan care sa ancheteze situatia şi in baza investigatiei s-a decis ca rectorul care i-a abuzat pe semionarişti să fie dat afara, am crezut ca asta a însemnat decizia Patriarhiei de a lua in serios aceasta problema şi ca ar dori sa o rezolve. Dar se pare ca am suprastimat promptitudinea şi hotarirea Patriarhiei de a merge pe aceasta cale…”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG